Уолтър Илинг Еванс-Уенц: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
 
== Биография ==
Той е роден като Уолтър Йелинг Уенц в [[Трентън]], [[Ню Джърси]] и като юноша чете „Разбулената Изида”Изида“ и „[[Тайната доктрина]] на [[Елена Блаватска]]. Тогава започва да се интересува от [[теософия]]. Получава [[Бакалавърска степен|бакалавърска]] и [[Магистърска степен|магистърска]] степени от [[Станфордски университет|Станфордския университет]], където изучава [[Уилям Джеймс]] и [[Уилям Бътлър Йейтс]]. По-късно, през 1907 г., изучава [[Келти|келтска]] [[митология]] и [[фолклор]] в Йезуитския колеж в [[Оксфорд]].<ref name="sutin262">Sutin, Lawrence. ''All is Change: the two-thousand-year journey of Buddhism to the West''. Little, Brown and Co., 2006, p. 262.</ref> По това време добавя към фамилията [[уелс]]кото презиме на майка си и по-късно е известен като Еванс-Уенц. Той пътува много, прекарва известно време в [[Мексико]], [[Европа]] и [[далеченДалечен изток|далечнияДалечния изток]]. През годините на [[Първа световна война|Първата световна война]] е в [[Египет]]. По-късно пътува до [[Шри Ланка]] и [[Индия]], а през 1919 стига [[Дарджилинг]] и там за първи път се среща с [[тибет]]ски [[Будизъм|будистки текстове]] от първа ръка.
 
Еванс-Уенц е най-известен с четири текста, преведени от [[Тибетски език|тибетски]] и публикувани от Оксфорд Юнивърсити Прес, а именно Бардо Тьодол, известна като „[[Тибетска книга на мъртвите]], „Тибетска книга на великото освобождение: метода за осъществяване на [[нирвана]] чрез познаването на ума”ума“, Тибетска йога и тайни доктрини: седем книги за мъдростта на великия път”път“, „[[Миларепа]], великият йогин на Тибет: биография от тибетеца Джецун Кабум или биографична история на Джецун Миларепа”Миларепа“.
 
Еванс-Уенц представя себе си само като съставител и редактор на тези книги. Фактическият превод на текстовете е на тибетски будисти и преди всичко на „Лама"„Лама“ Кази Дава Самдуб (1868–1923), преподавател по английски в мъжкото кралско (на [[махараджа]]та) училище в [[Ганток]], [[Сиким]], който освен това е направил преводи за [[Александра Давид-Неел]] и сър [[Джон Уудроф]]. Интерпретацията и организирането на тези тибетски материали от Еванс-Уенц често е не особено надеждна заради внасянето на напълно чужди предубеждения от теософията.<ref>Donald S. Lopez, Jr. ''The Tibetan Book of the Dead: A Biography''. Princeton University Press, 2011.</ref> Въпреки това, ако оставим настрана [[Етноцентризъм|етноцентризма]] му, той си остава важен пионер в пренасянето на будизма на Запад.
 
== Източници ==

Навигация