Едуардо Вайс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 2 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q3657294.
Редакция без резюме
Ред 28: Ред 28:
|подпис =
|подпис =
}}
}}

'''Едуардо Вайс''' ({{lang-it|Edoardo Weiss}}) е лекар и психоаналитик роден в [[Триест]] (тогава част от [[Австро-Унгария]]). След като изучава немски в гимназията си, той постъпва през 1908 г. в медицинското училище във [[Виена]]. През октомври същата година посещава [[Фройд]], чието есе върху Градива е прочел преди това. Вайс страда от лек случай на [[агорафобия]] и искал да говори с Фройд за желанието си да практикува психоанализа. Фройд го изпраща да се види с [[Пол Федерн]], с който Вайс започва терапия, която трае до 1911 г. Вайс е първият президент на [[Италианско психоаналитично общество|Италианското психоаналитично общество]] и член на [[Виенско психоаналитично общество|Виенското психоаналитично общество]] през 1913 г. и е истинския основател на психоаналитичното движение в Италия.
'''Едуардо Вайс''' ({{lang-it|Edoardo Weiss}}) е лекар и психоаналитик, роден в [[Триест]] (тогава част от [[Австро-Унгария]]).

След като изучава немски в гимназията си, той постъпва през 1908 г. в медицинското училище във [[Виена]]. През октомври същата година посещава [[Фройд]], чието есе върху Градива е прочел преди това. Вайс страда от лек случай на [[агорафобия]] и искал да говори с Фройд за желанието си да практикува психоанализа. Фройд го изпраща да се види с [[Пол Федерн]], с който Вайс започва терапия, която трае до 1911 г. Вайс е първият президент на [[Италианско психоаналитично общество|Италианското психоаналитично общество]] и член на [[Виенско психоаналитично общество|Виенското психоаналитично общество]] през 1913 г. и е истинският основател на психоаналитичното движение в Италия.


== Източници ==
== Източници ==
Ред 37: Ред 40:
[[Категория:Италиански учени]]
[[Категория:Италиански учени]]
[[Категория:Италианци в САЩ]]
[[Категория:Италианци в САЩ]]
[[Категория:Триест]]

{{Портал Психология}}
{{Портал Психология}}
{{Психолог-мъниче}}
{{Психолог-мъниче}}

Версия от 10:04, 14 май 2013

Шаблон:Учен информация

Едуардо Вайс (Шаблон:Lang-it) е лекар и психоаналитик, роден в Триест (тогава част от Австро-Унгария).

След като изучава немски в гимназията си, той постъпва през 1908 г. в медицинското училище във Виена. През октомври същата година посещава Фройд, чието есе върху Градива е прочел преди това. Вайс страда от лек случай на агорафобия и искал да говори с Фройд за желанието си да практикува психоанализа. Фройд го изпраща да се види с Пол Федерн, с който Вайс започва терапия, която трае до 1911 г. Вайс е първият президент на Италианското психоаналитично общество и член на Виенското психоаналитично общество през 1913 г. и е истинският основател на психоаналитичното движение в Италия.

Източници

Шаблон:Психолог-мъниче