Езерово (област Пловдив): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
| име=Езерово
| име=Езерово
| екатте = 27139
| екатте = 27139
| надм-височина=?
| надм-височина=200
| пощ-код=4288
| пощ-код=4288
| тел-код=03168
| тел-код=03168

Версия от 11:43, 2 юли 2013

Вижте пояснителната страница за други значения на Езерово.

Езерово
Общи данни
Население621 души[1] (15 март 2024 г.)
23,6 души/km²
Землище26,318 km²
Надм. височина167 m
Пощ. код4288
Тел. код03168
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ27139
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Първомай
Николай Митков
(БСП за България, Левицата!, БВ, ИТН; 2019)
Кметство
   кмет
Езерово
Ангел Хаджиев
(ГЕРБ)
Езерово в Общомедия

Езерово е село в Южна България. То се намира в община Първомай, Област Пловдив.

География

Село Езерово се намира на 13 км югоизточно от Първомай в югоизточна посока и на 28 км от гр. Хасково в западна посока. Недалеч от Езерово се намират Хасковските минерални бани.Теренът на селското землище е хълмист и неравен, изпълнен с разнообразни гори, дерета, скрити малки равниники, дъбрави, много мери и ливади. Климатът на селото е умерено континентален, с много чести летни засушавания. Валежите са в рамките на 650 литра на кв2 и са неравномерно разпределени през годината. Най-честите ветрове са западните, наречени от бодровци "Поряза", южните са наречени "Белите ветрове". Ветрове идват винаги от югоизток и донасят много дъжд.

Село Езерово е разположено в полите на Родопи до река Каялийка в Южна България,която се явява географската граница между Западните и Източните Родопи, влива се в река Марица. Тук могат да се срещнат едни от най-редките животински и растителни видове.Уникалното георгафско положение в миналото е определяло просперитета на селото.Близостта с планината и нейните пасища от една страна е определяла развитието на овцевъдството,а обширните земеделски земи от север и запад са причина благоприятствували земеделието. Село Езерово e разположено в подножието на връх Аида. Намира се на два километра от съседното село Бодрово. Близо е и село Воден.

История

Старите имена на селото са Йеди Дурали Махала (първото известно,от времето на Турското робство) означаващо "Седем малки махали", тогава то се е намирало там, където сега е язовира, и Дипцис Гьоль. Легендата гласи обаче, че селото е древно тракийско.

Религии

Християнство

Ислям


Културни и природни забележителности

През 1912 г. е намерен златен пръстен с надпис на тракийски език. През 1965 Ковачев Д., Батуров Д. и Калдиев Д. откриват запазен скелет на праисторически бозайник Дейнотериум, изложен е в ректората на СУ "Св. Кл. Охридски" на последния етаж, а копието му е в Палеонтологичния музей в Асеновград. Преди много години Езерово е било голямо езеро. Оттам произлиза и името на селото. Под земята понякога се намират стари кости на малки риби. Има язовир „Езерово“.Дейнотериум в ректората

На около 3 километра от селото се намира минерален извор наречен "Чучура", който е превърнат в чешма според надписа на нея през 1868 г. на 16 юни. В подножието на „Чучура“ се намира малък естествен вир наречен от местните хора "Вира" и е чудесно място за риболов.

На около половин километър след началото на селото има паметник с имена на загинали за България хора, някои от които са от Езерово.

Една от основните забележителности на селото е - къщата-музей на известната българска поетеса Ваня Петкова, която прекарва последните 9 години от живота си там. Именно в Езерово са написани последните литературни шедьоври на талантливата и уникална българска поетеса Ваня Петкова. Къщата-музей е в самото начало на селото с паметна плоча, дарена от Община Първомай.За Къщата- музей в Езерово се грижи дъщерята на поетесата, известната преводачка Оля Ал-Ахмед, която има голям принос в културният живот на селото и в региона.

Редовни събития

Събор за Петровден. През 2012 събора се състоише на 14 юни

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България