Добри Христов: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
 
Средата, в която расте бъдещият композитор, насочва осъществяването на неговите стремежи. На възраст единадесет години той печели от [[сурвакане]] на [[Сурваки|Нова година]], 12 гроша, с които си купува малка [[флейта]], на която четири години се опитва да свири репертоара на военния духов оркестър. За да научи нотите, той се сприятелява с военните музиканти, от които успява да заеме партитури които преписва, и започва да дешифрира знаците, с които са записани познатите му мелодии.
Като вижда големият интерес на Добри към музиката неговият съсед,известния мупоборник и будител Отон Иванов Хаджидинчов,и по настояване на своята съпруга,Елисавета Отонова подарява цигулка на младия музикант.
Продължава да се самообразова с подарената [[цигулка]], а в четвърти клас, когато е на около 12 години, се опитва и да композира — отначало едногласни мелодии, после две [[Мазурка|мазурки]], накрая в последните класове на гимназията и хорови песни с „пълна хармония”, дори и солово-инструментални съчинения.
 
27

редакции

Навигация