Разлика между версии на „Разделение на властите“

Направо към навигацията Направо към търсенето
явно е по янков, но не е цитирана страница
(явно е по янков, но не е цитирана страница)
Това е доктрина, според която трите функции на [[държавно управление|държавното управление]] – [[законодателна власт|законодателна]], [[изпълнителна власт|изпълнителна]] и [[съдебна власт|съдебна]] – трябва да бъдат разделени и изпълнявани от различни органи, определени от [[конституция]]та. Изпълнителната, законодателната и съдебната власт се осъществяват от независими институции, но в своите отговорности те взаимно се контролират. Тези клонове на държавното управление са автономни, но все пак са взаимообвързани, без да са подчинени един на друг. Разделението на правомощията е такова, че не може единият клон на властта да упражнява власт, която влиза в отговорностите на друг клон. Съдебната власт не е зависима от политическо влияние при осъществяване на функциите си и е с осигурена мандатност.
 
=== Развитие на концепцията ===
'''Теорията за разделение на властите''' е формулирана от [[Шарл дьо Монтескьо]] през [[1748]] г. Принципът на разделение на властите е възприет от всички съвременни демократични конституции. Учението на Монтескьо за разделение на властите съдържа две основни начала: първо, той обособява три власти: законодателна, съдебна и изпълнителна, които трябва да бъдат независими; второ, за да няма възможност за злоупотреба с властта, е необходимо да има баланс на властите.
 
Ако властите са обединени, би съществувал произвол. Затова те трябва да бъдат разпределени между различни институции. Ако законодателната и изпълнителната власт са съсредоточени в едно лице, не може да има свобода. Не може да има свобода и ако съдебната власт не е отделена от законодателната и изпълнителната.
 
=== Вижте също ===
{| class="wikitable"
|+
|}
* [[Школа на естественото право]]
* [[Портал: Политика]]
 
== Бележки ==
<references />
 
{{Право}}
[[Категория:Правни теории]]
[[Категория:Политика]]
[[Категория:Политически теории]]
"По[[Категория:Политически теории]]литологичната мисъл от древността до наши дни" Трето издание Проф. д-р Георги Янков<ref>"Политологичната мисъл от древността до наши дни" Трето издание Проф. д-р Георги Янков</ref>

Навигация