Разлика между версии на „Софтуерна индустрия в България“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Списък с български фирми има в мембър листа на страницата на БАСКОМ <ref>[http://www.basscom.org/memberList.aspx?lan=EN&mi=2&smi=0 Bulgarian Association of Software Companies]</ref> разделени в четери групи по големина, като в категорията най-големи може да се счита, че фирмите не са български с изключение на "Информационно обслужване" <ref>[http://www.is-bg.net/bg/page/15 Информационно обслужване]</ref> Някои от по-големите фирми са:
 
=== Информационно обслужване АД<ref>[http://www.is-bg.net/bg/ Информационно обслужване АД]</ref> ===
Информационно обслужване АД<ref>[http://www.is-bg.net/bg/ Информационно обслужване АД]</ref> е основана през 1970 г. и днес е една от водещите ИТ компании в България, с над 600 висококвалифицирани специалисти. Вече 40 години Информационно обслужване е българският лидер в доставянето на ИКТ услуги в публичния сектор и заема водеща роля в изграждането на електронно правителство в България. Информационно обслужване предлага високотехнологични решения в областта на системната интеграция, изграждане и поддръжка на национални бази данни и електронни регистри, софтуерни продукти и електронен подпис, мрежови решения асемблиране и поддръжка на хардуерни системи, SMS и WAP услуги, аутсорсинг услуги, уеб дизайн, разработка на приложения. Компанията ни предоставя консултантски услуги за хардуер, софтуер и информационни технологии. „Информационно обслужване" АД е акционерно дружество, с мажоритарен собственик Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България. Компанията се управлява от Съвет на директорите.
 
=== Телерик<ref>[http://www.telerik.com/ Телерик]</ref> ===
Телерик<ref>[http://www.telerik.com/ Телерик]</ref> е водеща технологична компания, предлагаща цялостни решения за разработване и автоматизирано тестване на софтуерни приложения, управление на проекти според agile методологията, бизнес репортинг, както и управление на уеб съдържание, всички от които разработени върху най-новите Microsoft платформи. Иновативната софтуерна компания разполага с офиси в България (главен офис), САЩ, Канада, Австралия, Германия, Великобритания и Индия. Телерик е златен Microsoft сертифициран партньор, който се фокусира главно върху .NET технологиите, а екипът на компанията се състои от над 500 професионалиста, по-голямата част от които софтуерни специалисти. Компанията е избирана за най-добър работодател в България през 2007 г. и 2010 г., както и редовно бива отличена за един от най-добрите работодатели в Централна и Източна Европа. Телерик подкрепя развитието на цялостната софтуерна индустрия и общността на разработчиците на софтуер<ref>[http://www.devbg.org/ Българска асоциация на разработчиците на софтуер ]</ref>, като спонсорира големи софтуерни конференции като Microsoft PDC, Tech Ed, DevReach, DevDays DevConnections, състезания по програмиране, книги, университетски курсове и редица други инициативи.
 
=== Нетинфо<ref>[http://www.netinfocompany.bg/ Нетинфо]</ref>===
 
„Нетинфо”<ref>[http://www.netinfocompany.bg/ Нетинфо]</ref> е най-голямата дигитална медийна компания в България, като достига над 80% от интернет потребителите в страната и е лидер на пазара от 13 години.
В портфолиото на компанията са най-големите български сайтове, сред които са АБВ Поща, Vbox7, Vesti.bg, Sinoptik.bg и много други.
От 2011г. „Нетинфо” е собственост на Sanoma Magazines International, водещ издател на списания в Европа.
Дигитално ежедневие – Abv.bg, Apps.abv.bg, Dox.bg
 
=== Инвестор.БГ АД<ref>[http://www.investor.bg/ Инвестор.БГ АД]</ref> ===
Инвестор.БГ АД<ref>[http://www.investor.bg/ Инвестор.БГ АД]</ref> e водеща интернет медийна компания в България. Чрез своите сайтове компанията достига до 50% от интернет потребителите в страната (по данни на Gemius).
В началото на 2009 г. 3TS Cisco Growth Fund придоби дял от 16,77% от капитала на Инвестор. След неколкократни закупувания на акции на компанията и след успешното увеличение на капитала през 2011 година, фондът вече е най-голям акционер в дружеството, притежавайки 21,34% от капитала.
През последните няколко години компанията традиционно участва в класацията на Делойт за най-динамично развиващи се компании за Централна и Източна Европа Fast 50. През 2009 г. Инвестор.БГ бе класирана на 6-то място за ЦИЕ, през 2010 г. с ръст на приходите от 1633% Инвестор.БГ бе класирана на 5-то място в ЦИЕ и на първо място сред българските компании, а през 2011 г. Инвестор.БГ зае 31-во място за ЦИЕ и отново първо място сред българските компании.
 
=== Империя онлайн<ref>[http://www.imperiaonline.bg/bg/ Империя Онлайн]</ref> ===
Идеята за Империя Онлайн<ref>[http://www.imperiaonline.bg/bg/ Империя Онлайн]</ref> се ражда през 2005 година. Детайлното проучване и изработването на геймплей механиката и програмния код се осъществяват от основателите на играта – Доброслав Димитров, Дизайнер на геймплея, и Мони Дочев, програмист на свободна практика.
 
На 23.08.2005 официално стартира Ера 1 на Свят 1. От тази паметна дата досега компанията продължава да расте с динамични темпове, създавайки все по-комплексни и иновативни версии на Империя Онлайн, както и други заглавия, разширявайки екипа си всеки месец, повишавайки броя на своите играчи всеки ден, налагайки своето място на картата на онлайн игрите.
37

редакции

Навигация