Направо към съдържанието

Дейна Скот: Разлика между версии

249 байта добавени ,  преди 9 години
м
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 19 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q49823.)
мРедакция без резюме
}}
 
′′′Дана′′′Дейна Стюарт Скот′′′ ({{lang-en|Dana Scott}}; роден на [[11 октомври,]] [[1932]] г.) е [[Съединени американски щати|американски]] [[Информатика|информатик]], [[философ]], и [[Математическа логика|логик]] в университета [[Университет „Карнеги Мелън“|"Карнеги„Карнеги Мелън"Мелън“]], сега той е пенсионер и живее в Бъркли, Калифорния. Научнaтa му кариера обхваща компютърникомпютърните науки, математикаматематиката и философияфилософията.
 
== Биография ==
==Ранна кариера==
=== Начало на кариерата ===
Той е получил бакалавърскаБакалавърска степен по математика отполучава в [[Калифорнийски университет, Бъркли|Калифорнийския университет, в Бъркли]], през 1954 годинаг. Пише докторскатаДокторската си дисертация на сходнитема последователности„Сходни отследствия Пълнина Теориизавършените теории“, подготвена под надзоранаучното ръководство на Aлонсо Чърч, докато eзащитава в Принстън,[[Принстънски иуниверситет|Принстънския защитава тезата сиуниверситет]] през 1958 годинаг.
 
==Университета= наКалифорнийски Калифорния,университет в Бъркли, 1960-1963 ===
СкотПрез поема1960 постаг. наСкот асистентсе по математика,завръща в [[КалифорнийскиКалифорнийския университет, в Бъркли]] и става асистент по математика, като се занимава с класически въпроси в областта на математическата логика, особено теорията на множествата и Тарски теоритичентеоретичния модел на Тарски.
 
Джон Лемън и Скот започват работа по учебник по модална логика, койтокоято билпрекъсва прекъснат отзаради смъртта на Лемън, през 1966 г.. Скот разпространилразпространява непълнанезавършената монография сред свои колеги, въвежданекато напо този начин въвежда в обръщение редица важни техники в семантиката на моделмоделната теория, най-важното е представянето на усъвършенстването на каноничнаят модел, който става стандарт.
 
=== Станфорд, Амстердам и Принстън, 1963-1972 ===
СледСледвайки първоначалнотопървоначалните наблюдениенаблюдения на Робърт Соловей, Скот формулира концепцията на БулевиБулевия стойностнистойностен моделимодел, катотеория, Соловейдо икоято Petrприблизително Vopěnkaпо направихасъщото приблизителновреме същотодостигат вСоловей същотои времеПетр Вопенка. През 1967 г. Скот публикува статия,статията доказателство„Доказателство на независимостта отна Continuumхипотезата Hypothesiза континуума“, в която той използва БулевиБулевия стойностнистойностен моделимодел, за предоставянеда напредложи алтернативен анализ на независимостта на Continuumхипотезата Hypothesiза континуума, предвиденразличен от този на Пол Коен. ТазиТози му труд работаму донася напрез Leroy1972 Pг. Steeleнаградата награда„Лерой през 1972П. годинаСтийл“.
 
==Оксфордския= Оксфордски университет, 1972-1981 ===
Скот поема поста на професор по математическа логика на Философския факултет на [[Оксфордски университет|Оксфордския университет]] през 1972 г.
 
==== Семантика на езиците за програмиране ====
Този период води Скот до работа в тясно сътрудничество с Кристофър Стрейчи, и двамата успяват, въпреки интензивния административен натиск, да контролираконтролират голяма част от основните условия на труд за осигуряване на математическа основа за семантиката на езиците за програмиране.
 
== Hагради: ==
Harold* Pender Award1990 - награда „Харолд Пендър“ за прилагането му на понятия от логиката и алгебраалгебрата за развитието на математическата семантика на езиците за програмиране от 1990 г.;
През* 1997 Rolf Schock - награда „Ролф Шок“ в логиката и философията на [[Кралска шведска академия на науките]] за неговите концептуално ориентирани логичнитрудове по работилогика, особено създаването на домейн теория.;
* 2001 - награда „Болцано“ на Чешката академия на науките за заслуги в областта на математическите науки;
EATCS* Award2007 за- 2007EATCS г.Award зазаради неговияприноса приносму към теоретичните компютърни науки.
 
{{DEFAULTSORTСОРТКАТ:Скот, Дейна}}
През 1997 Rolf Schock - награда в логиката и философията на [[Кралска шведска академия на науките]] за неговите концептуално ориентирани логични работи, особено създаването на домейн теория.
 
Bolzano - награда за заслуги в областта на математическите науки от Чешката академия на науките от 2001 г.
 
EATCS Award за 2007 г. за неговия принос към теоретичните компютърни науки.
 
{{DEFAULTSORT:Скот, Дейна}}
[[Категория:Информатици]]
[[Категория:Американски математици]]