Направо към съдържанието

Московски държавен институт по международни отношения: Разлика между версии

редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Учебната структура включва 8 факултета и 4 института. Университетът разполага с богата библиотека, спортен комплекс с плувен басейн, отделна конферентно-концертна зала, 3 общежития. МГИМО са завършили над 30 хил. випускници, включително повече от 4 хил. чужденци. В момента в него се обучават над 5 хил. души.
 
От [[1951]] г. там се обучават и български граждани, което е породено от острата нужда в [[България]] по онова време от повече квалифицирани кадри за международната сфера. Постепенно, и особено след откриването от началото на 1970-те год. на международни специалности в сегашния [[УНСС]], се налага тенденцията в този университетдържавата да се изпращат българи в този университет предимно заради предлаганите специализации (по страни или области) и редки езици (не само европейски, но и много азиатски - като [[арабски език|арабски]], [[китайски език|китайски]], [[японски език|японски]], и дори африкански - [[суахили]]).
 
Досега повече от 660 български граждани са завършили пълния 5-годишен курс на обучение със специалности предимно „[[Международни отношения]]“, „Международни икономически отношения“ и ''Международно„Международно право''право“. В университета са подготвили и защитили дисертация над 50 [[кандидат на науките|кандидати на науките]] (''[[доктор]]и'' в България) и [[доктор на науките|доктори на науките]] от България, десетки българи успешно са завършили второ висше образование, новите 2-годишни магистърски програми, курсове за специализация.
 
Българските випускници на университета обикновено работят в международната сфера. Редица от тях достигат високо обществено положение с професионална кариера (например като [[посланици]]) и, дори в управлението на страната, постигайки с това изключително висок процент на видни личности измеждув малобройната им група. Сред тях са: президент на републиката, 2 министър-председатели, общо2 партийни лидери, 5 министри на външните работи, общо 3 министри на търговията и на външноикономическите връзки, министър на отбраната, министър нас лекатадруги ресори (суровинни ресурси, лека промишленост), народни представители, кандидат-вицепрезидент, редица заместник-министри, директори на правителствениизпълнителни агенции, корпоративни групи, банки, крупни компании, много посланици, търговски представители на страната, търговски директори, университетски преподаватели и другипр. Поради високата им степен на подготовка, владеене на поне 2 чужди езика и способности след 1989 г. все по-голяма част от тях са привличани на работа в бизнеса и в чужбина, включително в ООН и други международни организации.
 
По междуправителствена спогодба между Русия и България МГИМО приема годишно по 3 български граждани, които са освободени от учебна такса в размер на 7 - 10 хил. щ.дол. годишно и имат право на стипендия в размер на 600 рубли месечно. Конкурсът за тези 3 места се провежда от българското Министерство на образованието.
{{commonscat|MGIMO}}
По междуправителствена спогодба между Русия и България МГИМО приема годишно по 3 български граждани, които са освободени от учебна такса (която е в размер на 7 - 10 хил. щ.дол. годишно) и иматс право на руска стипендия в размер на 600 рубли месечно (колкото е и за руските студенти). Конкурсът за тези 3 места се провежда от българското Министерство на образованието.
 
== Външни препратки ==