Разлика между версии на „Афера Бломберг-Фрич“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
 
==История около аферата==
====Женитба на Бломберг====
С януари 1938 г. Бломберг, 60 годишен военен, се жени за Ерна Грун (наричана понякога Ева или Маргарете) - 26 годишна машинописка.
 
Скандалът започва след 12 януари 1938 г., когато полицейски офицер открива интересни факти относно 26 годишната машинописка, Ева, че е бивша проститутка с криминално досие. Докладвано е незабавно на [[гестапо]] и Гьоринг, един от кумовете на сватбата, а след това и на фюрера (другият кум), който без замисляне поставя ултиматум на Бломберг да анулиране брака си, с цел предотвратяване на всякакви скандали и предимно за запазване цялостта на армията. Генералът и също райхсминистър на отбраната/войната, не се съгласява с искането на фюрера и отказва всякакво подчинение, подавайки оставка от всички военни постове на 27 януари, малко след като Гьоринг го заплашва да даде публичност на миналото на жена му.
 
====Вернер фон Фрич= - генерал===
Събитията около брака на военният министър вдъхновили много шефа на Луфтвафе и [[Хайнрих Химлер]] да организират подобна криза и за главнокомандващият [[Вернер фон Фрич|Фрич]], с цел последния да не наследи Бломберг и по този начин да се превърне в началник на Гьоринг, а [[Райхсфюрер-СС|райхсфюрерът]], от негова страна, да отслаби силите на германския [[Вермахт]] и нейните главни [[Аристокрация|аристократични]] лидери, като укрепи неговата [[СС]] и особено [[Вафен-СС]] - главен конкурент на редовната [[Нацистка Германия|германска армия]].
 
След изясняване на случая Фрич подава оставка, препоръчвайки [[Валтер фон Браухич|Браухич]] за негов заместник.
 
====Реорганизация====
По време и на двата скандала Хитлер се възползва от събитията, за да извърши преустройство на Вермахта. Той прехвърля задълженията на военния министър (на [[немски]]: ''Reichskriegsministerium'') към новата организация „[[Главно командване на Вермахта|Главното командването на Вермахта]]“ (на [[немски]]: ''Oberkommando der Wehrmacht'', или OKW) и [[Вилхелм Кайтел|Кайтел]] като началник на организацията. Освен това заменя и няколко [[генерал|генерали]] и [[министър|министри]] с хора дори и по лоялни към него, приемайки ''[[де факто]]'' по-ефективен контрол над армията, която ''[[де юре]]'' той командва.
 
====Изясняване на случая Фрич====
Скоро става известно, че обвиненията са неверни. Досието е за човек с подобно име - ''Ритмайщер'' фон Фрич. [[Химлер]] естествено не могъл да повярва, но успял да представи свидетели поддържащи досегашното обвинение. Свидетелите предоставени от Химлер твърдят, че обвиняемият фон Фрич бил забелязан като офицер в хомосексуален акт в обществена тоалетна в [[Берлин]] с известна личност под името „Баварския Джо“.<ref> Ханс Гизевйус ''To the Bitter End'', p 229</ref> Свидетелите, един от тях на име Ото Шмид, оказал се [[Мюнхен|мюнхенска]] проститутка с дълга криминална съдимост, били подкупени да подкрепят обвинението като в главната престъпна дейност влизало шпионаж и изнудване на хомосексуалисти.
 
С оглед на свидетелските показания членове на германския офицерски корпус били ужасени от жестокостта и малтретирането на Фрич и се заканили да подложат Химлер, Гьоринг и дори самият Хитлер на голям натиск от тяхна страна.
 
=====Оправдаване=====
Свидетелите срещу Фрич оттеглили обвиненията си по-късно, но били убити. На 18 март той е оправдан, но името му вече било опетнено с случая на хомосексуалиста. Не става главнокомандващ на армията пак, въпреки че армията иска неговата реабилитация, но пък за сметка на това е назначен за почетен командир на артилерийски полк.
 
2598

редакции

Навигация