Варник: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Bot: Migrating 5 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2653307 (translate me)
Ред 17: Ред 17:


== История ==
== История ==
Преди освобождението от турско робство с. Варник (тогава Керечлик) е било със смесено население. След [[Балканската война]] става етнически чисто, с българско население, основно изселено от селата около гр. [[Одрин]]. Масово са се заселили българи от с. [[Еникьой (Вилает Одрин)|Еникьой]] (Ново село), сега квартал на гр. Одрин. Заселниците са оземлени от българската държава, но не са компенсирани за имотите и стадата, които са останали в Турция. Построени са им къщи от така наречения Шавронски тип (проект)с помощ от държавата и от г-н Шаврон Фр.
Преди освобождението от турско робство с. Варник (тогава Керечлик) е било със смесено население. След [[Балканската война]] става етнически чисто, с българско население, основно изселено от селата около гр. [[Одрин]]. Масово са се заселили българи от с. [[Ново село (Вилает Одрин)|Еникьой]] (Ново село), сега квартал на гр. Одрин. Заселниците са оземлени от българската държава, но не са компенсирани за имотите и стадата, които са останали в Турция. Построени са им къщи от така наречения Шавронски тип (проект)с помощ от държавата и от г-н Шаврон Фр.
<!-- == Религии == -->
<!-- == Религии == -->
<!-- == Обществени институции == -->
<!-- == Обществени институции == -->

Версия от 19:37, 17 юли 2013

Варник
Общи данни
Население6 души[1] (15 март 2024 г.)
0,739 души/km²
Землище8,255 km²
Надм. височина162 m
Пощ. код6536
Тел. код037701
МПС кодХ
ЕКАТТЕ10152
Администрация
ДържаваБългария
ОбластХасково
Община
   кмет
Свиленград
Анастас Карчев
(ГЕРБ; 2019)

Варник е село в Южна България. То се намира в община Свиленград, Област Хасково. До 1934 година името на селото е Киречлик.[2]

География

Село Варник се намира на около 35 км от Свиленград. Разположено е между селата Сладун и Маточина.

Наблизо минава река, която местните хора наричат Фишера. При летните засушавания, които са често срещано явление, реката пресъхва. Единственият поминък хората е селското стопанство. Естественият прираст на населението е отрицателен.

История

Преди освобождението от турско робство с. Варник (тогава Керечлик) е било със смесено население. След Балканската война става етнически чисто, с българско население, основно изселено от селата около гр. Одрин. Масово са се заселили българи от с. Еникьой (Ново село), сега квартал на гр. Одрин. Заселниците са оземлени от българската държава, но не са компенсирани за имотите и стадата, които са останали в Турция. Построени са им къщи от така наречения Шавронски тип (проект)с помощ от държавата и от г-н Шаврон Фр.

Културни и природни забележителности

Редовни събития

Други

Външни препратки

Бележки

През лятото на2007г голям пожар принуди и последните жители на с.Варник да го напуснат и то остана само във военните топографски карти.

  1. www.grao.bg
  2. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987“, София, 1989.

Шаблон:Мъниче селища в България