Тартус: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 31 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q174916.)
No edit summary
[[Файл:Notre dame de tortosa.jpg|thumb|280px|<center>Църквата Богородица Тартуска.]]
'''Тартус''' (на [[арабски]]: '''طرطوس''') е вторият по значение пристанищен град в Сирия - след [[Латакия]]. Административен център на едноименната мухафаза [[Тартус (мухафаза)|Тартус]].
 
'''Тартус''' (на [[арабски]]: '''{{lang-ar|طرطوس'''}}) е вторият по значение пристанищен град в Сирия - след [[Латакия]]. Административен център на едноименната мухафаза [[Тартус (мухафаза)|Тартус]].
[[Левантийци]]те наричат града Антарадус (Antaradus), а [[кръстоносци]]те - Антартус (Antartus) или Тортос/а/ (Tortosa).
 
[[Левантийци]]те наричат града Антарадус (Antaradus), а [[кръстоносци]]те - Антартус (Antartus) или Тортос/а/ (Tortosa).
 
== География ==
Според официални данни има 115 769 жители към 31.12.2011 г., докато в цялата област Тартус живеят 797 000 души<ref>[http://www.citypopulation.de/Syria.html Central Bureau of Statistics, Syrian Arab Republic (web)] - данни към 31.12.2011 г.</ref>.
Според преброяването от 2004 г. населението на града възлиза на 115,769 жители.
 
Тартус се намира на 220 км северозападно от [[Дамаск]] и на по-малко от час път на юг от [[Латакия]]. Разстоянието от града до границата с [[Ливан]] е 25&nbsp; км. В пристанището на града се намира стара съветска военноморска база, наследенана понастоящем[[Русия]] от(преди рускатова такавана [[СССР]]) - единствената постоянна руска военноморскавоенна база извън пределите на бившия Съветски съюз.
 
=== Климат ===
Климатът в Тартус е умерен средиземноморски. Температурата на въздуха достига лятото до 30-35&nbsp; °C, а зимата спада до 5-10&nbsp; °C, и много рядко - до нула0 градуса по Целзий°C. Средното годишно количество на валежите е 1000&nbsp; мм.
 
== История ==
От времената на [[Финикия|финикийците]] в Тартус не са се съхранили много останки. Такива има в съседното местопоселение на [[Арвад]] — единствения остров в [[Средиземно море]] под суверенитета на Сирия.
 
[[Файл:Hamrat.jpg|280px|thumb|Изглед от Тартус]]
 
Първият християнски параклис е построен в чест на Богородица през 3-ти век. След два2 века, земетресение унищожава постройката, но без олтара, който се е чудесно запазил сечудесно. Църквата, посветена на Богородица Тартуска, е издигната в чест на деватаДевата около оцелелия и запазил се олтар от кръстоносците през 1123 г. До днес на мястото се стичат поклонници от цял свят. По времето на мамелюците[[мамелюци]]те църквата е обърната в джамия и използвана като такава, а през османския период е казарма. По време на френското управление на Сирия след Първата световна война, сградата на средновековната църква е ремонтирана и до днес е храм-музей.
 
По време на кръстоносните походи, Тартус е под контрола на тамплиерите, които издигат по финикийскияфиникийски маниер отбранителни съоръжения около града и на остров Арвад[[Аруад]]. [[Саладин]] отвоюва за мюсюлманите околностите на града от тамплиерите през [[1188]] г., като рицаритеРицарите са приковани в самия град, който успяват да задържат под свой контрол до [[1291]] г., когато се оттеглят на остров АрвадАруад, където успяват да се задържат още 10 години - до самия край на 13 век. Една от най-важните крепости на кръстоносците - [[Маркаб]], се е намирала в непосредствена близост до средновековния град - в съседния [[Банияс (Сирия)|Банияс]]. До днес тази средновековна крепост се е запазила в много добро състояние.
 
== Източници ==

Навигация