Колоездене: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Gradinka (беседа | приноси)
Редакция без резюме
м добавяне на категория
Ред 13: Ред 13:


[[Категория:Колоездене|!]]
[[Категория:Колоездене|!]]
[[Категория:Олимпийски спортове]]


[[ca:Ciclisme]]
[[ca:Ciclisme]]

Версия от 07:54, 22 август 2006

Колоездене
Колоездене

Колоезденето е спорт, в който се организират състезания между спортисти, яздещи велосипеди. Състезанията могат да бъдат на различни настилки и терени и с различни велосипеди.

Най-популярни са състезанията с така наречените „шосейни велосипеди“. Това са велосипеди с олекотена конструкция и тънки гуми за по-малко съпротивление и по-висока скорост. Състезателите носят каски и екипи, който подобряват аеродинамиката на велосипедиста. Състезанието се провежда на открит терен на голямо разстояние (обикновенно около 150 – 200 километра) и има много участници. Провеждат се общи стартове и бягания по часовник (обикновено на малко по-късо разстояние), индивидуални и отборни състезания.

Съществува Световна Купа, за която се провеждат състезания през цялата година на различни места. Най-престижното състезание е Обиколката на Франция (Тур дьо Франс). Провежда се в края на месец юли и е съставено от 20 етапа из цяла Франция (при някои от етапите маршрутът излиза в съседните страни — Белгия, Испания). Освен 'Тур дьо Франс' популярни са 'Жиро' (Обиколката на Италия) и 'Вуелта' (Обиколката на Испания).

Популярни са и състезанията на писта, в които участват „пистови велосипеди“ (олимпийска дисциплина). Провеждат се на наклонена овална писта най-често на закрито. Велосипедите са с олекотена конструкция, без спирачки като има специални добавени части за подобряване на аеродинамичната стойка на колоездача. Скоростта достига до 90 км/ч.