Проглас към Евангелието: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: „Проглас към евангелието” е първата творба на славянската декламативна поезия. Сътворена ...
 
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
„Проглас към евангелието” е първата творба на славянската декламативна поезия. Сътворена е по повод създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий и превеждането на свещенните книги на разбираем за славяните език.
'''„Проглас към евангелието”''' е първата творба на славянската декламативна поезия. Сътворена е по повод създаването на славянската писменост от светите братя [[Кирил и Методий]] и превеждането на свещенните книги на разбираем за славяните език.


В медиавистиката се застъпват различни позиции относно авторството на "Проглас към Евангелието", като за автор едни сочат [[Константин Преславски]], а други [[Константин-Кирил Философ]].
В [[медиевистика]]та се застъпват различни позиции относно авторството на „Проглас към Евангелието”, като за автор едни сочат [[Константин Преславски]], а други [[Константин-Кирил Философ]].


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.pravoslavieto.com/docs/sv_otci/sv_kiril_filosof/proglas_kum_evangelieto.htm Проглас към Евангелието]<ref>Словото е препечатано от Тържество на словото. Златният век на българската книжнина, изд. Агата-А, София, 1995, където е публикувано под името "Слово на блажения наш учител Константин Философ проглас на Светото Евангелие" с автор Константин Преславски.</ref>
* [http://www.pravoslavieto.com/docs/sv_otci/sv_kiril_filosof/proglas_kum_evangelieto.htm Проглас към Евангелието]<ref>Словото е препечатано от Тържество на словото. Златният век на българската книжнина, изд. Агата-А, София, 1995, където е публикувано под името „Слово на блажения наш учител Константин Философ проглас на Светото Евангелие” с автор Константин Преславски.</ref>
* [[Христо Трендафилов]], [http://liternet.bg/publish3/htrendafilov/proglas.htm Проглас към Евангелието: Жанр-прецедент и функционална множественост], Електронно списание LiterNet, 02.04.2004, № 4 (53)


== Бележки ==
== Бележки ==

Версия от 05:09, 9 май 2013

„Проглас към евангелието” е първата творба на славянската декламативна поезия. Сътворена е по повод създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий и превеждането на свещенните книги на разбираем за славяните език.

В медиевистиката се застъпват различни позиции относно авторството на „Проглас към Евангелието”, като за автор едни сочат Константин Преславски, а други Константин-Кирил Философ.

Външни препратки

Бележки

  1. Словото е препечатано от Тържество на словото. Златният век на българската книжнина, изд. Агата-А, София, 1995, където е публикувано под името „Слово на блажения наш учител Константин Философ проглас на Светото Евангелие” с автор Константин Преславски.