Тифоидна треска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 46.47.106.232 (б.), към версия на Addbot
Редакция без резюме
Ред 21: Ред 21:
* [http://www.zdravebg.info/2010/12/koremen-tif-paratif-v.html Коремен тиф - източници на зараза, механизъм на предаване и лечение]
* [http://www.zdravebg.info/2010/12/koremen-tif-paratif-v.html Коремен тиф - източници на зараза, механизъм на предаване и лечение]


[[Категория:Инфекциозни болести]]
{{Здраве-мъниче}}
[[Категория:Хранене]]
[[Категория:Болести на храносмилателната система]]
[[Категория:Болести на храносмилателната система]]
[[Категория:Бактериални инфекции]]
[[Категория:Бактериални инфекции]]

Версия от 08:26, 1 октомври 2013

Шаблон:Медицинско опровержение

Коремният тиф е болест, причинена от една разновидност на салмонелните бактерии. Те са грам-отрицателни, пръчковидни и ресничести. Бактериите притежават сложна антигенна структура и отделят ендотоксин, който при разпадането си уврежда почти всички органи. Заразяването може да стане както от контакт с болен или бактерионосител, така и от замърсени храни и вода. Бактериите преминават чрез храносмилателната система в лимфната мрежа и кръвта. Инкубационният период варира от 2 до 21 дни при различните видове тиф.

Симптоми

  • Повишаване на телесната температура, която в рамките на 6 дни достига 39-40°С и се задържа две-три седмици.Болки в гърба се проявяват в началните стадии на болестта.
  • Обща отпадналост, главоболие и безсъние. В по-тежките случаи могат да се появят халюцинации.
  • Езикът е сух, покрит с кафяв налеп. На 10-ия–11-ия ден от болестта се появяват характерните за тифа коремни обриви. Те представляват малки червени петна с големина 2-3 мм, разположени по кожата в горната част на тялото и по корема. Черният дроб и далакът се увеличават.Появява се треска.
  • Пулсът е забавен и слаб. В началния период на заболяването има запек, а впоследствие се появява умерена диария, като изпражненията са средни понякога примесени с кръв.В изпражненията има парченца от червата на човек.
  • След време 75 процента от жертвите умират от сърдечна недостатъчност.При лечение с антибиотици болестта спира развитието си и имунната система я унищожава.

Лечение

Наложително (поради възможност от настъпване на чревна перфорация или кръвоизлив) лечението на тиф да се извърши в болнично заведение (инфекциозно отделение), където се прилагат широкоспектърни антибиотици, субституиращи коктейли (съдържащи солеви разтвори, глюкоза, антипиретици, спазмолитици, аналгетици и други лекарства).

Профилактика

Съществува противотифна ваксина, до която се прибягва при опасност от тифна епидемия. За профилактика в бита се препоръчва висока лична хигиена.

Външни препратки