Коста Георгиев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 12: Ред 12:


==Биография==
==Биография==
Коста Георгиев е роден на 21 ноември 1877 година в [[Енимахале]], Лозенградско(тогава в [[Османската империя]]). Завършва прогимназия в Лозенград и [[Одринска българска мъжка гимназия|Одринската българска мъжка гимназия]], където се и присъединява към ВМОРО. През 1899 година заминава за [[Женева]] като екзархийски стипендиант и завършва физико-математическия факултет на [[Женевски университет|Женевския университет]]. В Края на 1903 г. се завръща в Тракия, за да се включи в Преображенското въстание, но го заварва вече потушено и се заема с настаняването на бежанците от Турция в Бургаския край.
Коста Георгиев е роден на 21 ноември 1877 година в [[Енимахале]], Бабаескийско, тогава в Османската империя. Завършва прогимназия в Лозенград и [[Одринска българска мъжка гимназия|Одринската българска мъжка гимназия]], където се и присъединява към ВМОРО. През 1899 година заминава за [[Женева]] като екзархийски стипендиант и завършва физико-математическия факултет на [[Женевски университет|Женевския университет]]. В Края на 1903 г. се завръща в Тракия, за да се включи в Преображенското въстание, но го заварва вече потушено и се заема с настаняването на бежанците от Турция в Бургаския край.


През учебната 1905-1906 година Коста Георгиев преподава математика и физика в [[Битолска българска класическа гимназия|Битолската българска мъжка гимназия]]. Член е на Битолския окръжен революционен комитет, при чието разкриване е осъден на 101 години затвор от турските власти и прекарва почти три години в затвора Еди куле - Солун. След [[Хуриета]] е амнистиран, но интерниран в Баба Ески. От есента на 1909г. е директор на Лозенградската прогимназия, в последствие и секретар на Одринската митрополия, като през 1910г. започва да преподава математика, физика и френски език в гимназията в Одрин. Отново е в центъра на революционните борби и съответно, в навечерието на [[Балканската война]], пак е осъден и заточен от властите в Сивас, Армения, където прекарва една година. В края на 1913г. се завръща и започва работа като учител в Девическата гимназия в Стара Загора.
През учебната 1905-1906 година Коста Георгиев преподава математика и физика в [[Битолска българска класическа гимназия|Битолската българска мъжка гимназия]]. Член е на Битолския окръжен революционен комитет, при чието разкриване е осъден на 101 години затвор от турските власти и прекарва почти три години в затвора Еди куле - Солун. След [[Хуриета]] е амнистиран, но интерниран в Баба Ески. От есента на 1909 г. е директор на Лозенградската прогимназия, в последствие и секретар на Одринската митрополия, като през 1910 г. започва да преподава математика, физика и френски език в гимназията в Одрин. Отново е в центъра на революционните борби и съответно, в навечерието на [[Балканска война|Балканската война]], пак е осъден и заточен от властите в Сивас, Армения, където прекарва една година. В края на 1913 г. се завръща и започва работа като учител в Девическата гимназия в Стара Загора.

След 1915г. отново е в [[Западна Тракия]], като председател на Окръжната постоянна комисия.
Като член на Върховния административен съвет на Тракия от 21.12.1919г той е един от хората(заедно с д-р [[Страшимир Дочков]]), които разясняват на генерал Шарпи българския характер на Тракия.
След 1915 г. отново е в [[Западна Тракия]], като председател на Окръжната постоянна комисия. Като член на Върховния административен съвет на Тракия от 21 декември 1919 г. той е един от хората заедно с д-р [[Страшимир Дочков]], които разясняват на генерал Шарпи българския характер на Тракия. Включва се в създаването на [[Вътрешна тракийска революционна организация|Тракийската организация]], а по-късно оглавява отцепническото крило (Хасковското ВТРО), като впоследствие, през 1925 г. става и председател на Върховния изпълнителен комитет на легалната организация.
Включва се в създаването на [[Вътрешна тракийска революционна организация|Тракийската организация]], а по-късно оглавява отцепническото крило(Хасковското ВТРО), като впоследствие, през 1925г. става и председател на Върховния изпълнителен комитет на легалната Организация.


Умира на 29 август 1932 година в [[София]].<ref>[http://old.vmro.bg/modules.php?name=Encyclopedia&op=content&tid=91 Биография от сайта на ВМРО-БНД]</ref><ref>Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 31.</ref>
Умира на 29 август 1932 година в [[София]].<ref>[http://old.vmro.bg/modules.php?name=Encyclopedia&op=content&tid=91 Биография от сайта на ВМРО-БНД]</ref><ref>Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 31.</ref>
Ред 28: Ред 27:
[[Категория:Български революционери от Тракия]]
[[Категория:Български революционери от Тракия]]
[[Категория:Дейци на ВМОРО]]
[[Категория:Дейци на ВМОРО]]
[[Категория: Дейци на ВТРО]]
[[Категория:Дейци на ВТРО]]
[[Категория:Български просветни дейци]]
[[Категория:Български просветни дейци]]
[[Категория:Борци срещу гръцката въоръжена пропаганда в Македония]]
[[Категория:Борци срещу гръцката въоръжена пропаганда в Македония]]

Версия от 05:07, 7 август 2013

Коста Георгиев
български революционер и просветен деец

Роден
Починал
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България

Религияправославие
Учил вОдринска българска мъжка гимназия
Женевски университет
ПартияСъюз на българските конституционни клубове
ПсевдонимГурко
Коста Георгиев в Общомедия

Коста Георгиев, с псевдоним Гурко[1], е български просветен деец и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография

Коста Георгиев е роден на 21 ноември 1877 година в Енимахале, Бабаескийско, тогава в Османската империя. Завършва прогимназия в Лозенград и Одринската българска мъжка гимназия, където се и присъединява към ВМОРО. През 1899 година заминава за Женева като екзархийски стипендиант и завършва физико-математическия факултет на Женевския университет. В Края на 1903 г. се завръща в Тракия, за да се включи в Преображенското въстание, но го заварва вече потушено и се заема с настаняването на бежанците от Турция в Бургаския край.

През учебната 1905-1906 година Коста Георгиев преподава математика и физика в Битолската българска мъжка гимназия. Член е на Битолския окръжен революционен комитет, при чието разкриване е осъден на 101 години затвор от турските власти и прекарва почти три години в затвора Еди куле - Солун. След Хуриета е амнистиран, но интерниран в Баба Ески. От есента на 1909 г. е директор на Лозенградската прогимназия, в последствие и секретар на Одринската митрополия, като през 1910 г. започва да преподава математика, физика и френски език в гимназията в Одрин. Отново е в центъра на революционните борби и съответно, в навечерието на Балканската война, пак е осъден и заточен от властите в Сивас, Армения, където прекарва една година. В края на 1913 г. се завръща и започва работа като учител в Девическата гимназия в Стара Загора.

След 1915 г. отново е в Западна Тракия, като председател на Окръжната постоянна комисия. Като член на Върховния административен съвет на Тракия от 21 декември 1919 г. той е един от хората заедно с д-р Страшимир Дочков, които разясняват на генерал Шарпи българския характер на Тракия. Включва се в създаването на Тракийската организация, а по-късно оглавява отцепническото крило (Хасковското ВТРО), като впоследствие, през 1925 г. става и председател на Върховния изпълнителен комитет на легалната организация.

Умира на 29 август 1932 година в София.[2][3]

Бележки

  1. Николов, Борис. ВМОРО - псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр.30
  2. Биография от сайта на ВМРО-БНД
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 31.