Полиб (Коринт): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q31954
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Полиб''' ({{lang-grc|Πόλυβος}}, ''Polybos'') в [[гръцката митология]] е цар на [[Коринт]] и на [[Сикион]] през 14 век пр.н.е. Той принадлежи към легенадрните герои на [[Тива (Беотия)|Тива]] и е син на [[Хермес]] и на нимфата [[Хтонофила]].
'''Полиб''' ({{lang-grc|Πόλυβος}}, ''Polybos'') в [[гръцката митология]] е цар на [[Коринт]] и на [[Сикион]] през 14 век пр.н.е. Той принадлежи към легенадрните герои на [[Тива (Беотия)|Тива]] и е син на [[Хермес]] и на нимфата [[Хтонофила]].


По времето на неговото управление овчари намират в планината [[Китерон]] едно дете, което наричат [[Едип]], заради подутутите му крака. Те го завеждат при неговата съпруга [[Перибея]] (според [[Хигин Митограф]] тя сама намира детето на морето). Понеже царската двойка няма деца, го приемат и го отглеждат като тяхно. По-късно те имат свои дъщери: [[Алкиное (Коринт)|Алкиное]], [[Лизианаса (дъщеря на Полиб)|Лизианаса]] и [[Амфитея (дъщеря на Пронакс)|Амфитея]]. Амфитея се омъжва за [[Адраст]], царят на [[Аргос]], който когато е изгонен от родината му, бяга при Полиб и след неговата смърт поема управлението на царството.
По времето на неговото управление овчари намират в планината [[Китерон]] едно дете, което наричат [[Едип]], заради подутутите му крака. Те го завеждат при неговата съпруга [[Перибея]] (според [[Хигин Митограф]] тя сама намира детето на морето). Понеже царската двойка няма деца, го приемат и го отглеждат като тяхно. По-късно те имат свои дъщери: [[Алкиное (Коринт)|Алкиное]], [[Лизианаса (дъщеря на Полиб)|Лизианаса]] и Амфитея.


Според [[Софокъл]] жената на Полиб и [[дойка]] на Едип e [[Меропа]]. [[Евсевий Кесарийски]] пише, че Полиб управлява между 40 и 45 години.
Според [[Софокъл]] жената на Полиб, [[Меропа]], е [[дойка]] на [[Едип]]. [[Евсевий Кесарийски]] пише, че Полиб управлява между 40 и 45 години.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 07:35, 17 юли 2013

Полиб (Шаблон:Lang-grc, Polybos) в гръцката митология е цар на Коринт и на Сикион през 14 век пр.н.е. Той принадлежи към легенадрните герои на Тива и е син на Хермес и на нимфата Хтонофила.

По времето на неговото управление овчари намират в планината Китерон едно дете, което наричат Едип, заради подутутите му крака. Те го завеждат при неговата съпруга Перибея (според Хигин Митограф тя сама намира детето на морето). Понеже царската двойка няма деца, го приемат и го отглеждат като тяхно. По-късно те имат свои дъщери: Алкиное, Лизианаса и Амфитея.

Според Софокъл жената на Полиб, Меропа, е дойка на Едип. Евсевий Кесарийски пише, че Полиб управлява между 40 и 45 години.

Източници