Тарсис: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
факт
Ред 2: Ред 2:


== Стар завет ==
== Стар завет ==
[[Търговия]]та с Тарсис по времето на цар [[Соломон]] ([[10 век пр.н.е.]]) осъществявали [[финикийци]]те. Освен среброто, от Тарсис било внасяно [[злато]], [[маймуни]] и [[паун]]и (3 Цар 10:22 - вероятно е объркана с [[Офир]], макар че днес Гибралтар е единственото място в Европа, където в естествена среда живеят маймуни), а също така [[олово]] и [[калай]] (Йез 27:12).
[[Търговия]]та с Тарсис по времето на цар [[Соломон]] ([[10 век пр.н.е.]]) осъществявали [[финикийци]]те. Освен среброто, от Тарсис било внасяно [[злато]], [[маймуни]] и [[паун]]и (3 Цар 10:22 {{факт|- вероятно е объркана с [[Офир]], макар че днес Гибралтар е единственото място в Европа, където в естествена среда живеят маймуни|2013|8|5}}), а също така [[олово]] и [[калай]] (Йез 27:12).


Именно към Тарсис се отправил от средиземноморското пристанище [[Йопия]] пророк [[Йона (пророк)|Йона]] (Йона 1:3), но след корабокрушение попада в червото на кит (Йона 2:1).
Именно към Тарсис се отправил от средиземноморското пристанище [[Йопия]] пророк [[Йона (пророк)|Йона]] (Йона 1:3), но след корабокрушение попада в червото на кит (Йона 2:1).

Версия от 13:20, 5 август 2013

Тарсис или Таршиш תַּרְשִׁישׁ, в гръцко-латински превод също и Фарсис (Шаблон:Lang-la) е легендарно библейско место, откъдето се внасяло сребро по времето на цар Соломон (Йер 10:9).

Стар завет

Търговията с Тарсис по времето на цар Соломон (10 век пр.н.е.) осъществявали финикийците. Освен среброто, от Тарсис било внасяно злато, маймуни и пауни (3 Цар 10:22 - вероятно е объркана с Офир, макар че днес Гибралтар е единственото място в Европа, където в естествена среда живеят маймуни[източник? (Поискан преди 3889 дни)]), а също така олово и калай (Йез 27:12).

Именно към Тарсис се отправил от средиземноморското пристанище Йопия пророк Йона (Йона 1:3), но след корабокрушение попада в червото на кит (Йона 2:1).

Локализация

Според авторът на "Юдейски древности" (Йосиф Флавий), зад древния Тарсис се крие киликийския Тарс.

Други предполагат, че става дума за иберийския Тартес на атлантическото крайбрежие на днешна Испания. [1]. Привържениците на локализацията на Тарсис в Европа се позовават на пасаж от Библията, който свързва персонажите с европейските народи, с произход от Яфет (Бит 10:4).

Джеймс Емерсон Тенент отъждествява Тарсис с град Гале в Шри Ланка (макар и дотам да не се е простирала древната Индска цивилизация). Изследователят се позовава на съвпадението на фауната внасяна от Тарсис и отразена в Библията, която и днес е специфична за Индийския субконтинент, както и за развитата металургия по библейско време в региона. Също така, указва Тенент, през X век пр.н.е. никъде в Европа не е имало маймуни и пауни (но в екзотичния Офир с който Тарсис най-вероятно е смесен - е имало).

Други значения

Думата «тарсис» или «таршиш» се среща и на други места в Библията, което допуска и други трактовки:

Източници

Вижте също