Тении: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
1712 bytes added ,  преди 8 години
мРедакция без резюме
 
== Устройство ==
Тялото при тениите е силно дорзовентрално сплеснато, удължено, лентовидно, съставено от главова част, наречена [[сколекс]], шийка и начленена част - стробила. При някои цестоди тялото не е начленено. Членчетата на стробилата се наричат проглотиди[[проглотид]]и. Общата дължина на тялото варира от милиметри до 10 метра.
 
Формата на сколекса е сферична, крушовидна или кубична. Върху сколексанего се намират 4 смукала, а някои видове вместо тях имат ямички за засмукване - ботрии. Те служат за закрепване върху гостоприемника. При някои видове освен тези приспособления в предната част на сколекса се намира венец от кукички или шипчета. При други видове кукичките се намират по шийката или в стробилата. На апикалния край на сколекса е разположено хоботче, наречено [[ростелум]] също снабден с кукички. Шийката е неначленена, къса и най-тясната част от червея. В задната част се намира зона на нарастване, в която посредством пролиферация и обособяване на напречна бразда се образуват новите членчета.
 
Третата част от тялото е стробилата, която е изградена от различен брой проглотиди. Броят им варира от 3 до няколко хиляди. Формата на всяко от членчетата може да бъде трапецовидна, елипсовидна или правоъгълна. По дължината на стробилата членчетата са в различна степен на зрялост. Непосредствено след шийката са незрелите (ювенилни). В тях няма развита полова система. Следвт мъжки проглотиди, в които се развиват мъжките полови органи. След тях са хермафродитните проглотиди. В тях мъжката и женската полови системи са еднакво развити. Следват женските проглотиди. В тях женската полова система е добре развиа, а мъжката е частично или напълно закърняла. Последните членчета са зрели. В тях паренхимната тъкан е изместена изцяло от матката, която е изпълнена с яйца.
Шийката е неначленена и къса част от червея. В задната част се намира зона на нарастване, в която се образуват новите членчета. Тялото на тениите е покрито със специализирана покривна тъкан, наречена тегумент. Тя е приспособена да поглъща хранителни вещества, намиращи се в чревното съдържание на гостоприемника, а също има и защитни функции.
 
Тялото на тениите е покрито със специализиран кожно-мускулен слой, наречен тегумент. Повърхността му е осеяна с множество микровили увеличаващи многократно резорбтивната способност на тъканта. През нея преминават хранителни вещества, намиращи се в чревното съдържание на гостоприемника.
 
Телесната кухина е изпълнена с паренхим. В него се намират т.нар. варовити образувания съдържащи освен основните органични съединения и неорганични елементи като [[манган]], [[калций]] и [[фосфор]]. Тези вещества неутрализират стомашното съдържание на организма. Липсва [[храносмилателна система]]. Хранителните вещества се приемат през цялата повърхност на тялото. [[Дишане]]то е анаеробно, при което се използва натрупания в паренхима [[гликоген]]. Отделителната система е от протонефридиен тип. Нервната система е представена от двуделен ганглий разположен в сколекса. Тук се намират и осезателни власинки.

Навигация