Разлика между версии на „Природа“

Направо към навигацията Направо към търсенето
{{основна|Земя}}
=== Геология ===
[[Геология]]та е наука за изучаване на твърдата и течна материя, от която е съставена Земята. Областта на геологията обхваща изучаване на състава, структурата, физичните свойства, динамиката и историята на земните материали, както и процесите, чрез които те се формират, преместват и променят. Тя е основна академична дисциплина, важна за добива на [[минерал]]и и [[въглеводород]]и и осигуряваща знания, необходими за предотвратяване или предпазване от природни опасности. Геологията спомага и за разбиране на предишни климати и околни среди.
{{раздел-мъниче}}
 
Геологията на даден район се развива с течение на времето като скални единици се отлагат и деформационни процеси променят формата и местоположението. Отлагането може да се случи когато утайките се установяват на повърхността на Земята и по-късно се внедряват в седиментни скали или когато [[вулкан]]ичен материал, като вулканичната [[пепел]] или [[лава]] покриват повърхността като [[одеяло]]. [[Магма]]та често кристализира в скалите.
 
След първоначалното отлагане, скалните единици могат да бъдат деформирани и/или да претърпят [[метаморфоза]]. Деформация обикновено се случва в резултат на хоризонтално движение. Това може да промени и трансформира границите между [[тектоника|тектоничните плочи]].
 
=== Жива природа и еволюция ===

Навигация