ФК „Сокол“ (Марково): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 89.215.90.229 (б.), към версия на Rebelheartous
Ред 19: Ред 19:


== Изявени футболисти ==
== Изявени футболисти ==
* [[Владислав Ямуков]]
* [[Неймар да Силва Сантос Жуниор]]
* [[Александър Миленков]]
* [[Александър Миленков]]
* [[Добрин Орловски]]
* [[Добрин Орловски]]

Версия от 10:03, 25 юли 2013

Вижте пояснителната страница за други значения на Сокол.

ФК Сокол Марково е български футболен клуб от село Марково, община Родопи

История

Отборът започва да играе през 1928 година, когато Костадин Славов (Диньо Шабана) донася първата топка в Марково. Като напредничав младеж и възпитаник на Католическия колеж, той увлича много момчета по футболната игра, като едни от първите играчи са били Петър Бояджиев, Васил Маринов, Стефан Стойчев — домакин, Добри Добриков и др. Първите срещи на отбора се организират срещу пловдивския арменски тим "Хоментмен", а вече по-късно срещу съседите от Първенец и Коматево.

Първото име на отбора е "Тракия", след това "Тракийска слава", а след 1944 година се нарича просто "Марково" или "Родопски сокол". От основаването си тимът сменя на няколко пъти игрището си. Първото игрище било хорището в центъра "Хармана". Малко по-късно се избира друго място, пак на общински терен под старото, а именно "Говедарлъка", там където сега се намира детската градина. На това място се подготвя едно по сносно игрище, като се поставят врати. По време на тоталитарния режим, се мести североизточно от него, докато накрая се установява извън Марково в местността "Исака" (в момента — улица "Източна"). През 1930 г., играчите събират пари, като Петър Бояджиев поръчва, ушиването на първия екип на отбора, който бил зелено и бяло на хоризонтални райета.

Години наред отбора играе в групите на зона "Пловдив", като възхода му започва в средата на 90-те години. Няколко години отбора играе в Югоизточната "В" група, а след това два сезона се подвизава в "Б" група, наред с именити отбори от големи градове. На 4 ноември 2000 година "Сокол" Марково като отбор от Югоизточната "В" група, среща на 16-ина финалите за Купата Левски София. Марковци играят добре, като дори повеждат в резултата, а Левски успяват да ги победат в продължението и то не без помощта на съдията.

Настояще

Понастоящем Сокол Марково е непрофесионален отбор, участник в "А" ОФГ зона "Пловдив". Играе срещите си на стадион "Сокол", лицензиран за двубои от висшия футболен ешелон и с капацитет 2 500 души. Основния екип е тъмносини фланелки с червени рамене и ръкави, тъмносини яки, червени гащета и тъмносини чорапи.

Успехи

  • 9 място в "Б" група през 2002/03
  • 1/16-финалист за купата на страната през 2000/01 и 2002/03

Изявени футболисти

Външни препратки