Разлика между версии на „Харалд Хардрада“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
според източника
м (Robot: en:Harald Hardrada is a good article)
м (според източника)
Харалд Сигурдсон е роден през [[1015]]. Той е най-малкият от тримата полубратя на крал [[Улаф II]], син на майка му и норвежки благородник. Харалд участва в битката срещу [[Кнут Велики]] при [[Стиклеста]] през [[1030]], когато крал Улаф е убит. Самият Харалд оцелява и заминава в изгнание с група свои поддръжници. През [[1031]] те пристигат в [[Киевска Рус]] и постъпват на служба при великия княз [[Ярослав I|Ярослав Мъдри]].
 
Няколко години по-късно Харалд и хората му заминават за [[Константинопол]], където са наети от императора. На [[Византийска империя|византийска]] служба той се отличава в няколко военни кампании, в които ръководи относително самостоятелно [[викинги|викингски]] подразделения. Те участват във войната с [[араби]]те в [[Сицилия]]. При войната срещу Цар [[Петър Делян]], в която Византия повторно успява да установи господството си в [[1041]]г., норманите имат решаващ принос в ключовата битка при [[Острово]], a старата [[Самуил]]ова столица [[Преспа (средновековен град)|Преспа]] е съсипана от служещите на нашественика [[нормани]], командвани от бъдещия крал на [[Норвегия]] и основател на днешната столицта [[Осло]] викинга Харалд Хардрад, величанописан в {{източник|сагитe}}една сага като ''„разорител на българите“'' <ref>[http://chitanka.info/text/2992/4 Петър Константинов, История на България с някои премълчавани досега исторически факти 681–2001, София 2001]</ref>. В началото на 40-те години Харалд се връща в [[Киев]], където се жени за [[Елисавета Ярославна]], дъщеря на [[Ярослав Мъдри]].
 
През [[1045]] Харалд Сигурдсон се връща в [[Норвегия]] със значителни финансови средства и военни сили и племенникът му [[Магнус I]] е принуден да го признае за съвладетел. Харалд посвещава следващите 16 години на опити да подчини [[Дания]], отстранявайки от трона [[Свенд II]]. През [[1047]], по време на битка с датчаните, крал Магнус I е убит и Харалд III става самостоятелен владетел на Норвегия. Сблъсъците с Дания са прекратени едва през [[1062]], когато Харал и Свенд взаимно се признават за крале на двете държави.

Навигация