Оскар Шиндлер: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
70 байта изтрити ,  преди 8 години
м
Файлът „Oskar_Schindler_vor_seinem_Mercedes.JPG“ е изтрит от Общомедия от потребител Jameslwoodward поради: Per [[commons:Commons:Deletion requests/File:Oskar Schindler vor s...
(Техническа грешка)
м (Файлът „Oskar_Schindler_vor_seinem_Mercedes.JPG“ е изтрит от Общомедия от потребител Jameslwoodward поради: Per [[commons:Commons:Deletion requests/File:Oskar Schindler vor s...)
 
В края на 1944 г. заради настъпването на [[Червената армия]] Плашов, заедно с всички изправителни работници, трябвало да бъде разчистен. Близо 20 000 юдеи са изпратени в лагери на смъртта. Шиндлер успява да получи разрешението от [[ОКВ|Главното командване]] на [[Вермахта]] да продължи производството на военна техника във фабрика в [[Брюнлитц]] ({{lang-de|Brünnlitz}}), която купува заедно с жена си. Работниците, които ползва за тази фабрика, са спасените от него хора. Освен към юдеите от Плашов към „списъка“ влизат имена на хора, добавени от секретарката му Хинге Бергер. Опитва да спаси над 800 души, от които 700 евреи и 300 жени. Преместването на мъжете в трудовия лагер Брюнлитц започва на 15 октомври 1944 г. в лагер Рогозница. Шиндлер обаче не успява да спаси жените, които са пратени в концлагера [[Аушвиц (концлагер)|Аушвиц]]. Оскар успява да измъкне мъжете от лагера Рогозница. Секретарят му отива в Аушвиц и издейства освобождаването на жените. Това е единственият случай, при който толкова голяма група напуска лагер на смъртта.
 
[[Файл:Oskar Schindler vor seinem Mercedes.JPG|мини|ляво]]
 
Оскар и Емилие Шиндлер спасяват още 120 юдеи мъже от Аушвиц, работещи в каменоломна. През януари 1945 г. поради настъплението на Червената армия те са натоварени на 2 конски вагона и евакуирани на запад. След 7-дневно пътуване в екстремно студени условия и без храна и вода вагоните са поставени от СС службите пред вратата на фабриката на Шиндлер. Емилие попречва на СС-комендантите да изпращат вагоните нататък. Шиндлер убеждава комендантите на лагера, че затворниците са му нужни за фабриката. След отваряне на вагоните са открити 13 замръзнали и 107 души, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. Никой от тях не стъпва във фабриката на Шиндлер. Той предотвратява изгарянето на труповете от СС-комендантите. Вместо това купува парцел земя, където след еврейския ритуал са погребани.

Навигация