Разлика между версии на „Летище Божурище“

Направо към навигацията Направо към търсенето
През [[1940]] г. са издадени нови марки за въздушна поща по проект на художника авиатор Константин Д. Икономов. На марката с номинал 6 лева е изобразено как на летище Божурище самолет товари поща от пощенски автомобил.
 
В същата 1940 г. от дотогавашното Аеропристанище Божурище се формира 1 въздушен полк. С влизането на Бълария във войната в [[1941]] г. там са базирани за защита на столицата изтребители-биплани Avia B-534, популярни с името „Доган”. В началото на август [[1943]] г. за защита на София от Карлово, където е дислоциран 6-ти изтребителен полк, на Божурище е пребазиран 3/6 орляк (ексадрила), въоръжен с най-новите за момента изтребители на Въздушните войски – Messerschmitt Me 109G-2, легендарните „Густав”. Орлякът има по списъчен състав 17 изтребителя Ме-109G-2. Поема заедно с авиочастите на [[летище Враждебна]] и [[летище Карлово]] и германските им колеги до края на войната отбраната на мирното населението и София от [[Бомбардировки на България|британско-американските "терористични бомбардировки"]] (като нападенията са записани във вражеските оперативни планове), а след идването на Червената армия - и срещу довчерашните германски съюзници. През 1943 г. Божурище е последното летище, на което каца цар Борис III няколко дни преди да почине.
 
На [[20 декември]] 1943 г. от Божурище излита за последния си въздушен бой легендарният поручик [[Димитър Списаревски]] в защита на родното небе срещу налитащата американска армада от 150 бомбардировачи, охранявани от 50 изтребителя, идващи да разрушат българската столица. Списаревски прострелва и подпалва бомбардировач - "летяща крепост" „Б-24“, след което удря с "[[таран]]" и сваля водещия изтребител. Свирепата атака на българите успява да принуди врага да пусне повечето от бомбите си в полето. Списаревски пада при с. Пасарел. В боя загиват 2 български летци и са поразени 15 вражески самолета - 8 "летящи крепости" и 7 изтребителя.
Анонимен потребител

Навигация

Лични инструменти

Именни пространства

Варианти