Направо към съдържанието

Филип II Филоромей: Разлика между версии

133 байта добавени ,  преди 9 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
'''Филип II Филоромей''' ({{lang-grc|Φίλιππος Β' Φιλορωμαίος}}, {{lang-la|Philipp II. Philorhomaios, Barypos}}; гр. ''Φιλορωμαίος'' - подигравателно прозвище, букв. "обичащият римляните" или '''Барипос''' (гр. ''Βαρύπους'', "дебелокрак"), * ок. [[95 пр.н.е.]], † ок. [[56 пр.н.е.]]) е владетел от династията на [[Селевкиди]]те от 69 пр.н.е. до 64/63 пр.н.е., син на [[Филип I Филаделф]] († 83 пр.н.е.).
 
Управлява като клиент на [[Римската република]] в [[Сирия]] ок. [[65 пр.н.е.]] след [[Антиох XIII Азиатик]]. Филип II успява след смъртта на баща му да се задържи в части на [[Киликия]] против [[Тигран II]]. С [[араби|арабска]] помощ той успява да спечели обратно Сирия и да се справи против [[Антиох XIII Азиатик|Антиох XIII]] и [[Селевк VII Кибиосакт|Селевк VII]], но е изгонен от римския генерал [[Помпей Велики]] през 64/63 пр.н.е. Помпей нарежда убийството на Антиох XIII през 64 пр.н.е. Филип се връща отново в Киликия. Около [[56 пр.н.е.]] той иска да се ожени за [[египет]]ската царица [[Береника IV]] (сестрата на [[Клеопатра VII]]), за да се качи на египетския трон, но Рим е против и той е убит по заповед на римския губернатор на Сирия [[Авъл Габиний]].
* [[Диодор]], ''Biblioteca storica'', 40.1a-b
* Jona Lendering, [http://www.livius.org/phi-php/philip/philip_ii_philoromaeus.html "Philip II Philoromaeus"], livius.org
* [http://www.sfagn.info/collection/philip_ii.html монети на Филип II Филоромей]
 
 
[[Категория:Селевкиди]]
Анонимен потребител