Автоматична телефонна централа: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Редакция без резюме
'''Автоматичната телефонна централа''' е автоматизирана [[телефонна централа]].
В автоматичната телефонна централа връзката се осъществява между два телефонни абоната, които се наричат викащ и викан. Връзката се изгражда без човешка намеса. Викащият абонат чрез телефонния си апарат набира номера на викания абонат.
 
В автоматичната телефонна централанея връзката се осъществява между два2 телефонни абоната, които се наричат ''викащ'' и ''викан''. Връзката се изгражда автоматично - без човешка намеса. Викащият абонат чрез телефонния си апарат набира номера на викания абонат.
 
Към автоматичната телефонна централа се изпращат електронни импулси, които задействат комутационната и система и изграждат връзката. Чрез избирателни стъпала комутационната система осигурява път за предаване на информация от който и да е вход (викащ абонат) към някой от изходите (викан абонат), а управляващото устройство управлява избирателните стъпала.
 
В зависимост от елементите в избирателните стъпала и от управляващите устройства автоматичната телефонна централа бива ''стъпкова'' и ''координантна''. В стъпковата автоматичната телефонна централа се използват стъпкови избирачи, а основните елементи на координатна са многократни координатни съединители.
 
Автоматичната телефонна централа система „Кроспойнт“ се състои от периферни и централни устройства, които управляват комутацията и таксуват разговора. В електронните автоматични телефонни централи комутационните системи и управляващите устройства са изградени от електронни елементи, а в квазиелектронните – от бързодействащи електро-магнитни комутационни устройства.
 
Автоматичната телефонна централа система „Кроспойнт“ се състои от периферни и централни устройства, които управляват комутацията и таксуват разговора. В електронните автоматични телефонни централи комутационните системи и управляващите устройства са изградени от електронни елементи, а в квазиелектронните – от бързодействащи електро-магнитниелектромагнитни комутационни устройства.
 
== Източници ==
<references />
*Българска енциклопедия "А-Я", 1999
 
Българска енциклопедия "А-Я", 1999
 
[[Категория:Телефония]]

Навигация