Разлика между версии на „Благово (област Монтана)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране
(редактиране)
Селото се намира на 6 километра от [[Монтана]]. В близост е язовир „[[Огоста (язовир)|Огоста]]“, до който има асфалтов път.
 
==История==
Селото е едно от младите села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села потърсили избавление от турците !. Първото му название е Пчелица, за кратко се казва и Върбица, а до 9.09.1944г1944 г. носи името Ново село. В периода Балканска,Междусъюзническана Балканската, Междусъюзническата и [[Първа световна война|Първата световна война]] от Ново село загиват над 40 бойци дали живота си за Родината !. През 1923 г. в близост до селото в кошара са отровени участниците в [[Септемврийско въстание|Септемврийското въстание]] [[Замфир Попов]] и Тодор Благов от село Гушанци, сегашно Замфирово. На лобното им място има паметник !. След 9.09.1944 г. Ново село е прекръстенопреименовано на Благово, на името на единият от загиналите.
 
<!-- == Религии == -->
<!-- == Литература == -->
 
==Други==
Благово е едно от малкото села в областта с етнически чисто българско население. Поради близостта си до гр. Монтана и разположението му на главен път Монтана-[[Берковица]]-[[София]], в последното десетилетие в селото са построени много нови къщи, а цените на имотите са едни от най-високите за селата в областта. !
 
<!-- === Кухня === -->

Навигация