Софтуерна индустрия в България: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 48: Ред 48:
== Български софтуерни фирми ==
== Български софтуерни фирми ==


Списък с български фирми има в мембър листа на страницата на БАСКОМ разделени в четери групи по големина, като в категорията най-големи може да се счита, че фирмите не са български с изключение на "Информационно обслужване" [http://www.is-bg.net/bg/page/15]
Списък с български фирми има в мембър листа на страницата на БАСКОМ разделени в четери групи по големина, като в категорията най-големи може да се счита, че фирмите не са български с изключение на "Информационно обслужване" <ref>[http://www.is-bg.net/bg/page/15]</ref>


=== Империя онлайн<ref>[http://www.imperiaonline.bg/bg/ Империя Онлайн]</ref> ===
=== Империя онлайн<ref>[http://www.imperiaonline.bg/bg/ Империя Онлайн]</ref> ===

Версия от 11:41, 20 август 2013

Софтуерна индустрия в България

Софтуерната индустрия включва бизнеси по разработване, поддръжка и разпространение на различен софтуер основан на различен бизнес модел, основно "license/maintenance based" или "cloud based" (като например Saas, PaaS, IaaS, MaaS, AaaS и др.). Индустрията включва също услуги, като обучение, документиране и консултиране.

История

До началото на 80-те години на XX век поради ниската достъпност на компютрите, софтуерът се е разпространявал безплатно, след което почти всички софтуерни продукти стават платени и лицензирани. Лицензът на даден софтуер позволява той да бъде ползван само на една машина. Това прави развитието на софтуерния бизнес по-сложно, тъй като машините са били с малки възможности и за направата на една сървърна система например, са били нужни повече сървъри и съответно лиценз на софтуера на всеки един от тях.

С времето компютрите стават все по-мощни и съответно за същата работа са необходими много по-малко машини и съответно по-малко лицензи. Производителите на софтуер разбират, че така губят пари и правят лиценза на базата на процесор, а не на машина. Така в зависимост от броя на процесорите в един компютър се закупуват съответния брой лицензи.

В началото на 21-ви век лицензите на сървърния софтуер започват да се продават на базата потребители, които могат да се включват към него, заради неимоверното нарастване на изчислителната мощ на компютрите. Една от първите фирми в сферата на софтуерната индустрия в България е „Информационно обслужване АД“. Тя е основана през 1970 година и днес е една от водещите ИТ компании в България, с над 600 висококвалифицирани специалисти. ИС е българския лидер в доставянето на ИКТ услуги в публичния сектор и заема водеща роля в изграждането на електронно правителство в България. Фирмата предоставя множество информационни системи, предоставящи електронни услуги на гражданите и бизнеса, включително и на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници”.

През 1990г. група научни работници от Института по Приложна Кибернетика при Българската Академия на науките основава фирма „Датекс“. Едни от първите проекти на фирмата са PostScript(шрифт на кирилица), първия лазерен принтер с вградени шрифтове на кирилица през 1991г. и първата професионална програма за поддръжка на кирилица в средата MS Windows – Flex Type през 1992.

Друга голяма компания е „Сирма Груп“, която е основана 1992г. Тя е група ИТ компании, обособени в холдинговата структура. Състои се от 18 дъщерни и асоциирани компании, които работят в различни сфери на информационните технологии.

Създадена през 1997 в България, „Chaos Group“ предлага иновативни решения в сферата на 3D и анимационните услуги. Рендеринг програмата V-Ray задава стандарти за скорост, качество и сигурност и става един от най-изявените продукти на компанията.

Световният лидер в бизнес приложенията по отношение на приходи от софтуер и свързани услуги – „SAP“, създава своя клон – „SAP Labs България“ през 2000г. Центъра на SAP е разположен във Валдорф, Германия. В така наречените „Лабове“ се разработва софтуер, който създава иновативни софтуерни продукти. В тях са създадени се разработват технологични разширения на най-известните продукти на фирмата – Cloud и In-Memory, допълнени с качествени услуги по поддръжка и технологично консултиране.

Телерик“ е водеща технологична компания, създадена 2001г., която предлага цялостни решения за разработване и автоматизирано тестване на софтуерни приложения, управление на проекти според agile методологията, бизнес репортинг, както и управление на уеб съдържание, всички от които разработени върху най-новите Microsoft платформи. Компанията разполага с офиси в България, САЩ, Канада, Австралия, Германия, Великобритания и Индия. Освен, че е една от водещите софтуерни компании в България, „Телерик“ държи титлата „Работодател №1 на България“ за 2007г., 2010г., 2011г и 2012г., като през 2008г. е на четвърто, а 2009г. на второ място в класацията.

Софтуерни сектори

Съществуват няколко типа бизнеси в Софтуерната индустрия. Инфраструктурен софтуер, включващ оперативни системи, мидълуер и база данни, които са продукт на световните лидери в бранша Microsoft, Google, IBM, SAP AG, EMC и Oracle. Enterprise software, познат като "enterprise application software" (EAS), който подпомага бизнес процесите в различни структури като финансовата, производствената, логистичната, маркетинг и продажбите. Софтуер по сигурността и специфичен за отделни отрасли или дялове от икономиката софтуер, като банково дело, образование, телекомуникации.

Размери на индустрията

Към 2012г. и според алтернативни прогнози на БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании [2]:

  • Софтуерната индустрия има една от най-високо добавените стйности в националната икономика;
  • осигурява стойност на професионално и личностно развитие на младите хора;
  • дава възможност за реализация, съизмерима със световните постижения;
  • осигурява качествен живот на семействата им, без да напускат България;
  • осигурява най-високите средни възнаграждения(над 2300 лв./месец);
  • е експортно ориентирана(над 50%) и конкурентноспособна в световен мащаб;
  • коректно плаща данъци и осигуровки;
  • расте устойчиво с 10% годишно - в пъти по-бързо от средния растеж на БВТ.

Конкретни данни за състоянието на българската ИТ индустрия са отразени в Четвъртия поред - "Барометър на българската ИТ индустрия" [3], отнасящ се за периода от 2009-2012, изготвян от БАСКОМ. Според участието на 40 нейни и на "Българската уеб асоциация" [4]члена, които представляват около 1/3 от индустрията са изведени следните данни:

  • Повече от 3/4(31) компания са предимно българска собственост и само 1/10(4) са с предимно чужд контрол; 13%(5) от компаниите работят само за техните майчини компании
  • Средните продажби за компания са се увеличили с 12% за 2010г. и с 6% за 2011г., което прави от около 5 500 000лв. до 6 600 000лв.
  • Повече от 50% от общите продажби идват от експорт, като се наблюдава лек растеж от 53%, 52% и 56% през 2009-2011
  • Главните експортни дестинации са Европа(Германия, Австрия, Швейцария, Скандинавските страни и Великобритания) с 63%, 62% и 66% за периода и Северна Америка(САЩ, Канада) с 31%, 33%, 29% за периода
  • Средния ръст на заплатата е +0.3%(2010/09) със стойност 2183лв., +9.4%(2011/10) стойност 2388лв. и общо +9.7%(2011/2009)
  • Броят на заетите е отбелязал ръст с +3%(2010/09), +7%(2011/10) и общо +10%(2011/2009)
  • Средно 7.8 отворени нови позиции на компания

Български софтуерни фирми

Списък с български фирми има в мембър листа на страницата на БАСКОМ разделени в четери групи по големина, като в категорията най-големи може да се счита, че фирмите не са български с изключение на "Информационно обслужване" [1]

Империя онлайн[2]

Идеята за Империя Онлайн се ражда през 2005 година. Детайлното проучване и изработването на геймплей механиката и програмния код се осъществяват от основателите на играта – Доброслав Димитров, Дизайнер на геймплея, и Мони Дочев, програмист на свободна практика.

На 23.08.2005 официално стартира Ера 1 на Свят 1. От тази паметна дата досега компанията продължава да расте с динамични темпове, създавайки все по-комплексни и иновативни версии на Империя Онлайн, както и други заглавия, разширявайки екипа си всеки месец, повишавайки броя на своите играчи всеки ден, налагайки своето място на картата на онлайн игрите. Империя Онлайн вече е преминала отвъд определението за независимо гейм студио и сега държи солидни позиции на глобалния гейм пазар, установявайки името си като запазена марка за качество на продукта.

Източници

Външни препратки