Потсдамска конференция: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(м.)
No edit summary
Съюзниците провъзгласяват нейната [[денацификация]], [[демилитаризация]], [[демократизация]], [[децентрализация]] и [[декартелизация]]. Провъзгласена е и целта да се съхрани единството на Германия.
 
По решение на Потсдамската конференция източните граници на Германия са пренесени на запад към линията [[Одер]]-[[НейсеНиса]], което съкращава територията и с 25 % в сравнение с [[1937]]. Територията на изток от новата граница се състои от [[Източна Прусия]], [[Силезия]], [[Западна Прусия]], и две трети от [[Померания]]. Това основно са селскостопански райони,с изключение на [[Горна Силезия]], която се явява втория по размер център на немската тежка промишленост. Голяма част от територията, откъсната от Германия, влиза в състава на [[Полша]]. В състава на Съветския съюз, заедно със столицата [[Кьонигсберг]] (която на следващата година е преименувана на [[Калининград]]) влиза и една трета от [[Източна Прусия]], на чиято територия е създадена [[Калининградска област|Кьонигсбергска (от март 1946 — Калининградска) област]] [[РСФСР]]. Неголяма част, включваща част от [[Куршская коса]] и град [[Клайпеда]] ([[Мемелски край|Клайпедски или Мемелски край]], т. н. ''"Мемелски сектор"''), е предадена от ръководството на Съветския съюз през [[1945]] г. на [[Литовска ССР|Литовската ССР]].
 
На Потсдамската конференция [[Сталин]] потвърждава, че не по-късно от три месеца след капитулацията на Германия, ще обяви [[съветско-японска война|война на Япония]]. Съюзниците подписват [[Потсдамска декларация|Потсдамската декларация]], с която искат от Япония [[безусловна капитулация]].
Анонимен потребител

Навигация