Пол Маккартни: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Xqbot (беседа | приноси)
м Robot: en:Paul McCartney is a featured article
Ред 53: Ред 53:
[[Категория:Британски рок музиканти]]
[[Категория:Британски рок музиканти]]
[[Категория:Носители на Грами за цялостно творчество]]
[[Категория:Носители на Грами за цялостно творчество]]

{{Link GA|en}}
{{Link GA|no}}
{{Link GA|no}}
{{Link GA|uk}}
{{Link GA|uk}}

Версия от 12:25, 3 януари 2014

Пол Маккартни
На сцената в Прага, 6 юни 2004
На сцената в Прага, 6 юни 2004
Информация
Роден
Джеймс Пол Маккартни
18 юни 1942 г. (1942-06-18) (81 г.)
СтилРок, поп-рок, рокендрол, класическа
ИнструментиБас китара, китара, мандолина, пиано, клавишни инструменти, барабани
Активностот 1957 г.
Музикален издателSwan
Hear Music
Apple
Parlophone
Capitol
CBS
EMI
Уебсайтpaulmccartney.com
Пол Маккартни в Общомедия

Сър Джеймс Пол Маккартни (на английски Sir James Paul McCartney) е британски музикант, участвал в легендарната рок група Бийтълс, роден на 18 юни 1942 г. в Ливърпул.

Английският музикант, певец и автор на текстове става известен с английската група „Бийтълс“. Записан е в книгата на рекордите на Гинес като най–успелия композитор в историята на популярната музика. Заедно със самостоятелната си работа и тази с „Бийтълс“ Маккартни написва над 50 хита, повече отколкото който и да е друг музикант. По време на кариерата си Маккартни се изявява като басист, наред с това е и певец, пианист и перкусионист (барабани).

Маккартни и Джон Ленън се запознават когато са 15-годишни и са основните композитори в Бийтълс. Много от композициите на Маккартни от този период — „Hey Jude“, „Eleanor Rigby“, „Yesterday“ и „Let it be“ често са считани за най-добрите песни в съвременната история на музиката. Друга песен на „Бийтълс“, написана от Маккартни е „Хелтър Скелтър“, считана от някои за първата хевиметъл песен.

Кариерата на Маккартни след като групата „Бийтълс“ се разпада също е много успешна. Като самостоятелен изпълнител и заедно с неговата група „Уингс“, с която се изявява през 70-те години, Маккартни създава 30 хитови сингли в САЩ и Великобритания. Измежду тях са „Maybe I'm Amazed“, „Live and Let Die“, „Band on the Run“, „Mull of Kintyre“, „Silly Love Songs“, „Pipes of Peace“ и дуета му със Стиви Уондър „Ebony and Ivory“.

Освен това Маккартни е композитор на класическа музика, художник и поет.

През 1997 г. получава рицарско звание.

През 2001 г. Пол Маккартни става първият музикант, чието състояние минава един милиард щатски долара.

Маккартни е активист за правата на животните и вегетарианството.

16-кратният притежател на "Грами" издава два концертни диска - "Good Evening New York City" (2009г.) и "Live in Los Angeles" (2010г.), както и албум в жанра оркестрова класика - музика за едноименния балет "Ocean`s Kingdom" (2011 г.) и отличената с Грами "Kisses on the Bottom" (2012г.), в която влизат творби на известни джаз музиканти от 20-те и 30-те години на XX век. Средата на октомври 2013 година, Пол Макартни издава и диска наречен просто "Нов" ("New"). Това е 16-ят студиен проект в соловата кариера на Пол Макартни и първият за последните шест години албум с нови песни. Песните от "Новия" албум са създадени под въздействието на сравнително неотдавнашни събития в живота на Пол като например женитбата му (трета в живота му) с американката Нанси Шевъл в комбинация със спомени от ранните му години – още преди ерата Бийтълс. Албумът съдържа 12 песни и по него Макартни е работил с продуцента на Адел (Adele) - Пол Епуорт (Paul Epworth) и този на Kings of Leon - Итън Джоунс (Ethan Johns).


Източници

Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA Шаблон:Link FA