Разлика между версии на „Температура“

Направо към навигацията Направо към търсенето
 
== Топлинен капацитет ==
Специфичен топлинен капацитет или само топлинен капацитет е съотношението между топлината, която се пренася към повишаването на температурата на тялото.
Когато пробата се нагрява, което означава, че получава топлинна енергия от външен източник, част от получената топлина се преобразува в кинетична енергия, а останалата част - в други форми на вътрешна енергия, специфични за материала. Превръщането на кинетична енергия кара тялото да повиши температурата си. Въведената топлина (∆Q), разделена на наблюдаваната промяна на температурата, е топлинен капацитет (C) на материала:
 
: <math> C = \frac{\Delta Q}{\Delta T}. </math>
C = ∆Q/∆T{{Br}}
където ∆Q е въведената топлина, ∆T - промяната в температурата, а C - специфичният топлинен капацитет на материала.
Ако топлинната мощност се измерва за определено количество вещество, специфичната топлина е мярка за количеството топлина, което се изисква, за да се повиши температурата на единица количество с една единица температура. Например, за да се повиши температурата на водата с един [[келвин]] (равен на един [[Градус Целзий|градус Целзий]]), се изискват 4186 джаула за килограм (J/kg).
 
Когато пробата се нагрява, което означава, че получава топлинна енергия от външен източник, част от получената топлина се преобразува в кинетична енергия, а останалата част - в други форми на [[вътрешна енергия]], специфични за материала. Превръщането нав кинетична енергия кара тялото да повиши температурата си. Въведената топлина (∆Q), разделена на наблюдаваната промяна на температурата, е топлинен капацитет (C) на материала:
 
Ако топлинната мощност се измерва за определено количество вещество, специфичната топлина е мярка за количеството топлина, което се изисквапренася, за да се повиши температурата на единица количество с една единица температура. Например, за да се повиши температурата на водата1 килограм вода с един [[келвин]] (равен на един [[Градус Целзий|градус Целзий]]), се изискват 4186 джаула за килограм (J/kg).
 
== Температурни скали и мерни единици ==

Навигация