Разлика между версии на „Антонио Негри“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 25 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q310341.)
В началото на 60-те години на 20 век взима участие в работата на издателската група „Червени тетрадки“ (''Quaderni rossi''), помогнала много по това време за възраждането на марксистката теория в Италия и намираща се извън сферите на влияние на официалната [[Италианска комунистическа партия|компартия]]. През 1969 г. - заедно с Оресте Скалцоне и Франко Пиперно - Негри основава ляворадикалната група „Работническа власт“ (''Potere operaio''). Дейността ѝ е прекратена през 1973 г., за да се сложи начало на групата „Работническа автономия“ (''Autonomia operaia'').
 
На 7 април 1979 г. Негри заедно с други негови съратници е арестуван от полицията по обвинение в [[тероризъм]]. Прокурорът смята, че ''Работническа автономия'' е своеобразен „мозъчен тръст“ на левите екстремисти и е свързана с [[Червените бригади]], терористите, отвлекли и убили през 1978 г. бившия премиер-министър на Италия, лидера на партията на христиандемократитехристияндемократите [[Алдо Моро]].
 
През 1983 г., докато чака присъдата си в затвора, Антонио Негри е избран за депутат в италианския парламент. Съгласно закона, депутатският имунитет му позволява да остане на свобода, докато премине неколкомесчнатанеколкомесечната процедура по лишаването от имунитет. Италианският съд на първа инстанция го осъжда на 13 години затвор и в продължение на 14 години Негри се укрива от италианското правосъдие във [[Франция]], където преподава и се занимава с научна дейност. През 1997 г. доброволно се завръща в Италия и до 2003 г. лежи в затвора в Рим.
 
==Политически идеи==
Сред централните политическите теми в трудовете на Негри са марксизмът, [[глобализация]]та, [[демокрация]]та, неолиберализма, противопоставянето на капиталистическата система, [[постмодернизъм|постмодернизма]] и други. Философът е широко известен като съавтор на интелектуалния бестселър „Империя“ (в съавторство с [[Майкъл ХардХарт (политолог)|Майкъл Харт]]).
 
 
1476

редакции

Навигация