Арабаконашки обир: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(к.)
Редакция без резюме
'''Арабаконашкият обир''' е ограбването на [[Османска империя|турската]] пощенска кола, пренасяща данъчните постъпления от [[Ботевград|Орханийско]] и [[Тетевен]]ско - "царската хазна", извършено на [[22 септември]] [[1872]] г. в местността Пантата в [[Арабаконак|Арабаконашкия проход]].
 
Обирът е организиран от комитетите на [[Вътрешна революционна организация|Вътрешната революционна организация]] в Орхание (днес [[Ботевград]]), [[Тетевен]], [[Правец]] и [[Етрополе]]. Инициативата за обира принадлежи на тетевенския чорбаджия и член на комитета хаджи Станьо Врабевски. В ръцете на съзаклятниците попадат 125 000 гроша, с които се предвижда да бъде закупено оръжие за организацията. Четата, извършила обира, е съставена от 11 тетевенци и 3-ма правчани под предводителството на помощника на Васил Левски [[Димитър Общи]]. По- случайност са разкрити извършителите на обира и последователно голяма част от тях са арестувани.
 
Арабаконашкият обир има тежки последствия за революционната организация. Властта предприема масови арести и задържа голям брой членове на организацията в [[Гложене (Област Ловеч)|Гложене]], [[Орхание]], [[Ловеч]], [[Тетевен]] и селата в региона. Заловен е и организаторът на обира – Димитър Общи. По време на разпитите, в несполучлив опит да придаде политически характер на акцията и да предизвика намесата на [[Велики сили|Великите сили]], Общи прави признания, в които разкрива революционните дейци и властите унищожават значителна част от изградената мрежа от революционни комитети в страната.
Анонимен потребител

Навигация