Уикипедия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 21: Ред 21:
}}
}}


'''Уикипедия''' ({{lang-en|Wikipedia}}, произнася се [ˌwiˑkiˈpidi.ə] или [ˌwɪki-], както и [-ɐ]) е многоезична, [[мрежа|мрежово]]-базирана [[енциклопедия]] със [[свободно съдържание]]. Тя е динамичен продукт на сътрудничещи си [[Доброволец|доброволци]] от целия свят, позволяваща на всеки човек с достъп до [[Интернет]] да участва в редактирането ѝ. Проектът започва на [[15 януари]] [[2001]] г. като допълнение към [[Нюпедия]], която се съставя от експерти. Понастоящем Уикипедия се управлява от организацията с нестопанска цел [[Фондация Уикимедия]]. В Уикипедия има над 20 милиона статии, включително над 120 000 в [[Българоезична Уикипедия|българоезичната ѝ версия]], създадени от над 100 000 доброволци. През годините на своето съществуване Уикипедия завоюва голяма популярност, насърчавайки зараждането на други сродни проекти като [[Уикиречник]], [[Уикикниги]] и [[Уикиновини]].
'''Уикипедия''' ({{lang-en|Wikipedia}}, произнася се [ˌwiˑkiˈpidi.ə] или [ˌwɪki-], както и [-ɐ]) е многоезична, [[мрежа|мрежово]]-базирана [[енциклопедия]] със [[свободно съдържание]]. Тя е динамичен продукт на сътрудничещи си [[Доброволец|доброволци]] от целия свят, позволяваща на всеки човек с достъп до [[Интернет]] да участва в редактирането ѝ. Проектът започва на [[15 януари]] [[2001]] г. като допълнение към [[Нюпедия]], която се съставя от експерти. Понастоящем Уикипедия се управлява от организацията с нестопанска цел [[Фондация Уикимедия]]. В Уикипедия има над 20 милиона статии, включително над 140 000 в [[Българоезична Уикипедия|българоезичната ѝ версия]], създадени от над 100 000 доброволци. През годините на своето съществуване Уикипедия завоюва голяма популярност, насърчавайки зараждането на други сродни проекти като [[Уикиречник]], [[Уикикниги]] и [[Уикиновини]].


Статиите в Уикипедия често са цитирани както от масмедиите, така и в академичните среди: големите ѝ предимства са нейното свободно разпространение и списване, както и широкият ѝ обхват на теми. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „Неутрална гледна точка“, съгласно която основните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе [[обективност|обективна]] истина. Така или иначе, славата на Уикипедия като достоверен справочник е оспорвана. Отворената ѝ природа позволява [[вандализъм]], неточности, непридържане към приети норми, ниско качество и лично мнение. Уикипедия — в сравнение с традиционните енциклопедии — е критикувана също и за [[системна пристрастност]], предпочитане на консенсуса пред личния авторитет и предполагаема липса на конкретна отговорност за статиите.
Статиите в Уикипедия често са цитирани както от масмедиите, така и в академичните среди: големите ѝ предимства са нейното свободно разпространение и списване, както и широкият ѝ обхват на теми. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „Неутрална гледна точка“, съгласно която основните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе [[обективност|обективна]] истина. Така или иначе, славата на Уикипедия като достоверен справочник е оспорвана. Отворената ѝ природа позволява [[вандализъм]], неточности, непридържане към приети норми, ниско качество и лично мнение. Уикипедия — в сравнение с традиционните енциклопедии — е критикувана също и за [[системна пристрастност]], предпочитане на консенсуса пред личния авторитет и предполагаема липса на конкретна отговорност за статиите.

Версия от 17:48, 10 юни 2013

Уикипедия
Емблемата на Уикипедия на български език
Многоезичният портал www.wikipedia.org
Уеб адресwikipedia.org
Регистрацияс регистрация, но не е задължителна
Езикна български, английски и други езици
Лиценз на съдържаниетоGNU
ПритежателФондация Уикимедия
Създаден отДжими Уейлс
Създаване15 януари 2001 г.
Пуснат онлайн2004
Alexa ранг13 (4 ноември 2020)
Уикипедия в Общомедия

Уикипедия (Шаблон:Lang-en, произнася се [ˌwiˑkiˈpidi.ə] или [ˌwɪki-], както и [-ɐ]) е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е динамичен продукт на сътрудничещи си доброволци от целия свят, позволяваща на всеки човек с достъп до Интернет да участва в редактирането ѝ. Проектът започва на 15 януари 2001 г. като допълнение към Нюпедия, която се съставя от експерти. Понастоящем Уикипедия се управлява от организацията с нестопанска цел Фондация Уикимедия. В Уикипедия има над 20 милиона статии, включително над 140 000 в българоезичната ѝ версия, създадени от над 100 000 доброволци. През годините на своето съществуване Уикипедия завоюва голяма популярност, насърчавайки зараждането на други сродни проекти като Уикиречник, Уикикниги и Уикиновини.

Статиите в Уикипедия често са цитирани както от масмедиите, така и в академичните среди: големите ѝ предимства са нейното свободно разпространение и списване, както и широкият ѝ обхват на теми. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „Неутрална гледна точка“, съгласно която основните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе обективна истина. Така или иначе, славата на Уикипедия като достоверен справочник е оспорвана. Отворената ѝ природа позволява вандализъм, неточности, непридържане към приети норми, ниско качество и лично мнение. Уикипедия — в сравнение с традиционните енциклопедии — е критикувана също и за системна пристрастност, предпочитане на консенсуса пред личния авторитет и предполагаема липса на конкретна отговорност за статиите.

Съществуват над 270 разноезични версии на Уикипедия, около 100 от които сравнително активни. Към март 2011 г. англоезичната, немскоезичната и френскоезичната версии са единствените, разполагащи с над 1 милион статии. Над 100 000 статии имат и 33 други — на: полски, японски, италиански, нидерландски, португалски, испански, руски, шведски, китайски, норвежки (букмол), фински, каталонски, волапюк, румънски, украински, турски, унгарски, чешки, есперанто, датски, корейски, индонезийски, словашки, арабски, виетнамски, сръбски, литовски, иврит, български, малайски, словенски и уарай-уарай.

Немската версия е разпространявана и на DVD-ROM, а много от версиите ѝ са дуплицирани или разклонени от уеб-сайтове.

Характеристики

Джими Уейлс

Девизът на Уикипедия е „Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“, а дефиницията, която ѝ дава нейният основател Джими Уейлс, е „опит да се създаде и разпространи свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки човек на планетата на собствения му език“. Тя се разработва на сайта wikipedia.org чрез програма, наречена „уики“. Тази технология е първоначално измислена от Уорд Кънингам за неговия УикиУикиУеб. Кънингам използва хавайската фраза уики уики, която той вижда използвана като име на автобусна линия на Международното летище в Хонолулу, произлизащо от удвояване на наречието уики, „бързо“. Името „Уикипедия“ пък е измислено от Лери Сенгър.[1]

Още няколко енциклопедични проекта съществуват или са съществували в Интернет. Традиционни редакционни политики и идеята за притежаване на собственост върху страници се използват в някои от тях, например в писаната от експерти Философска енциклопедия на Станфорд, както и във вече несъществуващата Нюпедия. По-неофициални сайтове като Х2Г2 или Евритинг2 служат за общи упътвания, статиите в които са писани и контролирани от отделни хора. Проекти като Уикипедия, Суснинг.ну и Enciclopedia Libre са уикита, в които статиите се разработват от много автори и при които няма формален процес на проверка. Уикипедия се превръща в най-голямото такова енциклопедично уики по брой статии и брой думи. За разлика от много други енциклопедии, нейното съдържание е лицензирано под свободния лиценз Криейтив Комънс — Признание — Споделяне на споделеното.

Уикипедия има набор от политики, определящи типовете информация, подходящи за включване в статиите. Тези политики често биват цитирани във вътрешни за Уикипедия дискусии, когато се обсъжда дали дадена информация трябва да бъде добавена, променена, преместена в сроден проект или дори изтрита.

Свободно съдържание

Уикипедия се води от идеята за безпристрастност.

От създаването си през 2001 година до средата на 2009 година Уикипедия е лицензирана под Лиценза за свободна документация на ГНУ (ЛСДГ или GFDL) — един от първите и понастоящем много копилефт лицензи за авторско право, които позволяват разпространение, създаване на производни работи и търговска употреба на съдържанието, при изрично упоменаване на имената на авторите и при условие, че съдържанието продължава да бъде достъпно под същите условия (т.е. свободно лицензирано).

С проведено общностно гласуване през юни 2009 година е взето решението да се мигрира от GFDL към по-олекотения в някои отношения, но също така свободен копилефт лиценз Криейтив Комънс — Признание — Споделяне на споделеното с някои допълнителни условия за ползване, осигуряващи приемственост на създаденото до този момент съдържание.

Лицензът и условията за ползване на Уикипедия позволяват съдържанието ѝ да бъде копирано, променяно разпространявано в оригинален или модифициран вид, и използвано за всякаква, включително комерсиална употреба. Въпреки че това важи с пълна сила за текстовете в Уикипедия, голяма част от изображенията, аудио- и видео-документите, които илюстрират текстовете могат да бъдат качени под други свободни лицензи, а в някои езикови версии на Уикипедия е позволена употребата и на несвободна мултимедия, качена с уговорката за т.нар. „честна употреба“ (fair use), например корпоративни емблеми, части от песни, обложки на дискове, корици на книги, плакати и други материали с промоционално съдържание. Известна част от версиите на Уикипедия и други нейни сродни проекти обаче приемат само напълно свободно съдържание.

Уикипедия се използва от медии, учени и други като отправна точка при търсене на информация и ресурси. Информационни агенции редовно цитират Уикипедия като източник. Според списъци, правени от редакторите на Уикипедия, нейните статии са най-често цитирани в новинарски медии. По-рядко към данните в нея се прибягва в научни изследвания, книги, конференции и съдебни дела. Например канадският парламент споменава статията на Уикипедия за еднополови сватби в списъка за „странична литература“ в Проектозакон C-38. Неизчерпателни списъци са правени от уикипедианци в англоезичната версия на Уикипедия.

Версии на различни езици

Петте най-големи версии са написани, в низходящ ред, на английски, на немски, френски, полски и италиански. Общо, Уикипедия има 276 версии в различна степен на пълнота, с общ брой статии 15,5 милиона. Към 28 март 2024 г. българоезичната версия има 297 443 статии, като постига стохилядната статия Петралона (пещера) на 24 май 2010 година местно време. В Уикипедия потребителите могат да регистрират потребителско име с каквато азбука желаят, например кирилица.

Разноезичните версии работят независимо една от друга. Версиите не са обвързани със съдържанието на останалите версии и е необходимо единствено да се придържат към общите политики, като например „неутрална гледна точка“. Все пак, статии и изображения се споделят между версии на Уикипедия. Първото става с помощта на самоинициативни доброволци-преводачи, които понякога планират и координират усилията си с други уикипедианци, а второто — чрез хранилището за свободно лицензирано мултимедийно съдържание Общомедия.

Списък на версиите, подредени по брой статии, може да бъде намерен на meta:Списък на уикипедии. Трябва да се има предвид обаче, че броят статии е доста неточен начин за сравняване качеството на отделните езикови версии. Например в някои версии на Уикипедия почти половината статии са мъничета, създадени автоматично от ботове.

емблема, използвана от 2003 до 2010 г.

Бележки

  1. How I started Wikipedia, презентация на Лери Сенгър

Вижте също

Външни препратки

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA