Червен корт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
форматипане + без източници
м Ket премести „Клей корт“ като „Червен корт“: клеят е друго нещо
(Няма разлика)

Версия от 19:51, 24 август 2013

Корт Филип Шатрие по време на Ролан Гарос 2006.

Клей кортът е един от четирите вида тенис кортове. Клей кортовете са изработени от натрошени шисти, камъни или тухли. Клейът бива три видаː червен, зелен и американски клей. Червеният клей е най-бавен и се използва на един от четирите турнира от Големия шлем - Открито първенство на Франция.

Клей кортовете се използват предимно в Европа и Латинска Америка. В Съединените Щати се използва зелен клей, който е различен от този в Европа и Латинска Америка. Въпреки, че изграждането на този вид корт е по-евтино, поддръжката му е скъпа. Кортът трябва да бъде минаван с валяк, а съдържанието на вода балансирано.

Особености

Клей кортовете благоприятстват удари с повече топспин (въртеливо движение) и игра в полукръг обикновено на около 1,5 до 3 метра от основната линия.

Клейът се счита за бавна настилка, защото топките отскачат по-високо и по-бавно в сравнение с другите настилки. Затова е трудно играчът да направи удар, който да не може да бъде върнат. По този начин играта става по-продължителна с дълги разигравания. Ето защо червените кортове позволяват на играчи, играещи от основната линия с добър отбранителен стил, да доминират над останалите. Играчи като Рафаел Надал, Бьорн Борг, Крис Евърт и Жюстин Енен имат силни представяния на Откритото първенство на Франция именно поради тази причина.

Играчи