Разлика между версии на „Теодосий I“

Направо към навигацията Направо към търсенето
За разлика от предходните владетели на източния трон, Теодосий I управлява в съгласие с едрите земевладелци, аристокрацията и духовенството, като облагодетелства техните интереси с дарения на нови земи и привилегии. Привлича в Константинопол благородни фамилии от Испания и Галия. Благодарение на тази негова политика, Теодосий укрепява властта си, печелейки популярност сред управляващите кръгове.
 
ИмператораИмператорът увеличава разходите и численоста на свитата си и продава висши държавни постове на богати приближени, за да набави приходи. Увеличени са данъците, тъй като правителството се нуждае от все повече средства, необходими за да плаща на варварските наемни войски, което е единственият начин да бъде продължен съюза и мира с готските федерати на империята. Същевременно положението на масата от населението продължава да се влошава, в резултат от варварските разорения, повишаващите се данъци, закрепостяването на селяните и задължителното наследяване на повечето занаяти и професии.
 
В столицата Константинопол по това време са изградени [[Форум на Теодосий|Форума на Теодосий]] с триумфална арка, [[Теодосиева колона|Колоната на Теодосий]] и [[Хиподрум (Константинопол)|Хиподрума]].
Анонимен потребител

Навигация