Синедрион: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Редакция без резюме
м Алиса Селезньова премести „Синедрион“ като „Синедрин
(Няма разлика)

Версия от 00:27, 10 октомври 2013

Вижте пояснителната страница за други значения на Синедрион.

Исус на съд пред Синедриона, (картина от Николай Николаевич Ге (1892))

Синедрионът (от старогръцки: συνέδριον) е термин, използван за официално събрание, което провежда редовни заседания. В зависимост от множеството различни конституции, синедрионът може да се отнася за представителни и/или законодателни органи в Древна Гърция. Върховното събрание на Древна Македония под управлението на Александър III Македонски се нарича синедрион.

Синедрионът може да се отнася за еврейското самоуправление от времето на зугота под формата на съвет, събрание (своеобразно правителство и съдебен орган - Санхедрин) на юдейските старшини до превземането на Ерусалим от римляните през 70 г. Занимава се с най-важните религиозни, държавни и съдебни еврейски въпроси. Актовете му имат силата на закон за евреите, макар т.нар. библейско време да е свършило с Голямата асамблея. Правоприлага чрез Синхедрина по Тората.

Членовете на Синедриона се избират чрез гласуване или по жребий от средите на книжниците на Стария завет, свещениците и водачите на евреите. Преданието гласи, че създател на Синедриона е Мойсей, но той следхожда Голямата асамблея. [1]

Източници

  1. Туртуриков, Георги. Кратък терминологичен речник по история. Стара Загора, ISBN 954-91341-1-3, 2003, първо издание.
Времеви показател на Синедриона в историята на юдаизма

Шаблон:Юдаизъм-мъниче