Разлика между версии на „Държавен дълг“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q12695)
[[Файл:Public debt percent gdp world map.PNG|thumb|400px|right|Държавен дълг на страните по света - в % от БВП]]
'''Държавен дълг''' ('''национален дълг''', '''публичен дълг''') са всички финансови задължения, поети от името и за сметка на [[държава]]та при спазване изискванията на [[законодателство]]то на страната за поемане на държавни финансови задължения или гаранции.
 
Публичният дълг е общият дълг на [[публичния сектор]] включително централното [[държавно управление]] и регионалните правителства (автономни агенции, общини, местни власти и др.)
Различните страни ползват различна [[методология]] за/при определяне размера на държавния дълг. Съгласно българското законодателство поемането на държавен дълг се осъществява посредством два способа - чрез емитирането на [[държавни ценни книжа]] или чрез договори за държавни заеми. Също така българското законодателство разграничава още държавногарантиран дълг, частен дълг (който не се включва към държавния), дълг на общините или общински дълг и консолидиран държавен дълг, който е номинална стойност на държавния дълг, дълга на общините и дълга на социалноосигурителните фондове.
 
Различните страни ползват различна [[методология]] за/при определяне размера на държавния дълг. Съгласно [[законодателство в България|българското законодателство]] поемането на държавен дълг се осъществява посредством два способа - чрез емитирането на [[държавни ценни книжа]] или чрез договори за държавни заеми. Също така българското законодателство разграничава още държавногарантиран дълг, частен дълг (който не се включва към държавния), дълг на общините или общински дълг и консолидиран държавен дълг, който е номинална стойност на държавния дълг, дълга на общините и дълга на социалноосигурителните фондове.
 
Държавният дълг също така се подразделя в зависимост от статута на кредиторите и валутата на заемите по него на външен и вътрешен.

Навигация