Графство Тулуза: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
KLBot2 (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 3 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q1334322
Редакция без резюме
Ред 17: Ред 17:
[[Категория:Дом Тулуза| ]]
[[Категория:Дом Тулуза| ]]
[[Категория:История на Франция]]
[[Категория:История на Франция]]
[[Категория:Тулуза| ]]
[[Категория:Тулуза]]

Версия от 23:47, 5 юли 2013

Герб на графовете на Тулуза
Графството Тулуза (зелено) и нeговитe вaсaли (светлозелено) 12 век

Графство Тулуза (Шаблон:Lang-la, Шаблон:Lang-fr) със столица Тулуза е през 7781271 г. средновековна феодална територия в юга на днешна Франция. Намира се на днешните департементи От Гарон, Тарн и Тарн е Гарон. Управлява се от фамилията Дом Тулуза.

Графството Тулуза е основано през края на 8 век от франкския крал Карл Велики, който поставя там за графове свой хора от свитата му. Графовете на Тулуза били подчинени на каролингското частично царство Аквитания. След смъртта на Карл Велики графовете на региона Вилхелмиди и Раймундини се бият помежду си за графството. През 849 и 864 г. крал Карл Плешиви признава Раймундините като графове на Тулуза. Те стават най-могъщи владетели в юга.

От 10 век към него принадлежи Херцогство Нарбона. Графовете на Тулуза през 11 век стоят по могъщност само след кралете на Франция, равни на херцозите на Бургундия и Аквитания. От края на 11 век фамилията участва в кръстоносните походи. Графството отива чрез завещание или наследство през 1187 г. на князете на Антиохия.

През средата на 12 век графството става център на сектата на катарите и през 1209 - 1229 г. графовете участват в Албигойски кръстоносен поход.

Източници