Доха: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+commons
добавки по ен:
Ред 23: Ред 23:
'''Доха''' (на [[арабски]]: الدوحة) е [[столица]]та на емирство [[Катар]]. Има население от 339 847 жители (2004 г.) и обща площ от 132 [[km²]].
'''Доха''' (на [[арабски]]: الدوحة) е [[столица]]та на емирство [[Катар]]. Има население от 339 847 жители (2004 г.) и обща площ от 132 [[km²]].


Около 80% от населението на Катар живее в Доха. Градът е най-големият в Катар и е разположен на [[Персийския залив]]. Основан е през 1850 г.
Около 80% от населението на Катар живее в Доха. Градът е най-големият в Катар и е разположен на [[Персийския залив]].


Доха е административен център на [[Доха (община)|община Доха]], която включва още индустриален район, разположен като [[анклав]] в община Ар-Раян.
Доха е административен център на [[Доха (община)|община Доха]], която включва още индустриален район, разположен като [[анклав]] в община Ар-Раян.


== История ==
{{commons|Doha}}
Съвременният град Доха се споменава в английски източници от 1765 година — по това време той е малко рибарско селце, наричано ''Бида''. Изглежда през първата половина на 19 век в Бида се установяват [[судан]]ци, избягали от [[Абу Даби]], които започват да се занимават с [[пиратство]] в [[Персийски залив|Персийския залив]]. Това предизвиква няколко наказателни експедиции от близкия [[Бахрейн]] през 40-те години.


През 1847 година в Доха се установява [[Мохаммед ибн Тани]], глава на рода [[Тани]]. През следващите години с [[Великобритания|британска]] подкрепа той установява контрол над полуострова и ограничава пиратството, а синът му [[Ясим ибн Мохаммед ал-Тани]] става първият емир на Катар, смятан за основоположник на новата държава. Катар остава номинално част от [[Османска империя|Османската империя]] до [[Първа световна война|Първата световна война]]. Османският гарнизон е изгонен от Доха през 1916 година, когато Катар става и официално британски [[протекторат]].
== Побратимени градове ==


В началото на века Доха има около 12 хиляди жители, а основа на икономиката е ловът на [[Перла|перли]]. В междувоенният период въвеждането на изкуствено отглеждане на перли в [[Япония]] предизвиква срив на цените и тежка икономическа криза в града. Едва след [[Втора световна война|Втората световна война]] нарастващият добив на [[нефт]], а по-късно и на [[природен газ]], слага край на икономическите проблеми.

Емирите на Катар използват приходите от нефтодобива и в средата на века почти целият град е разрушен и застроен наново с нови модерни сгради. От 1971 година Доха е столица на вече независимата държава Катар. През следващите години е изградено ново пристанище, даващо възможност за обслужване на океански кораби. През 1973 година в града е основан [[Катарски университет|Катарският университет]].

== Побратимени градове ==
{{commons|Doha}}
* {{флагче|Йордания}} [[Аман]], [[Йордания]]
* {{флагче|Йордания}} [[Аман]], [[Йордания]]

{{Катар-мъниче}}
{{Столици в Азия}}
{{Столици в Азия}}


[[Категория:Столици в Азия]]
[[Категория:Градове в Катар]]
[[Категория:Градове в Катар]]
[[Категория:Столици в Азия]]

Версия от 16:59, 13 октомври 2013

Тази статия е за града в Катар. За общината вижте Доха (община).

Шаблон:Селище в Катар инфо

Доха (на арабски: الدوحة) е столицата на емирство Катар. Има население от 339 847 жители (2004 г.) и обща площ от 132 km².

Около 80% от населението на Катар живее в Доха. Градът е най-големият в Катар и е разположен на Персийския залив.

Доха е административен център на община Доха, която включва още индустриален район, разположен като анклав в община Ар-Раян.

История

Съвременният град Доха се споменава в английски източници от 1765 година — по това време той е малко рибарско селце, наричано Бида. Изглежда през първата половина на 19 век в Бида се установяват суданци, избягали от Абу Даби, които започват да се занимават с пиратство в Персийския залив. Това предизвиква няколко наказателни експедиции от близкия Бахрейн през 40-те години.

През 1847 година в Доха се установява Мохаммед ибн Тани, глава на рода Тани. През следващите години с британска подкрепа той установява контрол над полуострова и ограничава пиратството, а синът му Ясим ибн Мохаммед ал-Тани става първият емир на Катар, смятан за основоположник на новата държава. Катар остава номинално част от Османската империя до Първата световна война. Османският гарнизон е изгонен от Доха през 1916 година, когато Катар става и официално британски протекторат.

В началото на века Доха има около 12 хиляди жители, а основа на икономиката е ловът на перли. В междувоенният период въвеждането на изкуствено отглеждане на перли в Япония предизвиква срив на цените и тежка икономическа криза в града. Едва след Втората световна война нарастващият добив на нефт, а по-късно и на природен газ, слага край на икономическите проблеми.

Емирите на Катар използват приходите от нефтодобива и в средата на века почти целият град е разрушен и застроен наново с нови модерни сгради. От 1971 година Доха е столица на вече независимата държава Катар. През следващите години е изградено ново пристанище, даващо възможност за обслужване на океански кораби. През 1973 година в града е основан Катарският университет.

Побратимени градове