Армагедон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
Това е мястото, където според Библията се събират армиите за битка в края на времената, и е интерпретирано като буквално, но и символично място.
Това е мястото, където според Библията се събират армиите за битка в края на времената, и е интерпретирано като буквално, но и символично място.


Думата "Армагедон" се появява само на едно място в гръцкия [[Нов Завет]] <ref>Откровение 16:16</ref>. Думата може да идва от изрит har məgiddô (הר מגידו), означаващо "Планината Мегидо". В действителност Мегидо е по-скоро хълм, създаден от много генерации от живущи на мястото, които строят на същото положение <ref>[http://travel.nytimes.com/2006/07/16/travel/16family.html Amateur Archaeologists Get the Dirt on the Past], New York Times</ref>, там са били строени древни крепости, които да охраняват Виа Марис, древен търговски път, свюрзващ Египет със Сирия, Анатолия и Месопотамия. Мегидо е мястото на различни битки от древността, включително през 15 век. Днешния Мегидо е град на приблизително 40 км на югозапад от [[Галилейско море]] <ref>{{es икона}} [http://www.bloganavazquez.com/tag/anales-tutmosis-iii/ Maps and pictures of Megiddo mountain and the surrounding plain]</ref>.
Думата "Армагедон" се появява само на едно място в гръцкия [[Нов Завет]] <ref>Откровение 16:16</ref>. Думата може да идва от [[иврит]] har məgiddô (הר מגידו), означаващо "Планината Мегидо". В действителност Мегидо е по-скоро хълм, създаден от много генерации от живущи на мястото, които строят на същото положение <ref>[http://travel.nytimes.com/2006/07/16/travel/16family.html Amateur Archaeologists Get the Dirt on the Past], New York Times</ref>, там са били строени древни крепости, които да охраняват Виа Марис, древен търговски път, свюрзващ Египет със Сирия, Анатолия и Месопотамия. Мегидо е мястото на различни битки от древността, включително през 15 век. Днешния Мегидо е град на приблизително 40 км на югозапад от [[Галилейско море]] <ref>{{es икона}} [http://www.bloganavazquez.com/tag/anales-tutmosis-iii/ Maps and pictures of Megiddo mountain and the surrounding plain]</ref>.
Според някои вярвяния Армагедон е денят когато земята и всички живи същества ще изчезнат.
Според някои вярвяния Армагедон е денят когато земята и всички живи същества ще изчезнат.

Версия от 08:58, 25 февруари 2014

Армагедон (Шаблон:Lang-el) според Библията е последната битка между Господ и Сатаната. На земята Сатаната ще бъде познат като "Звяра" или "Антихриста", за когото се споменава в Откровение на Йоан, където са описани и въпросните събития. Освен с библейското си значение, думата армагедон днес обозначава и апокалиптична катастрофа, която би довела до края на света. Названието произлиза от иврит - הר מגידו (Хар Мегидо), което означава "хълмът Мегидо".

Това е мястото, където според Библията се събират армиите за битка в края на времената, и е интерпретирано като буквално, но и символично място.

Думата "Армагедон" се появява само на едно място в гръцкия Нов Завет [1]. Думата може да идва от иврит har məgiddô (הר מגידו), означаващо "Планината Мегидо". В действителност Мегидо е по-скоро хълм, създаден от много генерации от живущи на мястото, които строят на същото положение [2], там са били строени древни крепости, които да охраняват Виа Марис, древен търговски път, свюрзващ Египет със Сирия, Анатолия и Месопотамия. Мегидо е мястото на различни битки от древността, включително през 15 век. Днешния Мегидо е град на приблизително 40 км на югозапад от Галилейско море [3].

Според някои вярвяния Армагедон е денят когато земята и всички живи същества ще изчезнат.

В много други религии съществуват вярвания за подобни не случили се битки в невъобразим мащаб, например Рагнарьок в Скандинавската митология.

Събития, които са описани:

  1. (Южния и Северния цар) "И южният цар ще се разсвирепее, и като излезе ще се бие с него - със северния цар, който ще опълчи едно голямо множество; и множеството ще се предаде в неговата ръка." (Даниел 11:11)
  2. Изпитания "Дори някои от разумните ще паднат, за да бъдат опитани, та да се очистят и да се избелят, до края на времето; защото и то ще стане в определеното време." (Даниел 11:35)
  3. Северният цар се възгордява и възвеличава над боговете "И царят ще действа според волята си, ще се надигне и ще се възвеличи над всякакъв бог, и ще говори чудесно надменно против Бога на боговете; и ще благоденства, додето се изчерпи негодуванието; защото определеното ще се изпълни." (11:36) "И няма да зачита боговете на бащите си, нито обичната на жените богиня, нито ще зачита никакъв бог; защото ще направи себе си на по-велик от всички тях." (11:37)
  4. Северният цар събера Северна Конфедерация от няколко народа
  5. Армагедон - Лоялните на антихриста армии се събират за да нападнат Израел
  6. Тогава ще дойде Господ, който ще воюва с тези нации (Захария 14:3-4)
  7. Страшен съд, антихриста е победен и хвърлен в огненото езеро.

В Откровение пише "След това видях небето отворено и ето, бял кон, и Онзи, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен и съди и воюва с правда." (Откровение 19:11)

Небесните армии:

Защото, ето, Господ ще дойде с огън,

И колесниците Му ще бъдат като вихрушка,
За да излее гнева Си с ярост,
И изобличението Си с огнени пламъци,
16.Защото с огън и с ножа Си
Ще се съди Господ с всяка твар;

И убитите от Господа ще бъдат много. (Исая 66:15)

Шаблон:Библия-мъниче