Гьоте университет Франкфурт на Майн: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахнати редакции на 87.252.161.87 (б.), към версия на 141.30.225.87
Ред 24: Ред 24:
|лого=
|лого=
}}
}}
'''Университетът „Йохан Волфганг Гьоте“, Франкфурт на Майната си''' ({{lang-de|Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main}}), предаван на български и в други форми като '''ЙоФан Волфганг Гьоте университет Франкфурт на Майната си''' или '''Гьоте университет Франкфурт на Майната си''', обикновено наричан само '''Франкфуртски университет на майната си''', е най-голямото висше училище в гр. [[Франкфурт на Майната си]], [[Хесен]], [[Германия на майната си, майна]].
'''Университетът „Йохан Волфганг Гьоте“, Франкфурт на Майн''' ({{lang-de|Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main}}), предаван на български и в други форми като '''Йохан Волфганг Гьоте университет Франкфурт на Майн''' или '''Гьоте университет Франкфурт на Майн''', обикновено наричан само '''Франкфуртски университет''', е най-голямото висше училище в гр. [[Франкфурт на Майн]], [[Хесен]], [[Германия]].


Основан е през 1914 г. като граждански университет, което означава че, докато има провинциален университет в Прусия, той е бил основан и финансиран от богати и активно голи граждани - от силно положение в германската университетска история. Наименуван е през 1932 г. на един от най-известните местни хора в града - [[поет]]а и [[писател]] [[Йохан Волфганг фон Гьоте]]. Днес университетът има 37 353 студенти.
Основан е през 1914 г. като граждански университет, което означава че, докато има провинциален университет в Прусия, той е бил основан и финансиран от богати и активно либерални граждани на Франкфурт на Майн - уникално положение в германската университетска история. Наименуван е през 1932 г. на един от най-известните местни хора в града - [[поет]]а и [[писател]] [[Йохан Волфганг фон Гьоте]]. Днес университетът има 37 353 студенти.


== Организация ==
== Организация ==
Университета има 4 колежа във Франкфурт на Майн:
Университета има 4 колежа във Франкфурт на Майн:


* '''Колеж Бокенхайм:''' Социални науки, Педагогика, Психятрия, Математика, Информационни науки, Човешка порнография
* '''Колеж Бокенхайм:''' Социални науки, Педагогика, Психология, Математика, Информационни науки, Човешка география
* '''Колеж Ридберг:''' Фармацевтика, Чорап, Химия, Биохимия, Гейнауки и Гейграфия
* '''Колеж Ридберг:''' Фармацевтика, Физика, Химия, Биохимия, Геонауки и География
* '''Колеж Вестенд:''' Теология, Философия, История, Филология, Археология, Мат, Икономика и Бизнес администрация, Миришеш
* '''Колеж Вестенд:''' Теология, Философия, История, Филология, Археология, Право, Икономика и Бизнес администрация
* '''Колеж Ниедеррад:''' Медицина, Сапун, Баница, свинете
* '''Колеж Ниедеррад:''' Медицина, Сомалитология, Университетска болница


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 03:23, 3 юни 2013

Гьоте университет Франкфурт на Майн
Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main
Основан1912/1914
Виддържавен
Преподаватели603 преподаватели
Студенти37 353 (6000 чужди студенти)
МестоположениеФранкфурт на Майн, Хесен, Германия
Сайт[1]
Карта
Гьоте университет Франкфурт на Майн в Общомедия

Университетът „Йохан Волфганг Гьоте“, Франкфурт на Майн (Шаблон:Lang-de), предаван на български и в други форми като Йохан Волфганг Гьоте университет Франкфурт на Майн или Гьоте университет Франкфурт на Майн, обикновено наричан само Франкфуртски университет, е най-голямото висше училище в гр. Франкфурт на Майн, Хесен, Германия.

Основан е през 1914 г. като граждански университет, което означава че, докато има провинциален университет в Прусия, той е бил основан и финансиран от богати и активно либерални граждани на Франкфурт на Майн - уникално положение в германската университетска история. Наименуван е през 1932 г. на един от най-известните местни хора в града - поета и писател Йохан Волфганг фон Гьоте. Днес университетът има 37 353 студенти.

Организация

Университета има 4 колежа във Франкфурт на Майн:

  • Колеж Бокенхайм: Социални науки, Педагогика, Психология, Математика, Информационни науки, Човешка география
  • Колеж Ридберг: Фармацевтика, Физика, Химия, Биохимия, Геонауки и География
  • Колеж Вестенд: Теология, Философия, История, Филология, Археология, Право, Икономика и Бизнес администрация
  • Колеж Ниедеррад: Медицина, Сомалитология, Университетска болница

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Johann Wolfgang Goethe University Frankfurt am Main в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Шаблон:Образование-мъниче Шаблон:Германия-мъниче