Уикипедия:Междууики: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 67: Ред 67:


[[File:Interlanguage links provided by WikiData.png|thumb|Връзка за редактиране на страница в Уикиданни]]
[[File:Interlanguage links provided by WikiData.png|thumb|Връзка за редактиране на страница в Уикиданни]]
Добавянето на чуждоезични междууикита към дадена българска страница или обратно (на нова страница, създадена в Българската уикипедия, към чуждоезичните уикипедии) става чрез бутона „Edit links“ („Редактиране“ за Българската уикипедия), намиращ се в края на списъка с МЕП. Бутонът отваря страницата на съответната статия в [[:wikidata:Wikidata:Main_Page|Уикиданни]], където добавянето на МЕП трябва да се направи в раздела "List of pages linked to this item" чрез бутона „add“, намиращ се най-долу, в края на страницата. В първото поле се въвежда кодът на съответния език ('''bg''' за Българската уикипедия) или самият език ('''български'''), а във второто - името на статията, която ще добавяме за този език. Записването на промените става чрез бутона „save“ или натискане на Enter.
Добавянето на чуждоезични междууикита към дадена българска страница или обратно (на нова страница, създадена в Българската уикипедия, към чуждоезичните уикипедии) става чрез бутона „Edit links“ („Редактиране“ за Българската уикипедия), намиращ се в края на списъка с МЕП в статиите от някои от езиковите проекти, където вече е създадена. Бутонът отваря страницата на съответната статия в [[:wikidata:Wikidata:Main_Page|Уикиданни]], където добавянето на МЕП трябва да се направи в раздела "List of pages linked to this item" чрез бутона „add“, намиращ се най-долу, в края на страницата. В първото поле се въвежда кодът на съответния език ('''bg''' за Българската уикипедия) или самият език ('''български'''), а във второто - името на статията, която ще добавяме за този език. Записването на промените става чрез бутона „save“ или натискане на Enter.


Когато чуждоезичната страница е единствена и не съдържа междуезикови препратки (т.е. бутонът „Edit links“ липсва), трябва да се
Когато чуждоезичната страница е единствена и не съдържа междуезикови препратки (т.е. бутонът „Edit links“ липсва), трябва да се

Версия от 17:20, 10 юли 2013

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Междуикитата представляват препратки към други уикита, например към Уикиречник, Уикикниги. Те се различават от обикновените препратки по това, че започват с определен код, който се отделя с двоеточие от името на страницата, към която се препраща, например [[q:Начална страница]].

Кодове за сродни проекти

Дадени са кодовете, които могат да се ползват в проектите на Уикимедия при създаването на препратки към други уикита. В скоби е посочен кодът за препратки към същия проект, но на друг език.

от \ към Уикипедия Уикиречник Уикицитат Уикикниги Уикиновини
Уикипедия – (xx) wikt (wikt:xx) q (q:xx) b (b:xx) n (n:xx)
Уикиречник w (w:xx) – (xx) q (q:xx) b (b:xx) n (n:xx)
Уикицитат w (w:xx) wikt (wikt:xx) – (xx) b (b:xx) n (n:xx)
Уикикниги w (w:xx) wikt (wikt:xx) q (q:xx) – (xx) n (n:xx)
Уикиновини w (w:xx) wikt (wikt:xx) q (q:xx) b (b:xx) – (n:xx)

Забележки:

  • Когато се ползват обикновените кодове (без добавката за език), се създават препратки към съответния проект на същия език, например чрез препратката wikt:, въведена в българоезичната уикипедия, се създава връзка към Уикиречник на български.
  • На мястото на xx се поставя съответният код за езика, например en, de и т.н.
  • Валидни са и кодовете wikipedia, wiktionary, wikiquote, wikibooks и wikinews, които създават връзки към англоезичните версии на съответните проекти, ако не се посочи допълнителен код за език, например wikiquote:de.

Кодовете за следните няколко уикита са еднакви за всички проекти:

от \ към Уикиизточник Мета Общомедия September 11 Уикивидове
Всеки проект wikisource m, meta commons sep11 wikispecies

Междуезикови препратки

Междуезиковите препратки (съкратено МЕП), наричани често и междууикита, са препратки, които се появяват на дадена страница, за да я свържат с версиите ѝ на други езици, на които тя съществува. Намират се в падащото меню „На други езици“, разположено в лявата част на страницата.

Връзка за редактиране на страница в Уикиданни

Добавянето на чуждоезични междууикита към дадена българска страница или обратно (на нова страница, създадена в Българската уикипедия, към чуждоезичните уикипедии) става чрез бутона „Edit links“ („Редактиране“ за Българската уикипедия), намиращ се в края на списъка с МЕП в статиите от някои от езиковите проекти, където вече е създадена. Бутонът отваря страницата на съответната статия в Уикиданни, където добавянето на МЕП трябва да се направи в раздела "List of pages linked to this item" чрез бутона „add“, намиращ се най-долу, в края на страницата. В първото поле се въвежда кодът на съответния език (bg за Българската уикипедия) или самият език (български), а във второто - името на статията, която ще добавяме за този език. Записването на промените става чрез бутона „save“ или натискане на Enter.

Когато чуждоезичната страница е единствена и не съдържа междуезикови препратки (т.е. бутонът „Edit links“ липсва), трябва да се провери първо дали не е създадена такава в Уикиданни, чрез бутона „Item by title“, намиращ се в менюто от ляво. Ако такава не съществува, следва да се създаде нова статия чрез бутона „Create a new item“.

Редакция на връзка

За да редактирате запис в Уикиданни натиснете бутона „edit“ разположен в края на самия запис. Когато сте готови запишете промените чрез бутона „save“ или натискане на Enter.

Премахване на връзка

Можете да премахнете дадена страница от списъка с връзки в Уикиданни, чрез бутона „edit“. Самото изтриване на връзката става чрез бутона „remove“.

Вижте също

Страници на български език
Страници на английски език
Специални страници
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Help:Interlanguage links в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​