Разлика между версии на „Отечествен фронт“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
В началото на 1942 г. се водят преговори между леви и лявоориентирани политически сили за създаването на политическа коалиция, която да се противопостави на ориентацията на [[Царство България]] към [[Тристранния пакт]] по време на Втората световна война. В началото на юли 1942 г. те се обединяват около общ програмен документ, оповестен на 17 юли 1942 г. по [[Христо Ботев (радиостанция)|Нелегалната радиостанция „Христо Ботев“]] и наименуван ''Програма на Отечествения фронт''.
 
В създаването на Отечествения фронт се включват следните политически партии и организации:
* [[Политически кръг Звено|ПолитическияПолитически кръг „Звено“]] (до 1949)
* [[Българска работническа партия]] ([[БРП]])
* [[БЗНС|БългарскияБългарски земеделски народен съюз „Александър Стамболийски“ (Пладне)]]
* [[Българска работническа социалдемократическа партия (широки социалисти)|БългарскатаБългарска работническа социалдемократическа партия (обединена)]].
 
Ръководството на ОФ се осъществява от Националния комитет. Създават се нелегални комитети на ОФ в български села и градове. С „Манифест на Националния комитет на Отечествения фронт към българския народ”, от края на август 1944 г., се декларират непосредствените политическите цели на ОФ при очерталата се загуба на войната от силите на Тристранния пакт и възможността за вземане на властта. <ref>Горанов, П. и колектив, Христоматия по История на България 1944-1971 г., Вт., 1981, с. 8.</ref>

Навигация