Сенат: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
126 байтове добавени ,  преди 9 години
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 55 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q130614.)
Редакция без резюме
{{Към пояснение|Сенат|Сенат (пояснение)}}
{{Древен Рим}}
'''Сенат''' ([[латински език|лат.]] ''senatus'', от ''senex'' — съветСъвет на старейшините) е един от висшите държавни органи в [[Древендревен Рим]].
Нито един законопроект не постъпвал за разглеждане в Народното събрание, ако преди това не е бил обсъден от Сената. Но дори закон, приет от народното събрание, влизал в сила, само след одобряването му от Сената. Така Сената се явявал контролиращ по отношение на Народното събрание и водел дейността му в исканото от него направление.
 
 
==Развитие==
Сенатът възниква от съветаСъвета на старейшините на патрицианските родове в края на царската епоха (околоок. [[6 век пр.н.е.|VI в. пр. Хр.]]).
 
С установяването на [[Римска република|Римската република]], заедно с магистратите и народнотоНародното събрание ([[комицииКомиции]]те) става съществен елемент в обществения живот. В състава на Сената влизали бивши магистрати и в него се концентрирала политическата сила и държавния опит на Рим. Сенатът можел да се свиква само от висшите магистрати - [[диктатор]], [[консул]]и, [[претор]]и.
 
Членовете на сенатаСената се делили по рангове според длъжностите, които са заемали преди това ([[консул]], [[претор]], [[едил]], [[трибун]], [[квестор]]). По време на дискусии, сенаторите получавали думата в съответствие с този ранг. Начело на сенатаСената стоял [[принцепс]] (''princeps senatus'') - т.е. най-старият сенатор.
 
В периодрепубликанската на Републикатаепоха, в хода на съсловните борби на плебеите и патрициите (V -III в. пр. н. еХр.), властта на сенатаСената била донякъде ограничена в полза на [[комицииКомиции]]те (народнотоНародното събрание).
 
През 3—1III-I в. пр. нХр. е. сенатътСенатът предварително разглеждал законопроекти, предлагани за гласуване в комиция. На него принадлежало висшето ръководство на военните дела, външната политика, финансите и държавното имущество, надзор над религиозните култове, правото да обявят извънредно положение и др. Сенатът утвърждавал закони и резултатите от изборите, контролирал дейността на магистратите. Под този образ, сенатът фактически осъществявал държавното управление.
 
Постановленията на сената - '''сенатус консултум''' (''s. c.,'' ''senatus consulta'') имали силата на закон, също както и постановленията на народнотоНародното събрание и събранието на [[плебеи]]те — [[плебисцит]]а.
 
В периодаимператорската на Империятаепоха властта на сенатаСената все повече била ограничавана и се състредоточила в ръцете на [[император]]а, въпреки че формално той продължил да се счита за едно от най-висшите държавни учреждения. В действителност сенатътСенатът се превърнал в събрание на представителите на знатните семейства, без да има особено политическо влияние. Постановленията на сенатаСената продължили да имат силата на закон, но се приемали обикновено по инициатива на императора. Като се започне от [[Октавиан Август]], императораимператорът на Рим носил титула «[[принцепс]]» — т. е. «първипръв от сенаторите».
 
Броят на сенаторите неведнъж се променял:
*първоначално — 100 души
*по време на ранната република (до [[88 г. пр.н.е Хр.]]) — 300 души
*управление на [[Сула]] — 600 души
*управление на [[Юлий Цезар]] — 900 души
*управление на [[Октавиан Август]] — отново 600 души
*в периода на къснатаКъсната античност ([[доминат]]а) — 2000 души.
 
Първоначално в сенатаСената влизали само членове на изконно римски фамилии, но от I в. пр.н.е Хр. това право получили и [[италийци]]те, а повъв времевремето на [[Римска империя|Империятаимперията]] — даже и знатни провинциалисти.
 
При [[Диоклетиан|Диоклециан]] (края на 3III векв. сл. Хр.) сенатътСенатът бил превърнат в градски съвет на Рим, а при [[Константин Велики]] ([[4 век|IV в. сл. Хр.]]) бил учреден сенатСенат в [[Константинопол]], равен по права със сенатаСената в Рим.
 
== Други ==
[[Римски императори|РимскияРимският император]] [[Калигула]] прави [[кон]]я си [[Инцитат]] [[рим]]ски сенатор, за да се подиграе със Сената и, за да докаже властта си.
 
 
Анонимен потребител

Навигация