Дневник (2001): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 47: Ред 47:


== Обективност ==
== Обективност ==
През годините "Дневник" поддържа балансирана, консервативна линия, с ярко изразени симпатии към десните партии. След парламентарните избори през 2013 г. и последвалите граждански протести, медията поема остър курс срещу правителството на Пламен Орешарски, като в много случаи се дава гледната точка на критиците на това управление, без да се търси мнението на засегнатата страна. За меродавни се считат единствено социологическите изследвания на агенция "Алфа Рисърч", чиито данни намират широко място в сайта на медията. Колумнистите са неизменно личности, свързани с неолибералните среди, както и с неправителствени организации от мрежата на Джордж Сорос.
{{факт|През годините "Дневник" поддържа балансирана, консервативна линия, с ярко изразени симпатии към десните партии. След парламентарните избори през 2013 г. и последвалите граждански протести, медията поема остър курс срещу правителството на Пламен Орешарски, като в много случаи се дава гледната точка на критиците на това управление, без да се търси мнението на засегнатата страна. За меродавни се считат единствено социологическите изследвания на агенция "Алфа Рисърч", чиито данни намират широко място в сайта на медията. Колумнистите са неизменно личности, свързани с неолибералните среди, както и с неправителствени организации от мрежата на Джордж Сорос.}}


== '''Спонсори''' ==
== '''Спонсори''' ==

Версия от 19:04, 20 март 2014

Тази статия е за съвременния български вестник. За скопския вестник вижте Дневник (Скопие). За историческия български вестник вижте Дневник (1902 - 1944).

Дневник
Информация
Видежедневник (понеделник-петък)
онлайн: и събота и неделя
Начало12 февруари 2001
Край28 октомври 2011
Онлайн началофевруари 2001
НаследникКапитал дейли
(наследява печатното издание)
Цена0.80 лв.
ИздателИкономедиа АД
Главен редакторВелислава Попова
Езикбългарски език
Политическидясно
Тираж12-15 000
Свързани вестнициКапитал
ДържаваБългария
Сайтwww.dnevnik.bg

„Дневник“ е български национален онлайн и бивш печатен всекидневник на „Икономедиа“ АД, издател и на в. „Капитал“, сп. „Едно“, сп. „Бакхус“ и други.

Изданието излиза в печатен формат от февруари 2001 г. и до 2005 г. е последният български всекидневник в голям формат. Последният брой на печатното издание излиза на 28 октомври 2011 г.[1] То е наследено от уебсайта на вестника, dnevnik.bg, и новият печатен всекидневник „Капитал дейли“.

Сайт на Дневник

Сайтът на Дневник предлага свободен достъп до статии от най-новия брой, както и пълен архив на изданието, а също снимкови галерии от избрани снимки за деня (на Ройтерс), блогове и други. Ежеседмични колумнисти за „Дневник“ са писателите Георги Господинов и Юлиан Попов, преводачът Александър Андреев, редакторът на „Литературен вестникБойко Пенчев и Александър Божков, бивш вицепремиер в правителството на Иван Костов.

Освен информационно журналистическо съдържание сайтът на Дневник предлага и възможност за коментар от регистрирани потребители на вестника, заедно с опции подобни на социална мрежа, с добавяне на приятелски потребители и отбягване на нежелани потребители. Могат да се добавят също и журналисти от вестника. Първоначално сайтът разчита основно на анонимни потребители и съответно коментари към публикациите, но в последствие разрешава само регистрираната форма на потребителско участие на сайта, с което поставя и основите на развитие на сайта към смесено журналистическо - на социална мрежа съдържание и тип. Сайтът има опция за лесно преминаване към сайтовете Капитал и други на Иконмедия, заедно с потребителската регистрация, която остава същата.

Онлайн изданието има и мобилен вариант, който е предназначен за ползване на сайта с gsm телефони или други мобилни устройства. Мобилният вариант позволява коментиране, но няма възможност за възпроизвеждане на видео и аудио материалите, тъй като повечето мобилни устройства не поддържат Flash.

Потребителите имат възможност да пускат и свои кратки новини и съобщения чрез формата "бип".

Цензура

Сайтът на Дневник има едни от най-рестриктивните онлайн политики към потребителите, като в някои случаи (макар не винаги) нецензурни мнения се изтриват, както и такива с критики към вестника. Съответно блокирането, освен ако не е временно, на акаунта е и скриване на всички негови мнения. Вестник Дневник е и от първите, които коментират в статия етоса на свой потребител(и), в случая Wrornoxmaniak, взимайки изглежда негов ироничен коментар за действителен (буквален) и разгръщайки цяла конспиративна теория около ника, в същото време блокирайки го на сайта, за да не може той да се защити [2]. Многобройни са примерите за блокирани потребители с изявено критично отношение към политици, близки до собственика на медията Иво Прокопиев, най-често от ГЕРБ и Реформаторския блок, в това число и президента Росен Плевнелиев. Забрана за достъп във форума се налага дори и при най-безобидна критика или шега, ако те се отнасят до въпросните политици. Обратното - крайно негативни, дори откровено обидни постове срещу представители на левицата или правителството на Орешарски, се толерират без никакви санкции.

Обективност

През годините "Дневник" поддържа балансирана, консервативна линия, с ярко изразени симпатии към десните партии. След парламентарните избори през 2013 г. и последвалите граждански протести, медията поема остър курс срещу правителството на Пламен Орешарски, като в много случаи се дава гледната точка на критиците на това управление, без да се търси мнението на засегнатата страна. За меродавни се считат единствено социологическите изследвания на агенция "Алфа Рисърч", чиито данни намират широко място в сайта на медията. Колумнистите са неизменно личности, свързани с неолибералните среди, както и с неправителствени организации от мрежата на Джордж Сорос.[източник?]

Спонсори

Основен донор на "Дневник" е фондацията "Америка за България", която за последните 2 години е наляла над 3 милиона лева в сайтовете на "Икономедия".

История

Създаден е с амбицията да възстанови традициите на сериозната журналистика в България и е насочен към икономически, политически и обществено активната част от населението. „Дневник“ съдържа най-голямата (16 страници) бизнес секция в българската преса.

Бележки

Външни препратки