Змеево: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 52: Ред 52:
== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
{{Община Балчик}}
{{Община Балчик}}
http://www.balchik.bg/bg/infopage/155-%D1%81%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%BE

[[Категория: Села в Област Добрич]]
[[Категория: Села в Област Добрич]]
{{Мъниче селища в България}}
{{Мъниче селища в България}}

Версия от 13:03, 23 юни 2013

Тази статия е за селото в област Добрич. За селото в област Стара Загора вижте Змейово.

Змеево
Общи данни
Население178 души[1] (15 март 2024 г.)
6,41 души/km²
Землище27,785 km²
Надм. височина240 m
Пощ. код9643
Тел. код05724
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ31245
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Балчик
Николай Ангелов
(независим политик; 2007)

Змеево е село в Североизточна България. То се намира в община Балчик, Област Добрич.

География

Село Змеево (област Добрич) се намира в Североизточен регион на България и е част от община Балчик.

То е разположено на около 25 км северозападно от гр.Добрич. Разстоянието до Черно море е също около 25 км.

Селото е в в близост до международния път за Румъния, който е изцяло ремонтиран.

История

Съществуват данни, че селище на това място е имало още в античността. Недалеч от днешните граници на Змеево има могили в които са откривани части от съдове и монети а също и накити от злато, мед и сребро . Първите писмени сведения за населено място са в турски регистри от 16 век. Името, което се среща в повече документи преди и след Освобождението, е Иланлък. Преди 100 години край селото е имало гора. Тя е изсечена след окупирането на Добруджа от румънците, за да се осигури земя за преселените тук цинцари от македонските планини. В гората е имало изключително много змии. На тях селото дължи името си /от турското "илан" - змия/. По онова време селището се е състояло от три махали - Карасинанската, Куру махле и Ембие махле. Карасинанската махала се е оформила в средата на 19-и век от преселници от с. Карасинан /днес Росеново/. В Куру махле живеят потомците на първите българи, заселили се по тия места. За Ембие махле са запазени откъслечни спомени. Според някои краеведи това е било отделно населено място, което е изчезнало. Други са на мнение, че става дума за махала на Иланлък. След попадането на Добруджа под румънска окупация селото получава името Шарпени /буквален превод от турското наименование/.

Първата училищна сграда е построена през 1908 г. Школото в Змеево носи името на Стефан Караджа. През 70-те години е закрито поради липса на деца. Пак по същата причина престава да функционира и детската градина след 89г.

Строежът на православния храм "Рождество на Пресвета Богородица" започва по време на румънската окупация на Добруджа - през 1935 г. Когато преселниците от Северна Добруджа пристигат тук, заварват църквата неизмазана. През 1938 г. е построена първата обществена сграда в Змеево. Първоначално тя е била предназначена за училище. Днес в нея се помещава кметството. Змеево е сред населените места в Добруджа, които претендират, че край тях се е намирал Антимовският хан, описван от Йордан Йовков. От стари хора е запомнено и точното му местонахождение - на по-малко от километър от днешните граници на селото. Хипотезата, че Антимовският хан е бил именно в този район, се подкрепя и от обстоятелството, че в началото на миналия век основната пътна артерия за Балчик и Батовската долина е минавала край Иланлък. През 60-те години е поставено началото на читалищната дейност в Змеево. Читалището носи името на Йордан Йовков. Днес към него функционира и група за автентичен фолклор. В темелите на читалището е зазидан завет към поколенията. Местни хора разказват, че в една от колоните на сградата са поставени и три бутилки вино. Според легенда името на селото идва от "змей" или "змия", като тя гласи че преди там имало живял змей, който бил влюбен в красива девойка, но тя не споделяла любовта му. Змеят разочарован от това пуснал в селото множество змии.

Население

Населението на Змеево е българско.


Културни и природни забележителности

Обновена православна църква.

Редовни събития

Редовен годишен сбор, съчетан с мотокрос - 6 септември.

Други

Външни препратки

http://www.balchik.bg/bg/infopage/155-%D1%81%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%BE Шаблон:Мъниче селища в България