Фарскейп: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Явно 2004 ще е било, щом през 2003 е свършил в САЩ.
Ред 69: Ред 69:


==„Фарскейп“ в България==
==„Фарскейп“ в България==
В България първоначално част от епизодите на сериала се излъчват по [[Diema+]], а по-късно са повторно излъчени по [[Diema 2]], където през 2003 г. е пуснат премиерно и четвърти сезон. Ролите се озвучават от артистите [[Таня Димитрова]], [[Силвия Русинова]], [[Георги Георгиев-Гого]], [[Петър Чернев (озвучаващ актьор)|Петър Чернев]] и [[Васил Бинев]].
В България първоначално част от епизодите на сериала се излъчват по [[Diema+]], а по-късно са повторно излъчени по [[Diema 2]], където през 2004 г. е пуснат премиерно и четвърти сезон. Ролите се озвучават от артистите [[Таня Димитрова]], [[Силвия Русинова]], [[Георги Георгиев-Гого]], [[Петър Чернев (озвучаващ актьор)|Петър Чернев]] и [[Васил Бинев]].


От 2008 г. се излъчва по [[AXN Sci-Fi]] и [[AXN]] със субтитри, като в програмата се анонсира под името „Фарскейп“, а в субтитрите заглавието е преведено като „Космически беглец“. Понятието [[червеева дупка|„пространствено-времеви тунел“ или „червеева дупка“]] (wormhole) е преведено като „черна дупка“.
От 2008 г. се излъчва по [[AXN Sci-Fi]] и [[AXN]] със субтитри, като в програмата се анонсира под името „Фарскейп“, а в субтитрите заглавието е преведено като „Космически беглец“. Понятието [[червеева дупка|„пространствено-времеви тунел“ или „червеева дупка“]] (wormhole) е преведено като „черна дупка“.

Версия от 09:47, 11 октомври 2013

Фарскейп
Farscape
ЖанрНаучна фантастика
Създател(и)Рокни О'Банън
АктьориБен Браудър
Клаудия Блек
Вирджиния Хей
Антъни Симкоу
Джиджи Еджли
Пол Годард
Лейни Тюпу
Уейн Пиграм
Джонатан Харди
Страна Австралия
 САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони4
Епизоди88 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене50 минути (сезон 1)
44 минути (сезони 2-4)
Разпространение
ТВ каналSci Fi Channel
Картина4:3 (Сезони 1-3)
16:9 (Сезон 4)
Излъчване19 март 1999 г. - 21 март 2003 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Фарскейп в Общомедия

„Фарскейп“ (Шаблон:Lang-en) е американско-австралийски научно-фантастичен сериал, продуциран за канал Nine Network. По идея е на Рокни О'Банън и е продуциран от Jim Henson Productions и Hallmark Entertainment.[1] The Jim Henson Company е отговорна за извънземните грим и протези, а двама от главните герои (аниматронните кукли Райджъл и Пилот) са създадени изцяло от работилницата за създания на Хенсън.

Въпреки че е с договор за пет сезона, сериалът е внезапно прекъснат след продукцията на четвърти сезон, приключвайки с отворен край. Съпродуцентът Брайън Хенсън по-късно осигурява правата за „Фарскейп“, правейки път за три-часов минисериал, озаглавен „Фарскейп: Войната за мира“, който Хенсън и режисира. През 2007 г. е обявено, че създателят ще се завръща за уебсериал, но продукцията е спирана неведнъж. През декември 2008 г. е пусната комиксова минипоредица, която се развива във вселената на сериала и предполагаемия уебсериал.[2]

Актьорски състав

Герой Актьор Сезони Бележки
Командир Джон Крайтън Бен Браудър 1-4 и мини-сериалa Знанието за тунелите се оказва скрито от Древните, още в самото начало, в съзнанието на Крайтън, около което се изгражда голяма част от сюжета.
Kомандир Ерън Сун Клаудия Блек 1-4 и мини-сериалa
Ка Д'Арго Антъни Симкоу 1-4 и мини-сериалa
Чиана Джиджи Еджли 1-4 и мини-сериалa
Па'у Зотo Заaн Вирджиния Хей 1-3 Епизодични появи в 4 сезон и ретроспективни кадри в мини-сериалa.
Скорпиус; Харви Уейн Пиграм 1-4 и мини-сериалa Харви е „неврален клонинг“ на Скорпиус, вграден в мозъка на Крайтън с цел да открие скритото му знание за пространствено-времевите тунели. Появява се за пръв път във 2 сезон.
Kапитан Байлар Крейс Лейни Тюпу 1-3 Епизодични появи в паралелни и виртуални реалности и ретроспективни кадри в 4 сезон и мини-сериалa.
Старк Пол Годарт 1-4 и мини-сериалa
Джулюшко Тунай Фента Овалис (Джул) Тами Макинтош 3, 4 и мини-сериалa
Уту Норанти Пралатонг (Норанти) Мелиса Джафър 3, 4 и мини-сериалa
Сикозу Швала Шанти Шугайши Шану (Сикозу) Райли Хил 4 и мини-сериалa
Капитан Мийкло Брака Дейвид Франклин 1-4 и мини-сериалa
Комендант Мели-он Грейза Ребека Ригс 3, 4 и мини-сериалa
Джоти Матю Нютън / Натаниъл Дийн 2, 3 и мини-сериалa син на Д'Арго

Съпругата на Браудър, актрисата Франческа Бълър, също участва във филма, в няколко различни епизодични роли.

Други главни герои, представени изцяло чрез аниматронни кукли:

  • Доминар Райджъл XVI - дребно същество, някога владетел на Хинерианската империя, детрониран и предаден на Умиротворителите от коварния си братовчед. Когато е изнервен, Райджъл изхвърля хелий от храносмилателния си тракт (включващ 3 стомаха), често карайки раздразнените си спътници да се оплакват с пискливи гласове. Озвучен от Джонатан Харди, управляван от Шон Мастерсън, Тим Мийваел, Мат Маккой, Марио Халувас и Фиона Джентъл.
  • Пилот - същество с множество крайници, което играе ролята на пилот на живия космически кораб Моя. Той е биологично свързан към нервната система на Моя и служи също като нейн глас, помагайки й да комуникира с екипажа. Озвучен от Лейни Тюпу.

„Фарскейп“ в България

В България първоначално част от епизодите на сериала се излъчват по Diema+, а по-късно са повторно излъчени по Diema 2, където през 2004 г. е пуснат премиерно и четвърти сезон. Ролите се озвучават от артистите Таня Димитрова, Силвия Русинова, Георги Георгиев-Гого, Петър Чернев и Васил Бинев.

От 2008 г. се излъчва по AXN Sci-Fi и AXN със субтитри, като в програмата се анонсира под името „Фарскейп“, а в субтитрите заглавието е преведено като „Космически беглец“. Понятието „пространствено-времеви тунел“ или „червеева дупка“ (wormhole) е преведено като „черна дупка“.

На 1 октомври 2013 г. започва повторно излъчване по AXN Black.

Източници

  1. Ryan, Maureen. Why the frenzy over 'Farscape'? // chicagotribune.com. 2005-10-10. Посетен на 2008-11-06.
  2. new Farscape comic by O'Bannon & KRAD – The Trek BBS

Външни препратки