Лимузен: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 79 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q1190.
Kateto1910 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{Друго значение|административния регион на Франция|историческата провинция|Лимузен (провинция)}}


Лимузен ( limousin на фр. ) е френски регион , съставен от три катедри на Корез , на Creuse и Haute-Vienne . Тя се намира изцяло в рамките на Massif Central забележка 1 , в северозападната част. Неговите жители се наричат ​​Лимузен.
[[Картинка:Limousin in France.svg|мини|дясно|200п|Лимузен]]
С 741 072 жители една разпространение над почти 17 000 km 2 , е вторият по-малко населен район на Франция , след като столичен Корсика . Демографията, доминирани от теглото на неговия капитал, Лимож , чиито столичния район включва приблизително 37.7% от населението на региона, се характеризира със значително увеличение в броя на населението през последните години, особено по осите Основната и положително миграционно салдо. В контраст, раждаемостта е ниска и степента на хората над 60 години е най-висок във Франция.
Неразделна част от OCCITAN представлява северната граница, регион Лимузен е главно резултат от бившите провинции на Лимузен и Марке . Селските райони, селското стопанство традиция ( земеделие и горско стопанство ) и промишлени, Лимузен е свързано с Greater Southwest французите . Районът граничи на север от района на Центъра , на запад от Поату-Шарант и Aquitaine на юг от Миди-Пиренеи , и на изток от Оверн .


'''Лимузен''' е един от регионите на [[Франция]]. Населението му е 727 000 жители (към 1 януари 2007 г.), а площта 16 942 кв км. По население Лимузен е на предпоследно място, преди Корсика, в европейската част на Франция. Град [[Лимож]] е административен център на региона. Лимузен е съставен от 3 департамента. Средната височина на региона надвишава 350 метра над морското равнище. Регионът е селскостопански.


Етимология
{{Франция-мъниче}}
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!
География


Основна статия: География на Лимузен .
{{Региони на Франция}}
Местоположение



[[Категория:Лимузен| ]]
Лимузен и Greater South West французите .
Формиране на северо-западната част на Централния масив , Лимузен граничи с пет области ( Поату-Шарант , Център , Оверн , Миди-Пирене , Aquitaine ) и 9 отдели ( Charente , Vienne , Indre , Шер , Allier , Пюи-дьо- Dôme , Кантал , Lot , Dordogne ).
В изказвания и публикации, районът е последователно свързан с Greater Southwest френски , позовавайки се на агломерацията limougeaude свързва с две основни полюса на Бордо и Тулуза , или "център-запад," пространството групиране в общи линии с региона Поату-Шарант или Дордон , на Лот , на Vendée и част от региона Centre .
В регионалната столица, Limoges , е около 400 km южно от Париж , 290 км северно от Тулуза , 220Km североизточно от Бордо и 200 km западно от Клермон-Феран . Най-близкият морски курорт, Роян , на брега на красотата , се намира на 178 км по въздушна линия западно от Лимож, докато първите върхове над 1000 метра над морското равнище, в Оверн , са далеч по-малко от 20 km от границата на Лимузен.
Хидрография
Лимузен територия понякога се нарича "водна кула" 2 , 3 , тъй като много реки имат своя източник. Някои от тях принадлежи към водосборния басейн на Loire ( Виена , която е единствената река поливане на три отдели Gartempe , Брианца , Creuse , Petite Creuse , Шер , Taurion , Maulde ), още в Watershed Dordogne ( Corrèze , Vézère , Auvézère , Diege , Luzège , Isle , Dronne ). The Шарант има своя източник в Chéronnac в Haute-Vienne и Dordogne реки са и двете, преминаващи през региона.
В района има голям брой водни басейни. Най-големият от тях е Vassivière езерото , която обхваща около 1000 хектара като обхваща Haute-Vienne и Creuse. Други големи езера обикновено са формирани от язовири, някои от които са сред най-важните във Франция ( Saint-Pardoux езеро , езеро на Bort ле Органи , Lake Lavaud-Gelade , Lake Lavaud ). Като цяло, в региона има 12 хиляди хектара на езера и язовири, водоеми 39 4 .
Геология
Основна статия: Геология на Лимузен .


A хаос гранит типични за Лимузен сайт носилки камъни в планините на Gueret .
Геоложки, Лимузен принадлежи почти изцяло на Централния масив , който е на запад от въглищата за неизправност на браздата, в западната част (основен геоложки инцидент на дълги повече от 900 километра). Лимузен е една много малка част от старата верига Hercynian . Това включва Централния масив , на Armorican масив , върховете на Vosges и Шварцвалд , масив Des Ардените , както и тези на Харц (Германия) и Урал (Русия).
The регион Лимузен е почти изцяло съставен от кристални камъни, датиращи от ерата първична земята, която е сгъната и преработено по време на формирането на Hercynian верига. Това орогенезис бе придружен от възхода на гранити , причинявайки обръщение хидротермална, която позволява отлагането на метални вещества в фрактурите зони, което доведе до минерализация, която водеше в миналото за малките стопанства. [лит . необходими]
Освен тези метал минерализация, добавете две малки находища на въглища в Creuse , в Ahun и Bosmoreau ле Mines .
А първият бърз прочит на геоложка карта на района, за да открие недостатък, наречен " недостатък Argentat ", ориентирана приблизително север-юг разделение в две части подобна повърхност (съществуват и други уязвимости, включително и тези на От северната част на региона, Arrènes ...), и откриете, че гранити , шисти , гнайси доминират геоложката пейзаж.
Басейнова Brive ( Corrèze ) избягва този факт е седиментна структура в непрекъснатостта на съседните региони на Périgord и на QUERCY . Има също така и в северната част на региона, в Creuse , други по-малки седиментни басейни, включително Gouzon .
На изток, доминирани магмени скали, гранити и левкогранити . Тези скали са, между другото, на Millevaches , ориентация север-юг и с дължина около 100 km, и гранитния масив Gueret . Въпреки това, те също се появи в западната част на неизправността в рамките на по-малки вериги като на Ambazac ( Haute-Vienne ) на Blond "г Aureil (Haute-Vienne).
На запад, метаморфни скали преобладават. Тези скали се срещат и на изток от повредата около лидер Egletons (Correze) и Ussel (Corrèze), на La Courtine (Creuse) и Felletin (Creuse).
Топография и геоморфология
Този раздел не се цитират свои източници (януари 2014 г.) . За да я подобрим, добавете на бележка препратки проверими или шаблони {{}} Референтен необходимо или {{}} Publisher желания Crossing изискващо източник.
Лимузен е разположен на северозападното ръба на Централния масив . Той ще се проведе в центъра и на изток от Millevaches , голяма wet рядко населен район с надморска височина, вариращи обикновено между 600 и 1000 m . Нейните най-високите точки са кулминацията на Mont Bessou ( 977 m ) и Puy Pendu ( 973 m ) и Audouze сигнал ( 953 m ). печат от планината, а суров климат - на Snow понякога се простира четири месеца - това облекчение за смачкани и объркани форми, тъй като ние открихме, докато сърфирате в Millevaches [лит. необходими] .
В останалата част от региона е разделена между гори и зелени долини (долините на Vienne, Creuse, на Vézère ...), гористи клисури (Dordogne, Diege, Luzège ...), полу-ниски тави за жив плет (Марке, Лимузен плато , Uzerche плато) и зеленчукови градини (Brive басейни и Yssandonnais). Няколко малки кичури свързани помежду си с плата и долини, правят това, което обикновено се нарича Монт дю Лимузен юг, и планини от Marche на север, които имат Charente лимузината да Combrailles . Общото топографията на региона е сложен и леко хълмист плато.
Този план за облекчение, а е резултат от износване Hercynian база от климатични катаклизми на терциера и кватернера . Пощаден от вулкани Оверн , с изключение на Органи Bort и Пюи дьо Manzagol към далечния изток, но изключително обект на ерозия, която отразява алвеоларни моделира типични Millevaches , "истинския характер на провинцията Лимузен е една от формите на мезоскален [...] хълмове, Земи и долини 5 . "
Пейзажи


Типичен пейзаж Лимузен: езеро, гора, растителност
Лимузен пейзажи са характерни за средата подложени както на океанското влияние и надморската височина. Progressive постановка на региона от запад на изток и на селското и горското стопанство история на Лимузен произведени пейзажи на полу- горичка , наречена "страна парк". Създадена на xviii -ти и xix -ти век, в горичката все още е сравнително гъсто в областта на Gouzon , в Creuse , или върху платото Лимузен в южната част на Haute-Vienne . Тя е много променен в северната част на региона.
Ако Лимузен пейзаж е до голяма степен резултат на икономическите дейности (бокажи свързани с добитъка , горите поредна изкуствено залесяване след изоставянето на земи, управлявани с " обезлюдяването на селските райони ), на гранит почвата на голяма част от територията, и варовик в южния му край, да има роля в това определение Note 2 .

The Lake Vassivière между Creuse и Haute-Vienne .

Пейзаж типично за Creuse.

В лимузината кестен в Haute-Vienne.

The Виена на Millevaches .

Пейзаж от полите на върховния Millevaches близо Nedde , в Haute-Vienne.

Източникът на Dronne, в Карс , Haute-Vienne.

В планините Ambazac .

Масивните Monedieres .
Flora [ модифицирате | промяна на кода ]


Резерви и природни паркове в Лимузен.
Лимузен има 4% от всички френски гори [ лит. желания] .
Районът е зает от няколко влажни зони и блата ( блато Longéroux в Corrèze в частност), един от най-важните, най- Dauges блатни е класифицирана природен резерват гражданин.
The кестеново дърво е символ на Лимузен 6 , което е отразено в логото на Регионалния съвет.
Wildlife [ редактиране | редактирате кода ]
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!
The видрата , веднъж много момента, е изчезнал от много части на Франция. Последните популациите потърсиха убежище в чистите води на Millevaches . Днес, благодарение на мерките и дейностите на асоциации за опазване на природата за правна защита, там е началото на природен зарибяване на реките в региона.
Покриването на голяма част от региона, горите са населени предимно от диви глигани , сърни и лисици. Раптърс са в изобилие (дюзи и ястреби), както и чапли, жаби, гризачи (особено зайци и нутрии).
Лимузен е също така в един важен миграционен коридор, особено за кранове , които се вливат в една посока, а след това на други марки началото на зимата и завръщането на пролетта.
The регион Лимузен е известен като последните вълци френски щам. През 1923 г., вълкът вече не заема малък процент на френска територия, срещу 50% в края на xix -ти век . Wolves напускат Creuse вероятно с построяването на железопътната линия. Последните екземпляри са наблюдавани при 1914 г в близост до " Aubusson . Corrèze е в 1910 .
Последните вълци Франция заслон, освен платото Langres , в район от около Montmorillon север до Sarlat-ла Канеда- юг и Лимож изток до Ангулем запад. Тогава окупационните животните стяга на сегашното територията на регионалния природен парк Périgord-Лимузен и Charente Limousine . Лимузен официално последния вълкът е бил убит в Sussac през 1926 година. Но много от тях са доклади на вълци виждали или убити в региона през 1930 г. и 1940 г. 7 .
Climate
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!
Релефът модулира океански аспекти от изменението на Лимузен. Mountain понесе трудностите на зимния климат с дълго снежна период и упорити късни пролетни мразове.
Тави знаят по-умерен климат, въпреки студена зима, пролет са леки и летата са горещи. Това е преходен климат между планините и лимузина Brive басейн, подложен на междувременно влиянието на Атлантическия океан. мека зима, горещо и сухо лято. Средната годишна температура е 10,5 ° C , с минимум 0 ° C през зимата и не повече от 20 ° C през лятото, до 32 ° C връх в басейна. Слънцето грее върху региона средно 1850 часа годишно.
История

The vi -ти век, районът попада под върховенството на франките, а след това се разпада на няколко заместник-окръзи, които са управлявали в продължение на векове от къщата на Anjou-Plantagenet. 1607, падна под прекия контрол на френската корона. В северната част на страната с историческия пейзаж на La Marche.
Със създаването на райони в регион Лимузен във Франция през 1960 г., е създадена в сегашните си граници. През 1972 г. в региона на статут на публично заведения начело с префект на региона. Децентрализация закони през 1982 г., регионите на държавните (регионално) Местни органи, тъй като бившите общини и Министерството владените. През 1986 г. регионалните съвети се избират пряко за първи път. Тъй като правомощията на региона срещу централното правителство в Париж бе постепенно се разширяват.
[Неясно]
Античност
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!
Gallo-римски период
Според Юлий Цезар в Галски войни , сегашната Районът е бил обитаван от племето на Lemovices , който играе основна роля в Галската съпротива. Капиталът на това племе е Oppidum Villejoubert, находящ се в община Saint-Denis-де-Murs в Haute-Vienne . Този град е място за срещи на много икономически маршрути, в действителност, Lemovices са известни за тяхното производство на злато, извлечени от откритите рудници, които са многобройни в региона. Други сайтове са важни, тъй като Пюи е Yssandon , Ahun , Uzerche или Saint-Ganja .
Цезар завладява територията на Lemovices в 52 г. пр. Хр. Затова АД започна романизацията на територията, която не разстрои икономиката. Бяха преместени Само градовете да се улесни пътуването на стоки и контрола на коренното от римския орган. По този начин, столицата е била прехвърлена на Lemovices Augustoritum бъдещата Limoges , цитиран изцяло създаден от римляните около 10 г. пр. Хр. BC за да се улесни преминаването на Виена .


The гало-римска сайта на Cars в Saint-Merd ле Oussines
Лимузен собственост спомагателна цитира като Briva Curretia ( Brive-ла-Gaillarde ) Highway Лион-Бордо, Acitodunum ( Ahun ) по пътя Бурж-Clermont. Други по-религиозни обекти, ние запазват следи са били създадени или романизирани като Cassinomagus ( Chassenon ) и Evaux-ле-Бен известни със своите бани, Tintignac община Naves със скално светилище, което включва по-специално храм и театър В автомобили, но също така и в общината на Saint-Merd ле Oussines . Последният сайта има останки от мавзолеи II E и III -ти век, монтирани в близост до вила. Villae те бяха във фокуса на големи земеделски площи бяха основните социални и икономически субекти, гало-римски лимузини кампании. Тази мрежа е много здраво, за да подчертае, че това е често да се намери вила средно на всеки 1-2 километра. Не земя е била оставена под угар.
Лимузен кампании бяха добре използвани от богатите земевладелци, които са живели в Villae . Тези собственици често на бившия Галската аристокрация били. Той прие културата и началото Roman комфорта. Техните домове, както се вижда от археологическите разкопки са разкрити някои лукс и разкош, че не се подозирате, на първо време. Топонимията е запазил паметта на тези ферми и понякога техните собственици. Много села, завършващи на-действие са бившият Villae като Flavignac ("вила Flavinius"), Solignac или Solemniacum ("вила Solemnius"). Археологическите останки били намерени като манастирите в град La Chapelle-Montbrandeix , вилата на Pierre-Buffière , или на Brachaud, на север от Лимож.
Лимузен е бил ударен от първите германски нашествия от iii -ти век , както и цялата Галия . Някои сайтове постепенно са изоставени, тъй като Villae Mountain лимузината. Augustoritum прибран в Puy Saint-Etienne около една от първите християнски църкви Лимузен.
Районът но особено Augustoritum беше евангелизирана от iii -ти век от Saint Martial , който според легендата е бил изпратен от епископа на Рим. Градът на Brive са получили Евангелието от устата на Св. Мартин де Brive който почина с камъни от хората все още езичници на града. В останалата част от региона остава достатъчно дълго, вероятно езически и е изцяло християнизирани в края на v -ти век .


Martial дьо Лимож ( Saint-Martial )
В средата на v -ти век, Лимузен, тъй като целият Aquitaine е бил под властта на вестготите , романизирани варвари приемат християнството, но изповядващи арианската ерес . Тя е само на 507 след победата на Кловис на вестготите в Vouille региона дойдоха под контрола на франкските крале Gardat въпреки че някои независимост. Така, в vii -ия век , а Duke управлява от името на франкските крале на Аквитания с голяма автономия. Лимузен за разлика от западната херцогство Аквитания изглежда не трябва да е страдал набези на арабско-берберски.
Време Меровингите бяха белязани от възхода на Лимузен на отшелника . В действителност, много хора от северна Галия , а понякога и на Британските острови са дошли да се заселят в Лимузен да живеят самостоятелно и в молитва. Репутацията си за святост привлече хора, като се образува ядра села: Saint-Junien , Saint-Victurnien , Св. Marien ( Evaux-ле-Бен ), Saint-Léobon ( Le Grand-Bourg ). Други духовници основали абатства като Aredius или Yrieix да Attane ( Saint-Yrieix-ла-Perche ) до 570 , Елои Solignac в 632 или Pardoux Gueret .
Лимузен монаси и виконти
The x -ти век , на Лимузен е разделен на голям брой имения, които най-важните са viscounties на Лимож , Comborn , Ventadour и Тюрен , които споделят Bas-Лимузен, докато голяма част от северния регион е доминирана от графство март . Епископът на Лимож е също голям земевладелец Господ, че доминира голяма част от сърцето на сегашния Haute-Vienne , други дребни лордове се борят за останалите, както господарят на Lastours , господарят на автомобили или виконт на Rochechouart . Такава фрагментация на земя вижда цъфтежа много замъци и кули в сърцето на лимузината провинцията които феодалното общество е като тази на всички Западна Европа по същото време. Руините на Lastours на Ventadour на Comborn но "D Excideuil все още са там, за да напомня на паметта на тези разделения.
Лимузен знаеше ix -ти век, създаването на много абатства: каноните на абатството Saint-Martial дьо Лимож приемат върховенството бенедиктински 848 , като женски Abbey правило по едно и също време. На гробовете на светите отшелници като Saint-Junien , Eymoutiers ( Св. Psalmet ), Saint-Léonard са създадени колеж на канони, които отговарят за поклонение на техните покровители светци. С раждането на независими господства на херцогския власт, са основани много абатства: Beaulieu в 860 от Rodolphe дьо Тюрен , Chambon от игумена на Saint-Martial , Moutier-d'Ahun от граф бозон на годината март просо, Le Chalard в края на xi -ти век от Св. Geoffrey и Gouffier Lastours .
xii -ти век и xiii -ти век : време до пиковата


В църквата абатство е Aubazine в Corrèze
С икономическия бум от края на xi -ти век и развитието на човешките потоци, включително и поклонения, много от съществуващите абатства лимузини се разширяват и нови религиозни ордени са имплантирани в региона. И са построени красиви абатства и римски църкви на колегиални Beaulieu-сюр Дордон , на Solignac , Le Dorat и Saint-Léonard-де-Noblat . Най-важните от тези религиозни учреждения е несъмнено абатството Saint-Martial дьо Лимож . Всъщност, поклонението на Св. Martial (Aquitaine апостол) привлича много поклонници, чиито първи господари на Аквитания и графовете на Поатие. Политическо влияние и религиозна му гарантира богатство и власт. Известният абатство дължи своя произход на своите полифонични музикални творения от x -ти век и носи името на училище за Saint-Martial . В xii -ти век, този път е развитието на производството на емайли каза champlevés украсяващи светилища и богослужебни предмети, които да поемат и дава признаване Лимузин семинари в християнска Европа. Тя все още запазва повечето 12 0000 парчета от този емайлирани прибори в най-големите музеи в света, и историк Marie-Madeleine Gauthier оценява, че над 120 000 броя произведени и разпространени между xii -ти век xiv -ти век .
Лимузен предава на Плантагенетите в 1152 от сватбата на Елинор Аквитанска и Хенри II , бъдещ крал на Англия. Поради това, районът е обект на английското управление, отнасяща се за неговото участие в художествено и религиозно развитие на Лимузен. По този начин, младият орден на Grandmont основана от Stephen на Мюре се разпространява в цялата област на Плантагенетите от царството на Англия до Пиренеите. Други религиозни ордени са създадени и се заселва в Лимузен: Abbey на Aubazine основан от отшелника е присъединено към Цистерцианския ред , докато почти Saint-Léonard-де-Noblat се основава около отшелник, чийто сърцето е Приорат The Artige .
С Стогодишната война , на Лимузен преживява дълбока криза, която е направила региона в период на сериозен икономически спад. Много градове и безброй села са разграбени от банди път или войниците на френските и британските войски. По този начин, епископския град Лимож , който се изстреля до краля на Франция, бе уволнен през септември 1370 от войските на Черния принц .
Между Средновековието и революция: съвременния период
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!


Лимузен в рамките на неговите граници, посочени от xviii -ти век , както и общите и настоящите служби.
The виконт на Лимож е бил прикрепен към френския кралски домен в 1607 8 .
В селския свещеник ( 1839 ), Оноре дьо Балзак дава това описание на Лимузен: "В пет левги извън Лимож след грациозните склонове на Виена и красивите полегати поляни Лимузен, напомнящи на Швейцария в няколко места, особено в Saint-Léonard , страната отнема тъжен и меланхоличен. След това е, огромни пустеещи равнини, степи без трева или коне, но граничи на хоризонта от висините на Корез 9 . "
Икономическият растеж
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!
XX -ти век
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!
Границите на Лимузен
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!


Площта на хора Lemovice или по-малко съответства на текущите границите на региона.
Няколко автори [Кой?] подчертаха относителната историческа приемственост на границите на териториалните структури, които са за сметка на името и идентичността на Лимузен. Територията на галско племе Lemovices продължен през целия текущата област, които биха могли да добавите северната ресни на текущата Дордон и тримесечието североизточно от Шарант . Тя е приблизително на същите ограничения, които е поддържала на диоцеза на Лимож по време на Стария режим . Въз основа на някои съображения детерминирани , като изтъкна съвпадението между Hercynian мазето на Централния масив и различните отдели на Лимузен (провинция, езикова област, религиозно лице, политически) въпреки това се използва идеята за Лимузен дълбочина на историческите, културни и природни. Тази връзка е споменато от няколко писатели и историци, 10 , 5 .
"[...] Когато видим тези исторически граници вярно следват контура на първичните Hercynian мазе скалите, особено на север и запад, един разбира как са география и история смесени, за да се направи блок Лимузен земята. "
- Atlas пейзажи Лимузен , DREALs - Университет на Лимож, 2005.
В колективната работа Лимузен, страната и идентичности: изследвания по история, от древността до двадесет и първи век , Tricard, Grandcoing и Chanaud припомни поддържане lemovicinus Pagus ("страна Lemovices ") по време на Късното Средновековие , която е въплътена в съпоставянето на първоначалната територия на Каролингите окръг Лимузен. Започвайки ix -ти век , лимузината на лице разгражда в viscounties и е разделена на две провинции в x -ти век , със създаването на окръг Алеята на север от Лимож. В рамките на провинцията, на виконт дьо Limoges се съединява с Кралство Франция през xvii -ти век , повече от век преди всички притежания лимузини са изпълнени на територията на страната с края на квази-независимост на виконт дьо Тюрен . Той все пак трябва да очакваме xx -ти век ("региони Clémentel "през ​​1919 г., части от" програми за регионално действие "през ​​1955 г., областно регионално действие през 1960 г., местните власти през 1982 г.) за Лимузен намерени определена териториална единица със срещата на Корез, Creuse и Haute-Vienne, дори ако създаването на отдели през 1790 г. е намалил своята историческа територия на Aquitaine Лимузин и Charente ресни. Ако общата принадлежност към световната OCCITAN не се поставя под въпрос, авторите на книгата, обаче обсъждат идеята за единна регионална идентичност даден демографски магии, различна културна 11 .
Хералдика и емблеми
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!


Исторически герб на виконти Лимож
Оригиналният герб на виконт на Лимож е, както следва: На или три лъва лазурно, въоръжен и langued поле във формата на. .
Но то бе заменено от герба на Дома на Comborn през 1139 г..
През 1290, на гребена на Камарата на Dreux Великобритания , от която виконти от Лимож до 1384 , бе приет. Този герб е все още видимо в някои от билото на Корез .
Лимузен герб
Blazon :
" Ermine, един бордюр поле във формата на "


Хермелин
The емблема на Лимузен използва хералдически хермелин . В действителност, в ръцете на провинция Лимузен е, получени от тази на една къща в Бретан, един от Penthièvre " хермелин, един бордюр поле във формата "за Guy VII , виконт на Лимож, син на Arthur II , херцог на Бретан и Mary Comborn . Наследница на виконт, майка му (също на име Мария Лимож) са сключили брак през 1275 наследникът на херцозите на Бретан. Третият семейството на виконти Лимож следователно носи в ръцете си, хермелин на Бретан.
Брой в района на окръг полиция Лимузен са като тези на Великобритания герб хермелин обикновен, но хладни поле във формата на (това е да се каже, червено).
Според Hozier , провинция Лимузен се присъжда в 1696 " за парти пари поле във формата на метална част на ножница едно, а другият . " Тези оръжия никога не са били използвани.
През 2010 г. част от € 10 сребро, гравирани от Хоакин Хименес , е бил освободен в Лимузен. Той представлява картата и знамето изписана в региона. То е законно платежно средство във Франция.
Политика и администрация



Местоположение Лимузен
Основна статия: Политика на Лимузен .
The регион Лимузен е разделена на три отдела: за Крьоз , на Корез и Haute-Vienne .
Катедри на Лимузен
Отдел N о Население Префектура Площ Председател на Генералния съвет Политическа тенденция
Corrèze 19 237000 Тюл 5 850 km 2 Gérard Bonnet PS
Кух 23 123000 Орница 5 560 km 2 Jean-Jacques Lozach PS
Haute-Vienne 87 356000 Лимож 5 520 km 2 Мари-Франсоаз Dumont Pérol PS
Районът е разделен на осем области, 106 области и 747 общини.
Квартали Лимузен
Corrèze Кух Haute-Vienne
Област на Brive-ла-Gaillarde
Област на Тюл
Област на Ussel
Област на Aubusson
Област на Gueret
Област на Bellac
Област на Лимож
Arrondissement де Rochechouart
Кантони на Corrèze / Creuse / Haute-Vienne
Общини на Corrèze / Creuse / Haute-Vienne
Политическата традиция [ редактиране | редактирате кода ]
Лимузен е белязана от движенията на народно въстание, които му придават политически цвят "ляво" все още видими воден знак регион.
Първи бунт хрупкава на xiv -ти век (селски бунтове)
Възбуда Пролет 1789
Град на Лимож в 1871
" Лимож , Рим социализма. " Фондация CGT през 1895
Стачки и бунтове от 1905 части на завода Хавиланд (Фабрика Китай)
През 1917 г., на бунт на руските войници в La Courtine заселва в военния лагер на Creuse.
"Лимож, столицата на маки" град, освободен от партизаните на Georges Guingouin преди пристигането на съюзниците.
Правосъдие [ модифицирате | промяна на кода ]
В момента има 4 Лимузен TGI (Limoges, Тюл, Gueret, Brive), плюс 6 Courts прост (Bellac, Rochechouart, Св. Yrieix Bourganeuf, Aubusson, Ussel). В района има три търговски съдилища в Лимож, тюл и Brive.
Реформа на съдебната система на Рашида Дати предвижда премахването на TGI и Търговския съд Тюл и IT Bellac, Rochechouart, Св. Yrieix Bourganeuf, Aubusson и Ussel.
Регионален съвет [ модифицирате | промяна на кода ]
Основна статия: Регионален съвет Лимузен .
Регионален съвет Лимузен


Хотелът The площ в Лимож. Три знамена са плаващи: Европейска, френски и окситански


Регионален младежки съвет на Лимузен
Регионалният съвет е бил разположен от 1988 г. насам в сграда, намираща се булевардни шнурове, проектирани от архитекта Christian Ланглоа .
По-долу следва състава на Регионалния съвет след регионалните избори 2010 :
Социалистическата партия (PS): 21 места
Съюз за народно движение (UMP): 10 места
Зелените : 4 места
Френската комунистическа партия (PCF): 3 места
Нова антикапиталистическа партия (NPA): 2 места
Alternative демократичен социализъм (ADS): 1 място
Еколозите (Alee / KVD): 1 място
Лява партия : 1 място
Президентът е Jean-Paul Denanot (PS).
Съветът е въвел през 2005 Лимузен Регионален младежки съвет , чиито членове на възраст от 15 до 20 години се избират от младежите на региона.
Законодателни области [ модифицирате | промяна на кода ]
The Лимузен има общо девет члена: четирима в Haute-Vienne , 3 в Corrèze и 2 Creuse .
Land ляво, "Синята вълна" от 2002 г. е довело до избирането на четирима членове на дясно (UMP) срещу само два през 1997 година. The "Pink Surf" 2007 позволява на две от тези области (същият като през 1997 г.), дъска за наляво. По този начин, Лимузен е представена в Народното събрание от 7 и две социалистически депутати UMP.
Haute-Vienne
1 Re езда - Лимож Centre
2 д езда - Saint-Junien - Saint-Yrieix-ла-Perche
3 д езда - Bellac
4 -ти район - Saint-Léonard-де-Noblat - Eymoutiers
Corrèze
1 Re езда - Тюл
2 д езда - Brive
3 д езда - Ussel
Кух
1 Re езда - Gueret - Bourganeuf
2 д езда - Aubusson
Президентските избори и законодателни избори през 2007 г.


Гласувайте във втория тур на президентските 2007


Еволюция на политическия цвят на членовете на Лимузен между 1988 и 2007 г.
Кандидат Парти First Round Второ Tour
Сеголен Роял PS 30.07 54.15%
Nicolas Sarkozy UMP 26.85 45.85 %
Франсоа Байру СДС 17.47%
Jean-Marie Le Pen FN 8.27%
Оливие Безансно LCR 5.15%
Marie-George Buffet PCF 3.31%
Филип де Вилие MPF 2.36%
Frédéric Nihous CPNT 1,83%
José Bové 1.47%
Laguiller LO 1.42%
Dominique Voynet Зелените 1.29%
Gérard Schivardi 0.49%
Потребители
Област Отдел
Corrèze Кух Haute-Vienne
Първи Bernard Combes Michel Vergnier Monique Boulestin
Втори Philippe Nauche Jean Auclair Daniel boisserie
Трети Jean-Pierre Dupont Мари-Франсоаз Dumont Pérol
Четвърти Alain Rodet
Общинските избори 2008
Политическа цвят от основните градове в региона, след като френските общинските избори през 2001 и 2008
Парти Град Избран за кмет през 2001 г. Парти Избран за кмет през 2008 г.
PS Лимож Alain Rodet PS Alain Rodet
RPR Brive-ла-Gaillarde Bernard Murat PS Philippe Nauche
PS Тюл Франсоа Оланд PS Bernard Combes 12
PS Орница Michel Vergnier PS Michel Vergnier
RPR Ussel Laurent Chastagnol PS Martine Leclerc
ADS Saint-Junien Pierre Allard ADS Pierre Allard
PS Panazol Bernard Delage KVD Jean-Paul Duret
PS Isle Marcel Faucher SE Gilles Bégout
PS Saint-Yrieix-ла-Perche Daniel boisserie PS Daniel boisserie
RPR Couzeix Jean-Marc Gabouty UMP Jean-Marc Gabouty
PS Brive-ла-Corrèze Robert Penalva PS Jean-Jacques Pouyadoux
PS The Palais-сюр-Vienne Isabelle Lighter PS Isabelle Lighter
PS The Underground Yves Furet PS Yves Furet
PS Aixe-сюр-Vienne Daniel Nouaille PS Daniel Nouaille
PS Ambazac Elisabeth Maciejowski PS Elisabeth Maciejowski
RPR Saint-Pantaleon-де-Larche Jean-Jacques Delpech UMP Jean-Jacques Delpech
RPR Bellac Жак-Michel Faure PS Jean-Michel Doumeix
PS Aubusson Michel Moine PS Michel Moine
PS Egletons Бернадет Bourzai UMP Michel Paillassou
PS Rochechouart Jean-Marie Rougier PS Jean-Marie Rougier
Сенаторски избори 2008
От 2008 г. насам шест сенатори Лимузен са социалисти, които не са се случили от 1971 г. насам.
Сенаторите
Отдел
Corrèze Кух Haute-Vienne
Бернадет Bourzai Jean-Jacques Lozach Jean-Pierre Demerliat
René Teulade Рене Nicoux 13 Jean-Claude Peyronnet

Пътна мрежа
Лимузен, от позицията му в Централния масив , отдавна е далеч от основните пътища за комуникация ( Париж - Бордо или Париж - Лион ).
Положението се е подобрило драстично на пътната карта с въвеждането в експлоатация на магистрала A20 , свързваща Париж до Тулуза и без Vierzon до Brive , откриването на А89 пресичат Бордо - Клермон-Феран и напредък в постигането на Route Centre Europe Atlantique .
В град Лимож е един от трите градове в Франция ( Лион и Сент Етиен ), частично се използват като транзитна на тролейбуса .
Основни статии: STCL и транспорт в Лимож .
Железопътна мрежа
Rail Plan, след изоставянето на развитието на бившата Париж-Орлеан-Лимож-Тулуза, реализирането на високоскоростни линии, като LGV Поатие-Limoges се стартира. Според някои, това може да бъде първият старт на втория железопътен проект изток-запад Transline . Можем също така да се спомене в експлоатация през декември 2007 г. на първия TGV връзка между Brive и Лил , който използва класическата линия до парижките предградия, включително осигуряване на услуги за Лимож , Orleans , гари и централни райони на Ил-де -France и на летище Париж-Шарл де Гол .

Тролейбусен Cristalis до Лимож

Мотриса X 73500 , използвано в мрежата TER Лимузен

The виадукт Chavanon на А89 , на границата между Лимузен и Оверн
The TER Лимузен е мрежата от линии TER административен регион Лимузен.
Основна статия: TER Лимузен .
Въздушен транспорт
През последното десетилетие се характеризира със значителен ръст на въздушния трафик със създаването на няколко маршрута към Великобритания и Белгия от летището от Limoges . В допълнение, новото летище Brive започна да функционира през лятото на 2010.
Икономика
Основна статия: Икономика на Лимузен .
С БВП на глава от населението от € 24 794 през 2008 г., Лимузен се нарежда на 18 -ия национален класиране точно зад Долна Нормандия , както и в предната част на Лотарингия , на Корсика , на Пикардия и Лангедок-Русийон 14 .
В района има ниво на безработица от най-ниските във Франция, във Великобритания. През първото тримесечие на 2010 г., тя е била 8,1% 15 .
Селско и горско стопанство
Основна статия: Земеделие лимузина .


Woods близо Nedde в Haute-Vienne
Нейната селското стопанство, въпреки че динамичен, остава крехко през последните 15 години, 36% от земеделските стопанства са изчезнали, и селскостопанската заетост намалява. Размер на стопанството се е увеличил, но това не е достатъчно, за да обясни тези цифри. Трябва да отбележим пристигането на чуждестранни оператори (британски и холандски), идващи съживяване на региона.
Тенденцията е към специализация при едрия рогат добитък (86% от стопанствата) в ущърб на лактиращи овце и смесени системи за култура добитък. През 2005 г. в региона има повече говеда (1,1 милиона), отколкото жители. Област разработва стратегии за етикетиране на местните продукти (като Лимузен теле IGP и ябълки Лимузен AOP ).
One също усеща предимството на селското стопанство в икономиката на региона, като значението на селскостопански хранителни индустрии водещи промишлени работодател в региона. Например, могат да се споменат колбаси Madrange до Лимож или бебешка храна Blédina до Brive .
Дърводобива е важна част от първичния сектор. Регионалната горска площ от 575 000 хектара, или 34% от регионалната област.
Минно
Свързани статия: Mining Operations Лимузен .
Най-големите стопанства са тези на златото , на каолин и уран .
От галски пъти, злато се иска в региона, тъй като ние открихме, че присъствието на 230 минни обекти в южната част на Haute-Vienne и северната част на Корез, включително не по-малко от 26 отделни стопанства на Една обща Saint-Yrieix-ла-Perche . Нови сайтове бяха оперирани между двете световни войни, включително Châtelet, в община Budelière (Creuse), 1905-1955, на мястото на Bourneix близо до Saint-Yrieix-ла-Perche, което беше използва до 2001. Mine закриване е причинил проблемите на замърсяването, свързани с опасни материали, използвани в производството на злато 16 .
Необходимо за индустрията порцелан , каолин е била открита през 1768 г., все още е близо до Saint-Yrieix.
Уранът Лимузен междувременно е бил експлоатиран от 1950 г. насам, по-голям депозит е открит през Ambazac планини . Въпреки това, работата на обекти от COGEMA е създал значително радиоактивно замърсяване. През 2008 г. езерото Saint-Pardoux трябваше да бъде свещеник, за да се евакуират замърсени утайки. Въвеждането през 2009 г. на програма за Франция 3 17 , 18 , посветена на радиоактивните отпадъци е възобновен на дебат за качеството на водата от град Лимож, за състоянието на старите рудници и на едно предполагаемо сериозно нарушение по време на Почистване на езерото Saint-Pardoux 19 .
В Travassac шисти са последните няколко години с отворен за обществеността и да продължи да се произвежда.
В Dordogne , но все пак в рамките на геоложките Лимузен съществувала в Saint-Paul-ла-Roche блок кварц високо трийсетметър. Оператор от порцелан xix -ти век и на миналия век от оптичната индустрия, електроника и пространство, депозитът в момента е навън 20 .
Industry
Мрежа на МСП е много гъста, но там са много малко на брой големи компании. Технологичното ниво е много неравномерно, създаването на работни места е ограничен, под-рамка все още е твърде висока, и има много малко износ.
Традиционните отрасли изпитват големи трудности: на текстилни и кожени индустрии са загубили 50% от работната си сила за 10 години. Порцелан самата индустрия има проблеми (свидетел на изпитанията и трудностите на Royal Лимож е най-старият порцелан компанията в града), някои компании се обръщат към лукса.
Но региона известен също като индустриални успехи Legrand, чието седалище е останал в Лимож, докато компанията е в челните редици на световната малък електрически уреди. В автомобилния сектор, ние се отбележи присъствието на Renault Trucks (тежка категория) и Valeo (оборудване).
Районът все още запазва известна автономия за вземане на решения: само ¼ щаб са извън региона. Но глобализацията се усеща чрез придобиване на регионални фирми от чужди инвеститори (International Paper, Electrolux , Smurfit, Degussa ...). Най-динамично, за техните регионални фирми, отдалечавайки се от повече от региона.
Преструктурирането на отбранителната промишленост, които представляват 20% от заетостта в Corrèze също отслабва вторичния сектор в региона.
Service
Услугите представляват 63% от заетостта. Работни места в обществения и домакински услуги помогнаха да наваксат в региона. Но е налице сериозен дефицит в бизнес услугите. Регионът страда от ниска квалификация от най-ниските заплати (след Долна Нормандия ), недостатъчно добавена стойност на ограничен капацитет за иновации, както и под-рамка (8% мениджъри само) .
Лимузен остава сравнително беден район, дори ако то е подкрепено от най-богатите региони в контекста на националното планиране.
Откриването през 1992 г. на ESTER Technopole , клъстера беше Lanaud, а през 2005 г. двете клъстери в Лимож ( Европейския Ceramic Centre и Elopsys ), обаче, показват нарастващ интерес и ангажимент за постигане на район в центъра на национални и международни интелектуални и физически обмен.
Туризъм


Туристическа знак, указващ животински парк на Монт де Guéret .
The регион Лимузен не е известна като район живеят от туризъм. Намира се малко встрани от главните пътища, или просто пресичани от маршрутите, използвани от туристи, за да стигнем до планината (Париж-Тулуза или централната част на Атлантическия океан Massif) и морето (изток-запад), Лимузен N ' Никога не е била подложена на пристигането на големи вълни от туристи.
Тази функция е вероятно се дължи на географската изолация, неразбиране, причинени от един век на демографските и икономическите трудности, които се зареди пейоративен оттенък на място, а също и защото за разлика от съседните региони, там все още няма обединяващи масите на посетителите, гало-римски останки (за разлика от "големите сайтове" Лангедок-Русийон или Provence-Alpes-Côte d'Azur , например), основни геоложки характеристики (за разлика от Миди-Пиренеи напр. ) или национално разгласена събития (за разлика от Оверн и Поату-Шарант ). Лимузен и продължава да живее снимки (порцелан, липсата на планиране ...) и страда от неговата конкретна ситуация е много туристически региони, включително и най-динамични пространства често са много близо до регионалните граници (напр. " Valley Man "и Ласко са само на двадесет километра от Корез и вулканите на Оверн четиредесеткм на Creuse ).
Тези критерии са, обаче, през последните петнадесет години оспорени от изграждане на транспортни коридори (особено на А20 и А89, а скоро и на LGV Поатие-Лимож . от Великобритания помогна да се модернизира и стимулира растежа на летище Limoges Bellegarde- и да започне строителството на летището в Brive - Souillac . Лимузен изгражда едно по-справедливо и по-модерна визия, като същевременно се запази и засилване на неговите функции.
Демография е намерена рестартира, от 2000 г. насам, с печалба от населението постоянно всяка година.
Туризъм расте, концентрирани около две основни интереси:
на зелен туризъм въз основа на спортове на открито, туризъм, проучване на природни територии. Туристическата индустрия е появила около насърчаването на селски къщи и плувни области, и е особено активен в Millevaches , южна Haute-Vienne и Brive басейн.
на културния туризъм и наследство , въз основа на исторически обекти, обекти на паметта, промишлено наследство и плавателни съдове (порцелан, емайл, гоблен, шисти, плочки, ръкавици ...), концентрирани в няколко специфични места и градове.
Туристическата индустрия също се възползвали от сравнително скорошно създаване на две регионални паркове : на Регионален природен парк Périgord-Лимузен , създадена през 1998 г., прекосява отделите на Dordogne и Haute-Vienne и регионални Природен парк Millevaches Лимузен , създаден през 2004 г., на чиято територия е разположен на три служби в региона.
През 2005 г. е имало 18,2 милиона нощувки в региона и консумацията на туризма в размер на 924 000 000 21 .
Топ 20 платени сайтове са привлекли най-много посетители през 2007 г. 22 :
"Площадка Oradour-сюр-Глан (306 427) 23
Reynou Park (83600)
Музей президент Жак Ширак, (50015)
National Haras дьо Помпадур (49648)
Музей на митрополия от Лимож (43360)
Aquarium дю Лимузен (40996)
Animal Park Mountains Gueret (37986)
Bellevue Park (36318)
Castle Sédières (31104)
Музей на обител на Тюл (29097)
Шато де Вал (25572)
Префектура Музей на Aubusson гоблени (25447)
Каскади де Гимел (22503)
Tours де Мърл (20054)
Labyrinth гигантски планини Gueret сайта (19784)
Riverboat Vassivière (19711)
Шато дьо Тюрен (19531)
Featured панорамен езеро Val (19275)
National Museum Porcelain Adrien Dubouché (19028)
Туристически влак от Лимож (17119)
Наследство в Лимузен:
В колежа на Saint-Léonard-де-Noblat на Камино де Сантяго (културни ценности).
The гоблена Aubusson (нематериалното културно Property).
Основни работодатели в региона [ променят | смяна на кода ]
2009 фигури (данни 30/10/2009) 24
Списък на десетте най-щаб персонал
Име Град Ефективен
LEGRAND Лимож 34800
DEKRA INDUSTRIAL Лимож 3632
ЗЕМЕДЕЛСКИ КРЕДИТ ЦЕНТЪР WEST Лимож 922
BANK TARNEAUD Лимож 602
ТРАНСПОРТ Bernis Лимож 563
Sothys GROUP Brive-ла-Gaillarde 520
Леда и TANNEUR Bort ле Органи 482
Allard ОПАКОВКА Brive-ла-Gaillarde 468
Валео Материали фрикционни Лимож 458
DAGARD Boussac 453
Топ десет публични институции персонал
Име Град Ефективен
Университетска болница, LIMOGES Лимож 7631
MAIL GROUP Лимузен Лимож 5200
CITY OF LIMOGES Лимож 2467
УНИВЕРСИТЕТ НА LIMOGES Лимож 1924
БОЛНИЦА Brive Brive-ла-Gaillarde 1686
РЕГИОНАЛЕН СЪВЕТ Лимузен Лимож 1658
БОЛНИЦА SPECIALTY Esquirol Лимож 1532
ГЕНЕРАЛЕН СЪВЕТ Корез Тюл 1318
CITY OF Brive Brive-ла-Gaillarde 1300
Генералния съвет на HIGH-Виена Лимож 1126
Топ десет средни училища в ефективна
Име Град Ефективен
BLEDINA Brive-ла-Gaillarde 557
INTERNATIONAL PAPER Saillat-сюр-Vienne 550
ISS CLEAN Лимож 500
ANOVO Brive-ла-Gaillarde 371
VALEO Лимож 360
SCA Packaging Nicollet Rochechouart 360
DERICHEBOURG CLEAN Sarran 330
CARREFOUR Boisseuil 309
Texelis - RENAULT TRUCKS Лимож 300
THALES COMMUNICATIONS Brive-ла-Gaillarde 300
Образование
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!
Демографията
Основна статия: Население на Лимузен .
Лимузен е 2 д -малко населен регион в континентална Франция след Корсика .


На 20-годишна възраст през 1999 г. в населението
:Легенда
The xx -ти век, и по-сериозно, тъй като 1960-те, кампании лимузини и дори градове губят население и средната възраст се увеличава постоянно.
Но в началото на xxi -ия век, и противно на всички очаквания, в региона има някои повторно заселване. Вярно е, че това е ограничено явление, но историята: в рамките на дванадесет години Лимузен, натрупан около 30 000 жители.
Демографските тенденции (линия 1)
1901 1906 1911 1921 1926 1931 1936 1946 1954
978006 977256 960644 852287 839748 807884 798176 779156 739929
Демографските тенденции (линия 2)
1962 1968 1975 1982 1990 1999 2006 2011 -
733955 736323 738726 737153 722850 710792 730920 741072 -
(Източници: Insee за годините 1968-1999 25 , 2006 26 и 2011 27 .)



Еволюция на местното население между 1982 и 2007 г.


Подразделение Chalus
Тази тенденция продължава и през 2006 г., което прави регионалния вестник Le Populaire Du Centre , от сряда, 31 май 2006: "New Baby Boom" Забележка 3
Основните причини за това увеличение е идването на британските и холандските привлечени от атрактивните цени на жилищата, пенсионерите в търсене на природата и студенти, които са завършили обучението си. За едно десетилетие сега, това явление се отразява и селските райони, особено тези, които насърчават туризма, наречена "зелена" и / или са разположени по главните пътища (напр. 20 Лимузин и А 75). Имайте предвид също така, че 38% от населението на региона е на селските райони, което е над средното за страната (22%) ставка 28 .
Хората не се колебайте да се заселят в райони от 15 до 30 km от центъра на градовете, тъй като те са били ограничени до 10 км в началото на 1990.
Резултатите от преброяването 2006, публикувани през 2009 г., все още предстои да се провери това явление, което видях региона спечелят 20 000 до 1999 г.. Много общини видяха тяхното увеличаване на населението, селските райони са повторно заредено. Corrèze успя да спре нейния демографски упадък, и ако много пространства са критично засегнати от обезлюдяването и застаряването непрекъснато, Creuse успя да ограничи намаляването на населението.


Лимож


Brive


Орница


Saint-Junien
Четирите основни градове са Лимож , Brive-ла-Gaillarde , Gueret и тюл , които живеят в тези четири трети от населението на региона.
Списък на населените места с над 2 000 (2 010 жители цифри):
Haute-Vienne Лимож 29 (139150 inhab. )
Corrèze Brive-ла-Gaillarde 30 (48949 inhab.)
Corrèze Тюл (14923 inhab.)
Кух Gueret (13573 inhab.)
Haute-Vienne Saint-Junien (11455 inhab.)
Haute-Vienne Panazol 29 (10392 inhab.)
Corrèze Ussel (10245 inhab.)
Haute-Vienne Couzeix 29 (8259 inhab.)
Corrèze Brive-ла-Corrèze 30 (7709 inhab.)
Haute-Vienne Isle 29 (7534 inhab.)
Haute-Vienne Saint-Yrieix-ла-Perche (6910 inhab.)
Haute-Vienne The Palais-сюр-Vienne 29 (5986 inhab.)
Haute-Vienne Feytiat 29 (5981 inhab.)
Haute-Vienne Ambazac (5542 inhab.)
Кух The Underground (5522 inhab.)
Haute-Vienne Aixe-сюр-Vienne (5472 inhab.)
Haute-Vienne Condat-сюр-Vienne 29 (4692 inhab.)
Haute-Vienne Saint-Léonard-де-Noblat (4640 inhab.)
Corrèze Saint-Pantaleon-де-Larche 30 (4624 inhab.)
Corrèze Egletons (4481 inhab.)
Haute-Vienne Verneuil-сюр-Vienne (4347 inhab.)
Haute-Vienne Bellac (4317 inhab.)
Haute-Vienne Rilhac-Rancon (4227 inhab.)
Corrèze Ussac 30 (3859 inhab.)
Кух Aubusson (3844 inhab.)
Corrèze Allassac (3796 inhab.)
Haute-Vienne Rochechouart (3796 inhab.)
Corrèze Objat (3593 inhab.)
Corrèze Uzerche (3126 inhab.)
Corrèze Argentat (3042 inhab.)
Corrèze Bort ле Органи (2988 inhab.)
Кух Bourganeuf (2910 inhab.)
Corrèze Cosnac 30 (2902 inhab.)
Haute-Vienne Bessines-сюр-Gartempe (2818 inhab.)
Haute-Vienne Saint-Priest-Taurion (2784 inhab.)
Haute-Vienne Boisseuil 29 (2688 inhab.)
Corrèze Donzenac (2545 inhab.)
Corrèze Meymac (2526 inhab.)
Haute-Vienne Saint-Just-льо-Мартел (2487 ​​inhab.)
Haute-Vienne Nexon (2474 inhab.)
Haute-Vienne Bosmie-Needle (2335 inhab.)
Corrèze Naves (2319 inhab.)
Corrèze Lubersac (2314 inhab.)
Кух Св. Feyre (2302 inhab.)
Haute-Vienne Oradour-сюр-Глан (2246 inhab.)
Corrèze Varetz 30 (2239 inhab.)
Haute-Vienne Châteauponsac (2160 inhab.)
Haute-Vienne The Виген (2049 inhab.)
Haute-Vienne Eymoutiers (2041 inhab.)
Haute-Vienne Saint-Ganja (2019 inhab.)
Кух Saint-Sulpice-льо-Guérétois (2008 inhab.)
В района има шест градските райони (1999 цифри):
Лимож градска зона (247 944 жители)на увеличение
Urban площ от Brive-ла-Gaillarde (89 260 жители)на увеличение
Урбанизирана зона Gueret (29 244 жители)на увеличение
Тюл градска зона (28 354 жители)намаляващ
Urban площ от Ussel (14 259 жители)на увеличение
Urban площ от Saint-Junien (13 455 жители)намаляващ
Най-гъсто населената кантон Лимузен е кантон Лимож-Panazol , която обединява 21 781 (данни от 2006 г.) на хората. Най-малко населена кантона е, че на Gentioux-Pigerolles , която обединява 1424 (данни от 2006 г.) на хората.
Външна връзка :
Insee Лимузен

Свързани статия: Култура на Лимузен .
Образът на Лимузен [ модифицирате | промяна на кода ]
Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!
Език [ промяна | смяна на кода ]
Основни статии: Лимузин (диалект) и полумесец (окситански) .

Окситански Лимузен и Марке
Език роден е на окситански (или Langue D'OC) в четири диалекти: на Лимузен диалект широко доминираща в региона (Haute-Vienne, две-трети на запад от Creuse и Корез почти в неговата цялост), на Лангедок (quercynoise част от Corrèze), на Оверн (трета от Creuse и малка част от Корез) и Марке (междинно между окситански диалект и език на масло, далеч на север от региона). В окситански, името на региона е lemosin ( [lemuzi] ).
Окситански е от xi -ти век, на езика на трубадурите ( trobadors в окситански, на trobar = намерите-тема, рима, мелодия ... -) най-известен като Уилям IX , херцог на Аквитания ( Guilhem ново ) , Бертран дьо Born , Бернар дьо Ventadour ( Bernat Ventador ) или Gui d'Ussel . В определени периоди на Средновековието , срок на език лимузината може да обозначи всички OCCITAN диалекти и език каталонски .
До xvi -ти век , окситански Лимузен официален език е [лит. необходими] .
Той остава доминиращата говоримия език до началото на xx -ти век , в което време французите пое, включително официалната забрана да говори окситански в училище.
Езикът е от година 1930 постепенно изпада в по-селските райони, където тя все още се говорят ежедневно днес (особено в семейството), най-вече от Лимузен роден родени преди 1940 година. A културно движение насърчаване на Лимузен във всекидневния живот (образование, обществено ползване) и чрез литературата. The xx -ти век, Лимузен е предложил велики имена окситански литература, като Paul-Louis Грение и Марсел Delpastre . Съвременна музика на окситански съществува, макар и намаляващ.
Има и значение в много OCCITAN фамилни имена и имена в по-голямата част от Лимузен. И все по-често избират лимузини за двуезичните знаци , така че културната специфика на региона няма да бъде забравена.
Езикът е оставила своя отпечатък особено в завоите на израза (limousinismes) на Лимузен, както и техния акцент.

Примери limousinismes
Фокусът на Лимузен е окситански акцент (или "южняшки акцент", както хората на север) естествено по-слабо изразено, отколкото Тулуза или Pau. Но от това следва, повечето марки на тези акценти. Това прави пеене френски език. Тя е, наред с другото, за да се разширят някои срички, произнасяйки та като é , на о както в и произнася мълчаливите крайните букви на френски North. Това, разбира се, по-изразен при хора, които говореха, които говорят или са в контакт с езика лимузината на окситански и поради това по-скоро на селските райони.
Литература
През 2008 г. Laurent Bourdelas публикувана на 1 -ви препратка работата, посветена на литературата на Лимузен, от древността до наши дни: страната и изгнанието - A Primer литература Лимузен , послеслова от Pierre Bergounioux, The ревностните Publishers. Ние намираме повечето писатели, поети, драматурзи от региона или са се инсталира. Тази книга, похвалена от Georges-Emmanuel Clancier, е написана по жив стил и богатство от информация, често непубликувани или игнорирани.
Cinema
Пейзаж и историята на региона привлича различни филмови локации в Лимузен. През 2007 г. 21 филма бяха 28 . Сред най-известните, Всички сутрин на света (1991) "и Ален Корно , Тези, които ме обичат да вземете влак (1998), от Патрис Шеро или лейди Чатърли (2006 г.), от Паскал Феран .
Традиции
Статии: Ostensions лимузини и Evil изгаряне .
Ако Лимузен не е известен като един от най-религиозните райони на Франция, традицията на поклонение и поклонение на светии все още е много присъства в традиционната състояние. Видно ostensions лимузини , традиционните религиозни фестивали провеждат на всеки 7 години, петнадесет градове на Haute-Vienne и Charente, в който бяха организирани шествия с мощи на светци.
Този празник датира от 994 година, докато Лимузен, като голяма част от Aquitaine, е изправена пред ужасна епидемия: ерготизъм .
Oral литература лимузина, приказки и легенди, е добре проучена, особено в Coissac My Лимузен , списанието Lemouzi и най-наскоро, от фолклорист Roger Maudhuy в Лимузен легенди .
Music
Основни статии: Traditional Music лимузина и консерватория регионално влияние на Лимож .
Chabretaire

Chabretaire
Практиката на традиционната музика остава много жив. Видно например създаването през 1971 г. на първите асоциации на взаимното обучение в традиционна музика и танци, Асоциацията на певци на Централния масив, винаги активен, а след това на 1 -ви отдел на традиционна музика и танц в едно CRR във Франция през 1987 г., Лимож , и наличието на много традиционни и фолклорни групи, които вдъхват живот седмични танци и фестивали в региона.
Друга музика не е изключение. Събитията често се забелязват, от гледна точка на програмирането и фестивали (на фестивал на франкофонските в Лимузен , на Festival 1001 бележки ...), като културни структури ( оперен театър на Лимож , стопански общински културни центрове, Villefavard на Шато де ла Борие която е седалището на бароков ансамбъл Limoges , Лимож Zenith , поле Mégisserie на Saint-Junien , Fabrègue центъра на Saint-Yrieix-ла-Perche ...)
Съвременна музика все по-често представлявана от създаването на специализирани сайтове (барове, театри, фестивали като Veyracomusies или Catalacum) и приемащите асоциации, като Hiero федерация на Лимож .
Свързани статия: Music лимузина .
Гастрономия


Clafoutis
Основна статия: Cuisine лимузина .
[Ref. необходими] Лимузен, от зората на модерните времена , е станал жертва на "черен образ", проектирана и peddled, обикновено от парижкия елит. Рабле , например, както и Молиер , La Fontaine , Балзак , и други, са до голяма степен осъдиха неговите пейзажи, неговите обичаи и неговите хора. Нейната гастрономия , разбира се, не е избягал на карикатурата . В този момент прякори като "mâcheraves" или "ядат кестени" изглежда да обобщим сам кулинарното въображение на готвачи суровини.
На коренните жители са показали, постепенно се срамувам на чесъна , на орехово масло , на козела и сланината . Също така изглежда, че те са се примирили с произвеждат само храни от селяни , чиито препарати, малцина и осъден на съвсем малък, бяха, в собствените си очи, точно обратното на добър вкус, култивиран, Distinguished и щеше да е в състояние, поради това, да се конкурира с тези на Оверн или Перигор .
Това пренебрежителен изображение все пак помогна да изгради регионална идентичност и, в крайна сметка, да се оформи гурме нагласи. Днес, много стадо там в името на носталгия по "доброто старо време", за да най-накрая да опитат естествена храна, произведена от фермата в съседство 31 като бекон супа , milliassous и tourtous на bréjeaude , на колбасите и картофи фрикасе земни ястия, че xix -ти век биха били считани за грубо.
Въпреки това, ние не трябва да забравяме, че най-обикновени хора от началото на xx -ти век е все още в борбата за придобиване на хляб пестеливо възложена. Всъщност, Лимузен обикновено е трябвало да заеме една фраза от Шамфор , "повече апетит от вечери." Те научили от ранна детска възраст, за да спаси, не хвърлят нищо. Пестелив манталитет отпечатък желание да спаси най-малките неща и да загубят нищо, бяха в жестовете, разкази и притчи. Ние трябваше да се икономика от този хляб, че не си е губил, тези пайове ядяхме дори мухлясали, това свинска мас, твърде оскъдна в картофи, толкова суха, те задушава честен човек. Икономика супа, ние трябваше да ядат, тъй като бащата е намерил добро. Месо икономика, когато купи на месаря ​​... 32 .
Истината, ако тя е по-проста, по-малко присмех, е само по-трогателна. Това е, например, в семейства на селскостопански работници, които ядат на обяд супа вечер затопля редуват с хляб, сирене или картофи, но в които ние никога не са намерени четири неща заедно В тази ... малко дете, който е направил гримаса чинията на бекон супа, рецептата не се е променил ... В тези мъже, които се наслаждаваше на всеки ден картофи и кестени, и както каза Saint-Just , "не се оплакват" ... Или дори и в този стар селскостопански работник будеща емоция с времето му на военна служба, lorsqu'aide готви каша сержанти, той беше месо, както той иска ...
Следователно, за да разберем по-добре какво е вярно спецификата на гастрономията лимузина, ние трябва да се опитаме да разберем как, от определени географски данни (бедна почва, суровата зима ...), социални ( селски , емиграция , бедност ...) и културен ( грамотност , за оцеляването на суеверия ...), Лимузен са били в състояние да роди много специалитети, оригинални и разнообразни.
Art
Културен програмиране в град Лимож често отбележи [от кого?] , би било това на броя и качеството на хотела: всички общински културни центрове, общински оперен театър , Zenith ...
Няколко центрове са били инсталирани в последните десетилетия [кога?] : ферма Villefavard, театър седем хълма Тюл , поле Mégisserie на Saint-Junien , Sédières крепост , замък Борие ...
Характерни за района: съществуването на няколко центрове на съвременното изкуство : на международен център за изкуство и Landscape Vassivière , на Contemporary Art Centre Meymac на ведомствената съвременното изкуство музей Rochechouart , на Регионалният фонд Contemporary Art Лимож, Space Paul Rebeyrolle Eymoutiers.

Спортни клубове
[Ref. недостатъчна] С изключение на клуб по ръгби в Brive, на CA Brive , Лимузен, въпреки многобройните лицензианти в различни спортове, е белязана от липсата на големи спортни топ клубове, особено след разочарованията на myhtique Лимож CSP . Клуб по баскетбол, европейски шампион през 1993 г. и напусна през 2004 г. под името на Лимож CSP Elite , да свири в Pro и има за решени да намерят Европа.
Колоездене
Лимузен е театърът всяка година на професионална сцена колоездене раса, на Тур дьо Лимузен . В 45 -ата издание се проведе през август 2012 г. и е спечелен от японската ездача на френския отбор Europcar , Юкия Arashiro . The Тур дьо Франс многократно е стъпка в Лимузен.
Събития
Неизчерпателен списък на фестивали Лимузен:
Пътуващ Лимузен Corrèze и Haute-Vienne : 1001 Фестивал Notes
Corrèze : Фестивал полета - O'les Festival Chorus - Luzège Festival - фестивал Sédières - Book Fair Brive-ла-Gaillarde - Brive Film Festival - Универсални Orchestrades - Фестивал де ла Vézère - Sacred Music и наследство - музикален беше Св. Robert - Millesources и Dordogne Festival - The Waterfront - Causse z'en навсякъде - Kind на Belou - Tout'art zic'mut - Les Nuits де седеф - Ventadour Estival - фестивал на песни, танци и World Music Sarran - Театрални Collonges - Clown театрален фестивал - Любовта на ниско вратата - Festival Déc'ouvrir
Creuse : Creuse Summer Voice - Music в сърцето на гоблена - фестивал на танци, музика и гласове на света Felletin - очарованието на пълнолуние - Folie думи - Jardins четвъртък Spouze
Haute-Vienne : фестивал на франкофонските Лимузен - Денс Émoi - Read Лимож - Международна изложба на карикатури във вестниците и хумор на Saint-Just-льо-Мартел - Pop Festival в Града - Music Festival на Saint-Yrieix-ла -Perche - Musical Summer Сен Леонар-де-Noblat - Музикални Nights на Heaven - Festival Du Haut Лимузен - Summertime на Chalard - Brass празнува - Catalacum - Bandafolie е - Historocks - K'danses Трад - Musical Encounters Nedde - The път цирк - Запознанства жонгльори на Saint-Priest-Ligoure - Urbaka - Национален фестивал на Bellac - Festival Léon'art - въздуходувки Earth - Labyrinth Voice - Festival Re-Creation е - Festival International дю Pastel - Veyracomusies
Creuse и Haute-Vienne : Текстове разказвачи
Creuse и Corrèze : Paths на любовта Festival
Област : Един ден, село ... в момента на Belle Epoque ...
Няколко гараж продажби или бълха пазари се провеждат в годината, в Лимузен. Най-популярни и тези, които се възползват максимално от изложителите са тези чипове Сити до Лимож (180 изложители), Larche (220 Годен.) Allassac (270 Годен.) Argentat (300 Годен.) в Corrèze Panazol (230 Годен.) Ambazac (300 Годен.), Le Palais-сюр-Vienne (220 Годен.) Royères (160 Годен до.) (Haute-Vienne), La Courtine , Ahun , Evaux-ле-Бен , Cheniers (200 Годен.) Marsac Creuse (160 Годен.).
Библиография
Яник Beaubatie , Как можем да бъдем Лимузен? Périgueux, Fanlac Publishing, 1999.
Laurent Bourdelas , Застъпничество за уволнение - Пространство на интимната , Лимож Souny издателство, 2001.
Laurent Bourdelas , от земята и изгнание - A Primer литература Лимузен , Лимож, пламенен Publishers, 2008.
Бележки и препратки

Бележки
↑ Според рязане [ Архив ] от DATAR , съответстваща на твърда площ Massif Central .
↑ "Това е най-старата база, излизаща от седиментни скали, които основно Лимузен пейзаж: това е този, който блести в кадъра, в земята, в горичката, тресавището на растителни видове" в Атлас пейзажи Лимузен , DREALs - Университет на Лимож, 2005.
↑ Ето какво се появява в 125 -популярни център (31 май 2006 г.):
"Последните данни от INSEE потвърждават това: през 2005 г., Лимузен продължава нарастването на населението . Увеличение на ражданията и нетна миграция следователно положителен предполагат, че феноменът започна преди шест години, може би не е просто циклична.
Миналата година 7000 бебета са родени от жени, пребиваващи в Лимузен и нови съоръжения, за пореден път, имаше повече заминавания (4000 + човека). Насищане на големите градски райони (Ил дьо Франс, Nord-Pas-дьо-Кале ...), на възобновения интерес към зелените площи и търсят по-добро качество на живот, затова отново изказаха аргументи в полза на Лимузен, дори ако това не е единственият френски региона, който привлича все повече нови жители, отколкото го пусна. Някои неща, които трябва все пак: лимузина население остава най-старият от Франция. "
Позоваването [ редактиране | редактирате кода ]
↑ Население в общински1 -ви януари 2011
↑ Françoise Ardillier-Carras, "Управлението на водите за селското стопанство в Лимузен. Един пример за управление на ресурсите в средното океански планина ", скандинавската , 210 | 2009, 27-42.
↑ France.fr - Лимузен "Waterhouse" [ Архив ]
↑ регион Лимузен - Актуализация на Sports Nature [ Архив ]
↑ а и б пейзажи Атласките Лимузен [ Архив ] , DREALs Лимузен - Университет на Limoges, Лимож, 2005.
↑ The кестен Лимузен [ архив ]
↑ Вълкът в Лимузен, J.-M. Teulière, изд. Lucien Souny 2002
↑ История на Лимузен [ Архив ]
↑ Edition Furne , 1845 , кн. XIII, стр.. 571
↑ Jean-Michel Desbordes, границите Lemovices, Aquitania , т. 1, Бордо, 1983.
↑ Tricard Jean Philippe Grandcoing, Chanaud Robert (ред.), Лимузен, държава и идентичност. История проучвания (от древността до двадесет и първи век) , Лимож, PULIM 2006
↑ Франсоа Оланд начело на кампанията за местните избори през 2008 г., но се отказва от мандата да се справят съветник на председателството на Генералния съвет на Corrèze .
↑ Рене Nicoux избран за депутат в 2008 г., замества André Lejeune почина 09 септември 2009
↑ Брутен вътрешен продукт (БВП) в региони по текущи цени [ Архив ] - Insee
↑ Безработицата тримесечна локализирани по региони (тримесечна средна - CVS данни) [ Архив ] - Insee
↑ Лимузен Pierre Mazataud, Ouest-France, 1998
↑ Експонати, France 3 [ Архив ]
↑ замърсена вода Лимож? - Видео на Dailymotion [ Архив ]
↑ The Централния масив, Одил Faure, Ouest-Франция, 2005
↑ Nationale Supérieure дьо Лион - Eduscol - Planet-Earth [ Архив ]
↑ Insee - Департамент по туризъм, 2005
↑ туристически Салда 2007 CDT Лимузен
↑ The мъченически Селото привлича посетители 183 856, а центъра на паметта 122 571 души.
↑ http://www.centrefrancepub.com/V2-5/?NumCatalogue=66 [ Архив ]
↑ " Ключови фигури Evolution и структура на населението " [ Архив ] на Insee (достъпен на 1 -ви януари 2014 )
↑ " 2006 Правна популации региони на Франция " [ Архив ] на Insee (достъпен на 1 -ви януари 2014 )
↑ " 2011 Правна популации региони на Франция " [ Архив ] на Insee (достъпен на 1 -ви януари 2014 )
↑ а и б Limousin.doc2010 - Portrait криптирана регион Лимузен [ Архив ] , Регионалния съвет на Лимузен
↑ а , б , в , г , д , F , ж и з общини на градска единица на Лимож .
↑ а , б , в , г , д и F общини на градска единица Brive-ла-Gaillarde .
↑ Тук ние откриваме, че Assouly Olivier , например, се нарича "носталгични храни"
↑ Alain Corbin, относителните недохранени популации лимузини на , по- архаична и модерна в Лимузен xix -ти век , Париж, Марсел River & Ко, 1975 г., том I, стр.. 53-74

Версия от 10:12, 29 март 2014

Лимузен ( limousin на фр. ) е френски регион , съставен от три катедри на Корез , на Creuse и Haute-Vienne . Тя се намира изцяло в рамките на Massif Central забележка 1 , в северозападната част. Неговите жители се наричат ​​Лимузен. С 741 072 жители една разпространение над почти 17 000 km 2 , е вторият по-малко населен район на Франция , след като столичен Корсика . Демографията, доминирани от теглото на неговия капитал, Лимож , чиито столичния район включва приблизително 37.7% от населението на региона, се характеризира със значително увеличение в броя на населението през последните години, особено по осите Основната и положително миграционно салдо. В контраст, раждаемостта е ниска и степента на хората над 60 години е най-висок във Франция. Неразделна част от OCCITAN представлява северната граница, регион Лимузен е главно резултат от бившите провинции на Лимузен и Марке . Селските райони, селското стопанство традиция ( земеделие и горско стопанство ) и промишлени, Лимузен е свързано с Greater Southwest французите . Районът граничи на север от района на Центъра , на запад от Поату-Шарант и Aquitaine на юг от Миди-Пиренеи , и на изток от Оверн .


Етимология Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл! География

Основна статия: География на Лимузен . Местоположение


Лимузен и Greater South West французите . Формиране на северо-западната част на Централния масив , Лимузен граничи с пет области ( Поату-Шарант , Център , Оверн , Миди-Пирене , Aquitaine ) и 9 отдели ( Charente , Vienne , Indre , Шер , Allier , Пюи-дьо- Dôme , Кантал , Lot , Dordogne ). В изказвания и публикации, районът е последователно свързан с Greater Southwest френски , позовавайки се на агломерацията limougeaude свързва с две основни полюса на Бордо и Тулуза , или "център-запад," пространството групиране в общи линии с региона Поату-Шарант или Дордон , на Лот , на Vendée и част от региона Centre . В регионалната столица, Limoges , е около 400 km южно от Париж , 290 км северно от Тулуза , 220Km североизточно от Бордо и 200 km западно от Клермон-Феран . Най-близкият морски курорт, Роян , на брега на красотата , се намира на 178 км по въздушна линия западно от Лимож, докато първите върхове над 1000 метра над морското равнище, в Оверн , са далеч по-малко от 20 km от границата на Лимузен. Хидрография Лимузен територия понякога се нарича "водна кула" 2 , 3 , тъй като много реки имат своя източник. Някои от тях принадлежи към водосборния басейн на Loire ( Виена , която е единствената река поливане на три отдели Gartempe , Брианца , Creuse , Petite Creuse , Шер , Taurion , Maulde ), още в Watershed Dordogne ( Corrèze , Vézère , Auvézère , Diege , Luzège , Isle , Dronne ). The Шарант има своя източник в Chéronnac в Haute-Vienne и Dordogne реки са и двете, преминаващи през региона. В района има голям брой водни басейни. Най-големият от тях е Vassivière езерото , която обхваща около 1000 хектара като обхваща Haute-Vienne и Creuse. Други големи езера обикновено са формирани от язовири, някои от които са сред най-важните във Франция ( Saint-Pardoux езеро , езеро на Bort ле Органи , Lake Lavaud-Gelade , Lake Lavaud ). Като цяло, в региона има 12 хиляди хектара на езера и язовири, водоеми 39 4 . Геология Основна статия: Геология на Лимузен .


A хаос гранит типични за Лимузен сайт носилки камъни в планините на Gueret . Геоложки, Лимузен принадлежи почти изцяло на Централния масив , който е на запад от въглищата за неизправност на браздата, в западната част (основен геоложки инцидент на дълги повече от 900 километра). Лимузен е една много малка част от старата верига Hercynian . Това включва Централния масив , на Armorican масив , върховете на Vosges и Шварцвалд , масив Des Ардените , както и тези на Харц (Германия) и Урал (Русия). The регион Лимузен е почти изцяло съставен от кристални камъни, датиращи от ерата първична земята, която е сгъната и преработено по време на формирането на Hercynian верига. Това орогенезис бе придружен от възхода на гранити , причинявайки обръщение хидротермална, която позволява отлагането на метални вещества в фрактурите зони, което доведе до минерализация, която водеше в миналото за малките стопанства. [лит . необходими] Освен тези метал минерализация, добавете две малки находища на въглища в Creuse , в Ahun и Bosmoreau ле Mines . А първият бърз прочит на геоложка карта на района, за да открие недостатък, наречен " недостатък Argentat ", ориентирана приблизително север-юг разделение в две части подобна повърхност (съществуват и други уязвимости, включително и тези на От северната част на региона, Arrènes ...), и откриете, че гранити , шисти , гнайси доминират геоложката пейзаж. Басейнова Brive ( Corrèze ) избягва този факт е седиментна структура в непрекъснатостта на съседните региони на Périgord и на QUERCY . Има също така и в северната част на региона, в Creuse , други по-малки седиментни басейни, включително Gouzon . На изток, доминирани магмени скали, гранити и левкогранити . Тези скали са, между другото, на Millevaches , ориентация север-юг и с дължина около 100 km, и гранитния масив Gueret . Въпреки това, те също се появи в западната част на неизправността в рамките на по-малки вериги като на Ambazac ( Haute-Vienne ) на Blond "г Aureil (Haute-Vienne). На запад, метаморфни скали преобладават. Тези скали се срещат и на изток от повредата около лидер Egletons (Correze) и Ussel (Corrèze), на La Courtine (Creuse) и Felletin (Creuse). Топография и геоморфология Този раздел не се цитират свои източници (януари 2014 г.) . За да я подобрим, добавете на бележка препратки проверими или шаблони {{}} Референтен необходимо или {{}} Publisher желания Crossing изискващо източник. Лимузен е разположен на северозападното ръба на Централния масив . Той ще се проведе в центъра и на изток от Millevaches , голяма wet рядко населен район с надморска височина, вариращи обикновено между 600 и 1000 m . Нейните най-високите точки са кулминацията на Mont Bessou ( 977 m ) и Puy Pendu ( 973 m ) и Audouze сигнал ( 953 m ). печат от планината, а суров климат - на Snow понякога се простира четири месеца - това облекчение за смачкани и объркани форми, тъй като ние открихме, докато сърфирате в Millevaches [лит. необходими] . В останалата част от региона е разделена между гори и зелени долини (долините на Vienne, Creuse, на Vézère ...), гористи клисури (Dordogne, Diege, Luzège ...), полу-ниски тави за жив плет (Марке, Лимузен плато , Uzerche плато) и зеленчукови градини (Brive басейни и Yssandonnais). Няколко малки кичури свързани помежду си с плата и долини, правят това, което обикновено се нарича Монт дю Лимузен юг, и планини от Marche на север, които имат Charente лимузината да Combrailles . Общото топографията на региона е сложен и леко хълмист плато. Този план за облекчение, а е резултат от износване Hercynian база от климатични катаклизми на терциера и кватернера . Пощаден от вулкани Оверн , с изключение на Органи Bort и Пюи дьо Manzagol към далечния изток, но изключително обект на ерозия, която отразява алвеоларни моделира типични Millevaches , "истинския характер на провинцията Лимузен е една от формите на мезоскален [...] хълмове, Земи и долини 5 . " Пейзажи


Типичен пейзаж Лимузен: езеро, гора, растителност Лимузен пейзажи са характерни за средата подложени както на океанското влияние и надморската височина. Progressive постановка на региона от запад на изток и на селското и горското стопанство история на Лимузен произведени пейзажи на полу- горичка , наречена "страна парк". Създадена на xviii -ти и xix -ти век, в горичката все още е сравнително гъсто в областта на Gouzon , в Creuse , или върху платото Лимузен в южната част на Haute-Vienne . Тя е много променен в северната част на региона. Ако Лимузен пейзаж е до голяма степен резултат на икономическите дейности (бокажи свързани с добитъка , горите поредна изкуствено залесяване след изоставянето на земи, управлявани с " обезлюдяването на селските райони ), на гранит почвата на голяма част от територията, и варовик в южния му край, да има роля в това определение Note 2 .

The Lake Vassivière между Creuse и Haute-Vienne .


Пейзаж типично за Creuse.


В лимузината кестен в Haute-Vienne.


The Виена на Millevaches .


Пейзаж от полите на върховния Millevaches близо Nedde , в Haute-Vienne.


Източникът на Dronne, в Карс , Haute-Vienne.


В планините Ambazac .


Масивните Monedieres . Flora [ модифицирате | промяна на кода ]


Резерви и природни паркове в Лимузен. Лимузен има 4% от всички френски гори [ лит. желания] . Районът е зает от няколко влажни зони и блата ( блато Longéroux в Corrèze в частност), един от най-важните, най- Dauges блатни е класифицирана природен резерват гражданин. The кестеново дърво е символ на Лимузен 6 , което е отразено в логото на Регионалния съвет. Wildlife [ редактиране | редактирате кода ] Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл! The видрата , веднъж много момента, е изчезнал от много части на Франция. Последните популациите потърсиха убежище в чистите води на Millevaches . Днес, благодарение на мерките и дейностите на асоциации за опазване на природата за правна защита, там е началото на природен зарибяване на реките в региона. Покриването на голяма част от региона, горите са населени предимно от диви глигани , сърни и лисици. Раптърс са в изобилие (дюзи и ястреби), както и чапли, жаби, гризачи (особено зайци и нутрии). Лимузен е също така в един важен миграционен коридор, особено за кранове , които се вливат в една посока, а след това на други марки началото на зимата и завръщането на пролетта. The регион Лимузен е известен като последните вълци френски щам. През 1923 г., вълкът вече не заема малък процент на френска територия, срещу 50% в края на xix -ти век . Wolves напускат Creuse вероятно с построяването на железопътната линия. Последните екземпляри са наблюдавани при 1914 г в близост до " Aubusson . Corrèze е в 1910 . Последните вълци Франция заслон, освен платото Langres , в район от около Montmorillon север до Sarlat-ла Канеда- юг и Лимож изток до Ангулем запад. Тогава окупационните животните стяга на сегашното територията на регионалния природен парк Périgord-Лимузен и Charente Limousine . Лимузен официално последния вълкът е бил убит в Sussac през 1926 година. Но много от тях са доклади на вълци виждали или убити в региона през 1930 г. и 1940 г. 7 . Climate Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл! Релефът модулира океански аспекти от изменението на Лимузен. Mountain понесе трудностите на зимния климат с дълго снежна период и упорити късни пролетни мразове. Тави знаят по-умерен климат, въпреки студена зима, пролет са леки и летата са горещи. Това е преходен климат между планините и лимузина Brive басейн, подложен на междувременно влиянието на Атлантическия океан. мека зима, горещо и сухо лято. Средната годишна температура е 10,5 ° C , с минимум 0 ° C през зимата и не повече от 20 ° C през лятото, до 32 ° C връх в басейна. Слънцето грее върху региона средно 1850 часа годишно. История

The vi -ти век, районът попада под върховенството на франките, а след това се разпада на няколко заместник-окръзи, които са управлявали в продължение на векове от къщата на Anjou-Plantagenet. 1607, падна под прекия контрол на френската корона. В северната част на страната с историческия пейзаж на La Marche. Със създаването на райони в регион Лимузен във Франция през 1960 г., е създадена в сегашните си граници. През 1972 г. в региона на статут на публично заведения начело с префект на региона. Децентрализация закони през 1982 г., регионите на държавните (регионално) Местни органи, тъй като бившите общини и Министерството владените. През 1986 г. регионалните съвети се избират пряко за първи път. Тъй като правомощията на региона срещу централното правителство в Париж бе постепенно се разширяват. [Неясно] Античност Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл! Gallo-римски период Според Юлий Цезар в Галски войни , сегашната Районът е бил обитаван от племето на Lemovices , който играе основна роля в Галската съпротива. Капиталът на това племе е Oppidum Villejoubert, находящ се в община Saint-Denis-де-Murs в Haute-Vienne . Този град е място за срещи на много икономически маршрути, в действителност, Lemovices са известни за тяхното производство на злато, извлечени от откритите рудници, които са многобройни в региона. Други сайтове са важни, тъй като Пюи е Yssandon , Ahun , Uzerche или Saint-Ganja . Цезар завладява територията на Lemovices в 52 г. пр. Хр. Затова АД започна романизацията на територията, която не разстрои икономиката. Бяха преместени Само градовете да се улесни пътуването на стоки и контрола на коренното от римския орган. По този начин, столицата е била прехвърлена на Lemovices Augustoritum бъдещата Limoges , цитиран изцяло създаден от римляните около 10 г. пр. Хр. BC за да се улесни преминаването на Виена .


The гало-римска сайта на Cars в Saint-Merd ле Oussines Лимузен собственост спомагателна цитира като Briva Curretia ( Brive-ла-Gaillarde ) Highway Лион-Бордо, Acitodunum ( Ahun ) по пътя Бурж-Clermont. Други по-религиозни обекти, ние запазват следи са били създадени или романизирани като Cassinomagus ( Chassenon ) и Evaux-ле-Бен известни със своите бани, Tintignac община Naves със скално светилище, което включва по-специално храм и театър В автомобили, но също така и в общината на Saint-Merd ле Oussines . Последният сайта има останки от мавзолеи II E и III -ти век, монтирани в близост до вила. Villae те бяха във фокуса на големи земеделски площи бяха основните социални и икономически субекти, гало-римски лимузини кампании. Тази мрежа е много здраво, за да подчертае, че това е често да се намери вила средно на всеки 1-2 километра. Не земя е била оставена под угар. Лимузен кампании бяха добре използвани от богатите земевладелци, които са живели в Villae . Тези собственици често на бившия Галската аристокрация били. Той прие културата и началото Roman комфорта. Техните домове, както се вижда от археологическите разкопки са разкрити някои лукс и разкош, че не се подозирате, на първо време. Топонимията е запазил паметта на тези ферми и понякога техните собственици. Много села, завършващи на-действие са бившият Villae като Flavignac ("вила Flavinius"), Solignac или Solemniacum ("вила Solemnius"). Археологическите останки били намерени като манастирите в град La Chapelle-Montbrandeix , вилата на Pierre-Buffière , или на Brachaud, на север от Лимож. Лимузен е бил ударен от първите германски нашествия от iii -ти век , както и цялата Галия . Някои сайтове постепенно са изоставени, тъй като Villae Mountain лимузината. Augustoritum прибран в Puy Saint-Etienne около една от първите християнски църкви Лимузен. Районът но особено Augustoritum беше евангелизирана от iii -ти век от Saint Martial , който според легендата е бил изпратен от епископа на Рим. Градът на Brive са получили Евангелието от устата на Св. Мартин де Brive който почина с камъни от хората все още езичници на града. В останалата част от региона остава достатъчно дълго, вероятно езически и е изцяло християнизирани в края на v -ти век .


Martial дьо Лимож ( Saint-Martial ) В средата на v -ти век, Лимузен, тъй като целият Aquitaine е бил под властта на вестготите , романизирани варвари приемат християнството, но изповядващи арианската ерес . Тя е само на 507 след победата на Кловис на вестготите в Vouille региона дойдоха под контрола на франкските крале Gardat въпреки че някои независимост. Така, в vii -ия век , а Duke управлява от името на франкските крале на Аквитания с голяма автономия. Лимузен за разлика от западната херцогство Аквитания изглежда не трябва да е страдал набези на арабско-берберски. Време Меровингите бяха белязани от възхода на Лимузен на отшелника . В действителност, много хора от северна Галия , а понякога и на Британските острови са дошли да се заселят в Лимузен да живеят самостоятелно и в молитва. Репутацията си за святост привлече хора, като се образува ядра села: Saint-Junien , Saint-Victurnien , Св. Marien ( Evaux-ле-Бен ), Saint-Léobon ( Le Grand-Bourg ). Други духовници основали абатства като Aredius или Yrieix да Attane ( Saint-Yrieix-ла-Perche ) до 570 , Елои Solignac в 632 или Pardoux Gueret . Лимузен монаси и виконти The x -ти век , на Лимузен е разделен на голям брой имения, които най-важните са viscounties на Лимож , Comborn , Ventadour и Тюрен , които споделят Bas-Лимузен, докато голяма част от северния регион е доминирана от графство март . Епископът на Лимож е също голям земевладелец Господ, че доминира голяма част от сърцето на сегашния Haute-Vienne , други дребни лордове се борят за останалите, както господарят на Lastours , господарят на автомобили или виконт на Rochechouart . Такава фрагментация на земя вижда цъфтежа много замъци и кули в сърцето на лимузината провинцията които феодалното общество е като тази на всички Западна Европа по същото време. Руините на Lastours на Ventadour на Comborn но "D Excideuil все още са там, за да напомня на паметта на тези разделения. Лимузен знаеше ix -ти век, създаването на много абатства: каноните на абатството Saint-Martial дьо Лимож приемат върховенството бенедиктински 848 , като женски Abbey правило по едно и също време. На гробовете на светите отшелници като Saint-Junien , Eymoutiers ( Св. Psalmet ), Saint-Léonard са създадени колеж на канони, които отговарят за поклонение на техните покровители светци. С раждането на независими господства на херцогския власт, са основани много абатства: Beaulieu в 860 от Rodolphe дьо Тюрен , Chambon от игумена на Saint-Martial , Moutier-d'Ahun от граф бозон на годината март просо, Le Chalard в края на xi -ти век от Св. Geoffrey и Gouffier Lastours . xii -ти век и xiii -ти век  : време до пиковата


В църквата абатство е Aubazine в Corrèze С икономическия бум от края на xi -ти век и развитието на човешките потоци, включително и поклонения, много от съществуващите абатства лимузини се разширяват и нови религиозни ордени са имплантирани в региона. И са построени красиви абатства и римски църкви на колегиални Beaulieu-сюр Дордон , на Solignac , Le Dorat и Saint-Léonard-де-Noblat . Най-важните от тези религиозни учреждения е несъмнено абатството Saint-Martial дьо Лимож . Всъщност, поклонението на Св. Martial (Aquitaine апостол) привлича много поклонници, чиито първи господари на Аквитания и графовете на Поатие. Политическо влияние и религиозна му гарантира богатство и власт. Известният абатство дължи своя произход на своите полифонични музикални творения от x -ти век и носи името на училище за Saint-Martial . В xii -ти век, този път е развитието на производството на емайли каза champlevés украсяващи светилища и богослужебни предмети, които да поемат и дава признаване Лимузин семинари в християнска Европа. Тя все още запазва повечето 12 0000 парчета от този емайлирани прибори в най-големите музеи в света, и историк Marie-Madeleine Gauthier оценява, че над 120 000 броя произведени и разпространени между xii -ти век xiv -ти век . Лимузен предава на Плантагенетите в 1152 от сватбата на Елинор Аквитанска и Хенри II , бъдещ крал на Англия. Поради това, районът е обект на английското управление, отнасяща се за неговото участие в художествено и религиозно развитие на Лимузен. По този начин, младият орден на Grandmont основана от Stephen на Мюре се разпространява в цялата област на Плантагенетите от царството на Англия до Пиренеите. Други религиозни ордени са създадени и се заселва в Лимузен: Abbey на Aubazine основан от отшелника е присъединено към Цистерцианския ред , докато почти Saint-Léonard-де-Noblat се основава около отшелник, чийто сърцето е Приорат The Artige . С Стогодишната война , на Лимузен преживява дълбока криза, която е направила региона в период на сериозен икономически спад. Много градове и безброй села са разграбени от банди път или войниците на френските и британските войски. По този начин, епископския град Лимож , който се изстреля до краля на Франция, бе уволнен през септември 1370 от войските на Черния принц . Между Средновековието и революция: съвременния период Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!


Лимузен в рамките на неговите граници, посочени от xviii -ти век , както и общите и настоящите служби. The виконт на Лимож е бил прикрепен към френския кралски домен в 1607 8 . В селския свещеник ( 1839 ), Оноре дьо Балзак дава това описание на Лимузен: "В пет левги извън Лимож след грациозните склонове на Виена и красивите полегати поляни Лимузен, напомнящи на Швейцария в няколко места, особено в Saint-Léonard , страната отнема тъжен и меланхоличен. След това е, огромни пустеещи равнини, степи без трева или коне, но граничи на хоризонта от висините на Корез 9 . " Икономическият растеж Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл! XX -ти век Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл! Границите на Лимузен Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!


Площта на хора Lemovice или по-малко съответства на текущите границите на региона. Няколко автори [Кой?] подчертаха относителната историческа приемственост на границите на териториалните структури, които са за сметка на името и идентичността на Лимузен. Територията на галско племе Lemovices продължен през целия текущата област, които биха могли да добавите северната ресни на текущата Дордон и тримесечието североизточно от Шарант . Тя е приблизително на същите ограничения, които е поддържала на диоцеза на Лимож по време на Стария режим . Въз основа на някои съображения детерминирани , като изтъкна съвпадението между Hercynian мазето на Централния масив и различните отдели на Лимузен (провинция, езикова област, религиозно лице, политически) въпреки това се използва идеята за Лимузен дълбочина на историческите, културни и природни. Тази връзка е споменато от няколко писатели и историци, 10 , 5 . "[...] Когато видим тези исторически граници вярно следват контура на първичните Hercynian мазе скалите, особено на север и запад, един разбира как са география и история смесени, за да се направи блок Лимузен земята. " - Atlas пейзажи Лимузен , DREALs - Университет на Лимож, 2005. В колективната работа Лимузен, страната и идентичности: изследвания по история, от древността до двадесет и първи век , Tricard, Grandcoing и Chanaud припомни поддържане lemovicinus Pagus ("страна Lemovices ") по време на Късното Средновековие , която е въплътена в съпоставянето на първоначалната територия на Каролингите окръг Лимузен. Започвайки ix -ти век , лимузината на лице разгражда в viscounties и е разделена на две провинции в x -ти век , със създаването на окръг Алеята на север от Лимож. В рамките на провинцията, на виконт дьо Limoges се съединява с Кралство Франция през xvii -ти век , повече от век преди всички притежания лимузини са изпълнени на територията на страната с края на квази-независимост на виконт дьо Тюрен . Той все пак трябва да очакваме xx -ти век ("региони Clémentel "през ​​1919 г., части от" програми за регионално действие "през ​​1955 г., областно регионално действие през 1960 г., местните власти през 1982 г.) за Лимузен намерени определена териториална единица със срещата на Корез, Creuse и Haute-Vienne, дори ако създаването на отдели през 1790 г. е намалил своята историческа територия на Aquitaine Лимузин и Charente ресни. Ако общата принадлежност към световната OCCITAN не се поставя под въпрос, авторите на книгата, обаче обсъждат идеята за единна регионална идентичност даден демографски магии, различна културна 11 . Хералдика и емблеми Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл!


Исторически герб на виконти Лимож Оригиналният герб на виконт на Лимож е, както следва: На или три лъва лазурно, въоръжен и langued поле във формата на. . Но то бе заменено от герба на Дома на Comborn през 1139 г.. През 1290, на гребена на Камарата на Dreux Великобритания , от която виконти от Лимож до 1384 , бе приет. Този герб е все още видимо в някои от билото на Корез . Лимузен герб Blazon  : " Ermine, един бордюр поле във формата на "


Хермелин The емблема на Лимузен използва хералдически хермелин . В действителност, в ръцете на провинция Лимузен е, получени от тази на една къща в Бретан, един от Penthièvre " хермелин, един бордюр поле във формата "за Guy VII , виконт на Лимож, син на Arthur II , херцог на Бретан и Mary Comborn . Наследница на виконт, майка му (също на име Мария Лимож) са сключили брак през 1275 наследникът на херцозите на Бретан. Третият семейството на виконти Лимож следователно носи в ръцете си, хермелин на Бретан. Брой в района на окръг полиция Лимузен са като тези на Великобритания герб хермелин обикновен, но хладни поле във формата на (това е да се каже, червено). Според Hozier , провинция Лимузен се присъжда в 1696 " за парти пари поле във формата на метална част на ножница едно, а другият . " Тези оръжия никога не са били използвани. През 2010 г. част от € 10 сребро, гравирани от Хоакин Хименес , е бил освободен в Лимузен. Той представлява картата и знамето изписана в региона. То е законно платежно средство във Франция. Политика и администрация


Местоположение Лимузен Основна статия: Политика на Лимузен . The регион Лимузен е разделена на три отдела: за Крьоз , на Корез и Haute-Vienne . Катедри на Лимузен Отдел N о Население Префектура Площ Председател на Генералния съвет Политическа тенденция Corrèze 19 237000 Тюл 5 850 km 2 Gérard Bonnet PS Кух 23 123000 Орница 5 560 km 2 Jean-Jacques Lozach PS Haute-Vienne 87 356000 Лимож 5 520 km 2 Мари-Франсоаз Dumont Pérol PS Районът е разделен на осем области, 106 области и 747 общини. Квартали Лимузен Corrèze Кух Haute-Vienne Област на Brive-ла-Gaillarde Област на Тюл Област на Ussel Област на Aubusson Област на Gueret Област на Bellac Област на Лимож Arrondissement де Rochechouart Кантони на Corrèze / Creuse / Haute-Vienne Общини на Corrèze / Creuse / Haute-Vienne Политическата традиция [ редактиране | редактирате кода ] Лимузен е белязана от движенията на народно въстание, които му придават политически цвят "ляво" все още видими воден знак регион. Първи бунт хрупкава на xiv -ти век (селски бунтове) Възбуда Пролет 1789 Град на Лимож в 1871 " Лимож , Рим социализма. " Фондация CGT през 1895 Стачки и бунтове от 1905 части на завода Хавиланд (Фабрика Китай) През 1917 г., на бунт на руските войници в La Courtine заселва в военния лагер на Creuse. "Лимож, столицата на маки" град, освободен от партизаните на Georges Guingouin преди пристигането на съюзниците. Правосъдие [ модифицирате | промяна на кода ] В момента има 4 Лимузен TGI (Limoges, Тюл, Gueret, Brive), плюс 6 Courts прост (Bellac, Rochechouart, Св. Yrieix Bourganeuf, Aubusson, Ussel). В района има три търговски съдилища в Лимож, тюл и Brive. Реформа на съдебната система на Рашида Дати предвижда премахването на TGI и Търговския съд Тюл и IT Bellac, Rochechouart, Св. Yrieix Bourganeuf, Aubusson и Ussel. Регионален съвет [ модифицирате | промяна на кода ] Основна статия: Регионален съвет Лимузен . Регионален съвет Лимузен


Хотелът The площ в Лимож. Три знамена са плаващи: Европейска, френски и окситански


Регионален младежки съвет на Лимузен Регионалният съвет е бил разположен от 1988 г. насам в сграда, намираща се булевардни шнурове, проектирани от архитекта Christian Ланглоа . По-долу следва състава на Регионалния съвет след регионалните избори 2010  : Социалистическата партия (PS): 21 места Съюз за народно движение (UMP): 10 места Зелените  : 4 места Френската комунистическа партия (PCF): 3 места Нова антикапиталистическа партия (NPA): 2 места Alternative демократичен социализъм (ADS): 1 място Еколозите (Alee / KVD): 1 място Лява партия : 1 място Президентът е Jean-Paul Denanot (PS). Съветът е въвел през 2005 Лимузен Регионален младежки съвет , чиито членове на възраст от 15 до 20 години се избират от младежите на региона. Законодателни области [ модифицирате | промяна на кода ] The Лимузен има общо девет члена: четирима в Haute-Vienne , 3 в Corrèze и 2 Creuse . Land ляво, "Синята вълна" от 2002 г. е довело до избирането на четирима членове на дясно (UMP) срещу само два през 1997 година. The "Pink Surf" 2007 позволява на две от тези области (същият като през 1997 г.), дъска за наляво. По този начин, Лимузен е представена в Народното събрание от 7 и две социалистически депутати UMP. Haute-Vienne 1 Re езда - Лимож Centre 2 д езда - Saint-Junien - Saint-Yrieix-ла-Perche 3 д езда - Bellac 4 -ти район - Saint-Léonard-де-Noblat - Eymoutiers Corrèze 1 Re езда - Тюл 2 д езда - Brive 3 д езда - Ussel Кух 1 Re езда - Gueret - Bourganeuf 2 д езда - Aubusson Президентските избори и законодателни избори през 2007 г.


Гласувайте във втория тур на президентските 2007


Еволюция на политическия цвят на членовете на Лимузен между 1988 и 2007 г. Кандидат Парти First Round Второ Tour Сеголен Роял PS 30.07 54.15% Nicolas Sarkozy UMP 26.85 45.85  % Франсоа Байру СДС 17.47% Jean-Marie Le Pen FN 8.27% Оливие Безансно LCR 5.15% Marie-George Buffet PCF 3.31% Филип де Вилие MPF 2.36% Frédéric Nihous CPNT 1,83% José Bové 1.47% Laguiller LO 1.42% Dominique Voynet Зелените 1.29% Gérard Schivardi 0.49% Потребители Област Отдел Corrèze Кух Haute-Vienne Първи Bernard Combes Michel Vergnier Monique Boulestin Втори Philippe Nauche Jean Auclair Daniel boisserie Трети Jean-Pierre Dupont Мари-Франсоаз Dumont Pérol Четвърти Alain Rodet Общинските избори 2008 Политическа цвят от основните градове в региона, след като френските общинските избори през 2001 и 2008 Парти Град Избран за кмет през 2001 г. Парти Избран за кмет през 2008 г. PS Лимож Alain Rodet PS Alain Rodet RPR Brive-ла-Gaillarde Bernard Murat PS Philippe Nauche PS Тюл Франсоа Оланд PS Bernard Combes 12 PS Орница Michel Vergnier PS Michel Vergnier RPR Ussel Laurent Chastagnol PS Martine Leclerc ADS Saint-Junien Pierre Allard ADS Pierre Allard PS Panazol Bernard Delage KVD Jean-Paul Duret PS Isle Marcel Faucher SE Gilles Bégout PS Saint-Yrieix-ла-Perche Daniel boisserie PS Daniel boisserie RPR Couzeix Jean-Marc Gabouty UMP Jean-Marc Gabouty PS Brive-ла-Corrèze Robert Penalva PS Jean-Jacques Pouyadoux PS The Palais-сюр-Vienne Isabelle Lighter PS Isabelle Lighter PS The Underground Yves Furet PS Yves Furet PS Aixe-сюр-Vienne Daniel Nouaille PS Daniel Nouaille PS Ambazac Elisabeth Maciejowski PS Elisabeth Maciejowski RPR Saint-Pantaleon-де-Larche Jean-Jacques Delpech UMP Jean-Jacques Delpech RPR Bellac Жак-Michel Faure PS Jean-Michel Doumeix PS Aubusson Michel Moine PS Michel Moine PS Egletons Бернадет Bourzai UMP Michel Paillassou PS Rochechouart Jean-Marie Rougier PS Jean-Marie Rougier Сенаторски избори 2008 От 2008 г. насам шест сенатори Лимузен са социалисти, които не са се случили от 1971 г. насам. Сенаторите Отдел Corrèze Кух Haute-Vienne Бернадет Bourzai Jean-Jacques Lozach Jean-Pierre Demerliat René Teulade Рене Nicoux 13 Jean-Claude Peyronnet

Пътна мрежа Лимузен, от позицията му в Централния масив , отдавна е далеч от основните пътища за комуникация ( Париж - Бордо или Париж - Лион ). Положението се е подобрило драстично на пътната карта с въвеждането в експлоатация на магистрала A20 , свързваща Париж до Тулуза и без Vierzon до Brive , откриването на А89 пресичат Бордо - Клермон-Феран и напредък в постигането на Route Centre Europe Atlantique . В град Лимож е един от трите градове в Франция ( Лион и Сент Етиен ), частично се използват като транзитна на тролейбуса . Основни статии: STCL и транспорт в Лимож . Железопътна мрежа Rail Plan, след изоставянето на развитието на бившата Париж-Орлеан-Лимож-Тулуза, реализирането на високоскоростни линии, като LGV Поатие-Limoges се стартира. Според някои, това може да бъде първият старт на втория железопътен проект изток-запад Transline . Можем също така да се спомене в експлоатация през декември 2007 г. на първия TGV връзка между Brive и Лил , който използва класическата линия до парижките предградия, включително осигуряване на услуги за Лимож , Orleans , гари и централни райони на Ил-де -France и на летище Париж-Шарл де Гол .

Тролейбусен Cristalis до Лимож


Мотриса X 73500 , използвано в мрежата TER Лимузен


The виадукт Chavanon на А89 , на границата между Лимузен и Оверн The TER Лимузен е мрежата от линии TER административен регион Лимузен. Основна статия: TER Лимузен . Въздушен транспорт През последното десетилетие се характеризира със значителен ръст на въздушния трафик със създаването на няколко маршрута към Великобритания и Белгия от летището от Limoges . В допълнение, новото летище Brive започна да функционира през лятото на 2010. Икономика Основна статия: Икономика на Лимузен . С БВП на глава от населението от € 24 794 през 2008 г., Лимузен се нарежда на 18 -ия национален класиране точно зад Долна Нормандия , както и в предната част на Лотарингия , на Корсика , на Пикардия и Лангедок-Русийон 14 . В района има ниво на безработица от най-ниските във Франция, във Великобритания. През първото тримесечие на 2010 г., тя е била 8,1% 15 . Селско и горско стопанство Основна статия: Земеделие лимузина .


Woods близо Nedde в Haute-Vienne Нейната селското стопанство, въпреки че динамичен, остава крехко през последните 15 години, 36% от земеделските стопанства са изчезнали, и селскостопанската заетост намалява. Размер на стопанството се е увеличил, но това не е достатъчно, за да обясни тези цифри. Трябва да отбележим пристигането на чуждестранни оператори (британски и холандски), идващи съживяване на региона. Тенденцията е към специализация при едрия рогат добитък (86% от стопанствата) в ущърб на лактиращи овце и смесени системи за култура добитък. През 2005 г. в региона има повече говеда (1,1 милиона), отколкото жители. Област разработва стратегии за етикетиране на местните продукти (като Лимузен теле IGP и ябълки Лимузен AOP ). One също усеща предимството на селското стопанство в икономиката на региона, като значението на селскостопански хранителни индустрии водещи промишлени работодател в региона. Например, могат да се споменат колбаси Madrange до Лимож или бебешка храна Blédina до Brive . Дърводобива е важна част от първичния сектор. Регионалната горска площ от 575 000 хектара, или 34% от регионалната област. Минно Свързани статия: Mining Operations Лимузен . Най-големите стопанства са тези на златото , на каолин и уран . От галски пъти, злато се иска в региона, тъй като ние открихме, че присъствието на 230 минни обекти в южната част на Haute-Vienne и северната част на Корез, включително не по-малко от 26 отделни стопанства на Една обща Saint-Yrieix-ла-Perche . Нови сайтове бяха оперирани между двете световни войни, включително Châtelet, в община Budelière (Creuse), 1905-1955, на мястото на Bourneix близо до Saint-Yrieix-ла-Perche, което беше използва до 2001. Mine закриване е причинил проблемите на замърсяването, свързани с опасни материали, използвани в производството на злато 16 . Необходимо за индустрията порцелан , каолин е била открита през 1768 г., все още е близо до Saint-Yrieix. Уранът Лимузен междувременно е бил експлоатиран от 1950 г. насам, по-голям депозит е открит през Ambazac планини . Въпреки това, работата на обекти от COGEMA е създал значително радиоактивно замърсяване. През 2008 г. езерото Saint-Pardoux трябваше да бъде свещеник, за да се евакуират замърсени утайки. Въвеждането през 2009 г. на програма за Франция 3 17 , 18 , посветена на радиоактивните отпадъци е възобновен на дебат за качеството на водата от град Лимож, за състоянието на старите рудници и на едно предполагаемо сериозно нарушение по време на Почистване на езерото Saint-Pardoux 19 . В Travassac шисти са последните няколко години с отворен за обществеността и да продължи да се произвежда. В Dordogne , но все пак в рамките на геоложките Лимузен съществувала в Saint-Paul-ла-Roche блок кварц високо трийсетметър. Оператор от порцелан xix -ти век и на миналия век от оптичната индустрия, електроника и пространство, депозитът в момента е навън 20 . Industry Мрежа на МСП е много гъста, но там са много малко на брой големи компании. Технологичното ниво е много неравномерно, създаването на работни места е ограничен, под-рамка все още е твърде висока, и има много малко износ. Традиционните отрасли изпитват големи трудности: на текстилни и кожени индустрии са загубили 50% от работната си сила за 10 години. Порцелан самата индустрия има проблеми (свидетел на изпитанията и трудностите на Royal Лимож е най-старият порцелан компанията в града), някои компании се обръщат към лукса. Но региона известен също като индустриални успехи Legrand, чието седалище е останал в Лимож, докато компанията е в челните редици на световната малък електрически уреди. В автомобилния сектор, ние се отбележи присъствието на Renault Trucks (тежка категория) и Valeo (оборудване). Районът все още запазва известна автономия за вземане на решения: само ¼ щаб са извън региона. Но глобализацията се усеща чрез придобиване на регионални фирми от чужди инвеститори (International Paper, Electrolux , Smurfit, Degussa ...). Най-динамично, за техните регионални фирми, отдалечавайки се от повече от региона. Преструктурирането на отбранителната промишленост, които представляват 20% от заетостта в Corrèze също отслабва вторичния сектор в региона. Service Услугите представляват 63% от заетостта. Работни места в обществения и домакински услуги помогнаха да наваксат в региона. Но е налице сериозен дефицит в бизнес услугите. Регионът страда от ниска квалификация от най-ниските заплати (след Долна Нормандия ), недостатъчно добавена стойност на ограничен капацитет за иновации, както и под-рамка (8% мениджъри само) . Лимузен остава сравнително беден район, дори ако то е подкрепено от най-богатите региони в контекста на националното планиране. Откриването през 1992 г. на ESTER Technopole , клъстера беше Lanaud, а през 2005 г. двете клъстери в Лимож ( Европейския Ceramic Centre и Elopsys ), обаче, показват нарастващ интерес и ангажимент за постигане на район в центъра на национални и международни интелектуални и физически обмен. Туризъм


Туристическа знак, указващ животински парк на Монт де Guéret . The регион Лимузен не е известна като район живеят от туризъм. Намира се малко встрани от главните пътища, или просто пресичани от маршрутите, използвани от туристи, за да стигнем до планината (Париж-Тулуза или централната част на Атлантическия океан Massif) и морето (изток-запад), Лимузен N ' Никога не е била подложена на пристигането на големи вълни от туристи. Тази функция е вероятно се дължи на географската изолация, неразбиране, причинени от един век на демографските и икономическите трудности, които се зареди пейоративен оттенък на място, а също и защото за разлика от съседните региони, там все още няма обединяващи масите на посетителите, гало-римски останки (за разлика от "големите сайтове" Лангедок-Русийон или Provence-Alpes-Côte d'Azur , например), основни геоложки характеристики (за разлика от Миди-Пиренеи напр. ) или национално разгласена събития (за разлика от Оверн и Поату-Шарант ). Лимузен и продължава да живее снимки (порцелан, липсата на планиране ...) и страда от неговата конкретна ситуация е много туристически региони, включително и най-динамични пространства често са много близо до регионалните граници (напр. " Valley Man "и Ласко са само на двадесет километра от Корез и вулканите на Оверн четиредесеткм на Creuse ). Тези критерии са, обаче, през последните петнадесет години оспорени от изграждане на транспортни коридори (особено на А20 и А89, а скоро и на LGV Поатие-Лимож . от Великобритания помогна да се модернизира и стимулира растежа на летище Limoges Bellegarde- и да започне строителството на летището в Brive - Souillac . Лимузен изгражда едно по-справедливо и по-модерна визия, като същевременно се запази и засилване на неговите функции. Демография е намерена рестартира, от 2000 г. насам, с печалба от населението постоянно всяка година. Туризъм расте, концентрирани около две основни интереси: на зелен туризъм въз основа на спортове на открито, туризъм, проучване на природни територии. Туристическата индустрия е появила около насърчаването на селски къщи и плувни области, и е особено активен в Millevaches , южна Haute-Vienne и Brive басейн. на културния туризъм и наследство , въз основа на исторически обекти, обекти на паметта, промишлено наследство и плавателни съдове (порцелан, емайл, гоблен, шисти, плочки, ръкавици ...), концентрирани в няколко специфични места и градове. Туристическата индустрия също се възползвали от сравнително скорошно създаване на две регионални паркове  : на Регионален природен парк Périgord-Лимузен , създадена през 1998 г., прекосява отделите на Dordogne и Haute-Vienne и регионални Природен парк Millevaches Лимузен , създаден през 2004 г., на чиято територия е разположен на три служби в региона. През 2005 г. е имало 18,2 милиона нощувки в региона и консумацията на туризма в размер на 924 000 000 21 . Топ 20 платени сайтове са привлекли най-много посетители през 2007 г. 22  : "Площадка Oradour-сюр-Глан (306 427) 23 Reynou Park (83600) Музей президент Жак Ширак, (50015) National Haras дьо Помпадур (49648) Музей на митрополия от Лимож (43360) Aquarium дю Лимузен (40996) Animal Park Mountains Gueret (37986) Bellevue Park (36318) Castle Sédières (31104) Музей на обител на Тюл (29097) Шато де Вал (25572) Префектура Музей на Aubusson гоблени (25447) Каскади де Гимел (22503) Tours де Мърл (20054) Labyrinth гигантски планини Gueret сайта (19784) Riverboat Vassivière (19711) Шато дьо Тюрен (19531) Featured панорамен езеро Val (19275) National Museum Porcelain Adrien Dubouché (19028) Туристически влак от Лимож (17119) Наследство в Лимузен: В колежа на Saint-Léonard-де-Noblat на Камино де Сантяго (културни ценности). The гоблена Aubusson (нематериалното културно Property). Основни работодатели в региона [ променят | смяна на кода ] 2009 фигури (данни 30/10/2009) 24 Списък на десетте най-щаб персонал Име Град Ефективен LEGRAND Лимож 34800 DEKRA INDUSTRIAL Лимож 3632 ЗЕМЕДЕЛСКИ КРЕДИТ ЦЕНТЪР WEST Лимож 922 BANK TARNEAUD Лимож 602 ТРАНСПОРТ Bernis Лимож 563 Sothys GROUP Brive-ла-Gaillarde 520 Леда и TANNEUR Bort ле Органи 482 Allard ОПАКОВКА Brive-ла-Gaillarde 468 Валео Материали фрикционни Лимож 458 DAGARD Boussac 453 Топ десет публични институции персонал Име Град Ефективен Университетска болница, LIMOGES Лимож 7631 MAIL GROUP Лимузен Лимож 5200 CITY OF LIMOGES Лимож 2467 УНИВЕРСИТЕТ НА LIMOGES Лимож 1924 БОЛНИЦА Brive Brive-ла-Gaillarde 1686 РЕГИОНАЛЕН СЪВЕТ Лимузен Лимож 1658 БОЛНИЦА SPECIALTY Esquirol Лимож 1532 ГЕНЕРАЛЕН СЪВЕТ Корез Тюл 1318 CITY OF Brive Brive-ла-Gaillarde 1300 Генералния съвет на HIGH-Виена Лимож 1126 Топ десет средни училища в ефективна Име Град Ефективен BLEDINA Brive-ла-Gaillarde 557 INTERNATIONAL PAPER Saillat-сюр-Vienne 550 ISS CLEAN Лимож 500 ANOVO Brive-ла-Gaillarde 371 VALEO Лимож 360 SCA Packaging Nicollet Rochechouart 360 DERICHEBOURG CLEAN Sarran 330 CARREFOUR Boisseuil 309 Texelis - RENAULT TRUCKS Лимож 300 THALES COMMUNICATIONS Brive-ла-Gaillarde 300 Образование Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл! Демографията Основна статия: Население на Лимузен . Лимузен е 2 д -малко населен регион в континентална Франция след Корсика .


На 20-годишна възраст през 1999 г. в населението

:Легенда

The xx -ти век, и по-сериозно, тъй като 1960-те, кампании лимузини и дори градове губят население и средната възраст се увеличава постоянно. Но в началото на xxi -ия век, и противно на всички очаквания, в региона има някои повторно заселване. Вярно е, че това е ограничено явление, но историята: в рамките на дванадесет години Лимузен, натрупан около 30 000 жители. Демографските тенденции (линия 1) 1901 1906 1911 1921 1926 1931 1936 1946 1954 978006 977256 960644 852287 839748 807884 798176 779156 739929 Демографските тенденции (линия 2) 1962 1968 1975 1982 1990 1999 2006 2011 - 733955 736323 738726 737153 722850 710792 730920 741072 - (Източници: Insee за годините 1968-1999 25 , 2006 26 и 2011 27 .)


Еволюция на местното население между 1982 и 2007 г.


Подразделение Chalus Тази тенденция продължава и през 2006 г., което прави регионалния вестник Le Populaire Du Centre , от сряда, 31 май 2006: "New Baby Boom" Забележка 3 Основните причини за това увеличение е идването на британските и холандските привлечени от атрактивните цени на жилищата, пенсионерите в търсене на природата и студенти, които са завършили обучението си. За едно десетилетие сега, това явление се отразява и селските райони, особено тези, които насърчават туризма, наречена "зелена" и / или са разположени по главните пътища (напр. 20 Лимузин и А 75). Имайте предвид също така, че 38% от населението на региона е на селските райони, което е над средното за страната (22%) ставка 28 . Хората не се колебайте да се заселят в райони от 15 до 30 km от центъра на градовете, тъй като те са били ограничени до 10 км в началото на 1990. Резултатите от преброяването 2006, публикувани през 2009 г., все още предстои да се провери това явление, което видях региона спечелят 20 000 до 1999 г.. Много общини видяха тяхното увеличаване на населението, селските райони са повторно заредено. Corrèze успя да спре нейния демографски упадък, и ако много пространства са критично засегнати от обезлюдяването и застаряването непрекъснато, Creuse успя да ограничи намаляването на населението.


Лимож


Brive


Орница


Saint-Junien Четирите основни градове са Лимож , Brive-ла-Gaillarde , Gueret и тюл , които живеят в тези четири трети от населението на региона. Списък на населените места с над 2 000 (2 010 жители цифри): Haute-Vienne Лимож 29 (139150 inhab. ) Corrèze Brive-ла-Gaillarde 30 (48949 inhab.) Corrèze Тюл (14923 inhab.) Кух Gueret (13573 inhab.) Haute-Vienne Saint-Junien (11455 inhab.) Haute-Vienne Panazol 29 (10392 inhab.) Corrèze Ussel (10245 inhab.) Haute-Vienne Couzeix 29 (8259 inhab.) Corrèze Brive-ла-Corrèze 30 (7709 inhab.) Haute-Vienne Isle 29 (7534 inhab.) Haute-Vienne Saint-Yrieix-ла-Perche (6910 inhab.) Haute-Vienne The Palais-сюр-Vienne 29 (5986 inhab.) Haute-Vienne Feytiat 29 (5981 inhab.) Haute-Vienne Ambazac (5542 inhab.) Кух The Underground (5522 inhab.) Haute-Vienne Aixe-сюр-Vienne (5472 inhab.) Haute-Vienne Condat-сюр-Vienne 29 (4692 inhab.) Haute-Vienne Saint-Léonard-де-Noblat (4640 inhab.) Corrèze Saint-Pantaleon-де-Larche 30 (4624 inhab.) Corrèze Egletons (4481 inhab.) Haute-Vienne Verneuil-сюр-Vienne (4347 inhab.) Haute-Vienne Bellac (4317 inhab.) Haute-Vienne Rilhac-Rancon (4227 inhab.) Corrèze Ussac 30 (3859 inhab.) Кух Aubusson (3844 inhab.) Corrèze Allassac (3796 inhab.) Haute-Vienne Rochechouart (3796 inhab.) Corrèze Objat (3593 inhab.) Corrèze Uzerche (3126 inhab.) Corrèze Argentat (3042 inhab.) Corrèze Bort ле Органи (2988 inhab.) Кух Bourganeuf (2910 inhab.) Corrèze Cosnac 30 (2902 inhab.) Haute-Vienne Bessines-сюр-Gartempe (2818 inhab.) Haute-Vienne Saint-Priest-Taurion (2784 inhab.) Haute-Vienne Boisseuil 29 (2688 inhab.) Corrèze Donzenac (2545 inhab.) Corrèze Meymac (2526 inhab.) Haute-Vienne Saint-Just-льо-Мартел (2487 ​​inhab.) Haute-Vienne Nexon (2474 inhab.) Haute-Vienne Bosmie-Needle (2335 inhab.) Corrèze Naves (2319 inhab.) Corrèze Lubersac (2314 inhab.) Кух Св. Feyre (2302 inhab.) Haute-Vienne Oradour-сюр-Глан (2246 inhab.) Corrèze Varetz 30 (2239 inhab.) Haute-Vienne Châteauponsac (2160 inhab.) Haute-Vienne The Виген (2049 inhab.) Haute-Vienne Eymoutiers (2041 inhab.) Haute-Vienne Saint-Ganja (2019 inhab.) Кух Saint-Sulpice-льо-Guérétois (2008 inhab.) В района има шест градските райони (1999 цифри): Лимож градска зона (247 944 жители)на увеличение Urban площ от Brive-ла-Gaillarde (89 260 жители)на увеличение Урбанизирана зона Gueret (29 244 жители)на увеличение Тюл градска зона (28 354 жители)намаляващ Urban площ от Ussel (14 259 жители)на увеличение Urban площ от Saint-Junien (13 455 жители)намаляващ Най-гъсто населената кантон Лимузен е кантон Лимож-Panazol , която обединява 21 781 (данни от 2006 г.) на хората. Най-малко населена кантона е, че на Gentioux-Pigerolles , която обединява 1424 (данни от 2006 г.) на хората. Външна връзка  : Insee Лимузен

Свързани статия: Култура на Лимузен . Образът на Лимузен [ модифицирате | промяна на кода ] Този раздел е празен, недостатъчно подробна или непълна. Вашата помощ е добре дошъл! Език [ промяна | смяна на кода ] Основни статии: Лимузин (диалект) и полумесец (окситански) .

Окситански Лимузен и Марке Език роден е на окситански (или Langue D'OC) в четири диалекти: на Лимузен диалект широко доминираща в региона (Haute-Vienne, две-трети на запад от Creuse и Корез почти в неговата цялост), на Лангедок (quercynoise част от Corrèze), на Оверн (трета от Creuse и малка част от Корез) и Марке (междинно между окситански диалект и език на масло, далеч на север от региона). В окситански, името на региона е lemosin ( [lemuzi] ). Окситански е от xi -ти век, на езика на трубадурите ( trobadors в окситански, на trobar = намерите-тема, рима, мелодия ... -) най-известен като Уилям IX , херцог на Аквитания ( Guilhem ново ) , Бертран дьо Born , Бернар дьо Ventadour ( Bernat Ventador ) или Gui d'Ussel . В определени периоди на Средновековието , срок на език лимузината може да обозначи всички OCCITAN диалекти и език каталонски . До xvi -ти век , окситански Лимузен официален език е [лит. необходими] . Той остава доминиращата говоримия език до началото на xx -ти век , в което време французите пое, включително официалната забрана да говори окситански в училище. Езикът е от година 1930 постепенно изпада в по-селските райони, където тя все още се говорят ежедневно днес (особено в семейството), най-вече от Лимузен роден родени преди 1940 година. A културно движение насърчаване на Лимузен във всекидневния живот (образование, обществено ползване) и чрез литературата. The xx -ти век, Лимузен е предложил велики имена окситански литература, като Paul-Louis Грение и Марсел Delpastre . Съвременна музика на окситански съществува, макар и намаляващ. Има и значение в много OCCITAN фамилни имена и имена в по-голямата част от Лимузен. И все по-често избират лимузини за двуезичните знаци , така че културната специфика на региона няма да бъде забравена. Езикът е оставила своя отпечатък особено в завоите на израза (limousinismes) на Лимузен, както и техния акцент.

Примери limousinismes

Фокусът на Лимузен е окситански акцент (или "южняшки акцент", както хората на север) естествено по-слабо изразено, отколкото Тулуза или Pau. Но от това следва, повечето марки на тези акценти. Това прави пеене френски език. Тя е, наред с другото, за да се разширят някои срички, произнасяйки та като é , на о както в и произнася мълчаливите крайните букви на френски North. Това, разбира се, по-изразен при хора, които говореха, които говорят или са в контакт с езика лимузината на окситански и поради това по-скоро на селските райони. Литература През 2008 г. Laurent Bourdelas публикувана на 1 -ви препратка работата, посветена на литературата на Лимузен, от древността до наши дни: страната и изгнанието - A Primer литература Лимузен , послеслова от Pierre Bergounioux, The ревностните Publishers. Ние намираме повечето писатели, поети, драматурзи от региона или са се инсталира. Тази книга, похвалена от Georges-Emmanuel Clancier, е написана по жив стил и богатство от информация, често непубликувани или игнорирани. Cinema Пейзаж и историята на региона привлича различни филмови локации в Лимузен. През 2007 г. 21 филма бяха 28 . Сред най-известните, Всички сутрин на света (1991) "и Ален Корно , Тези, които ме обичат да вземете влак (1998), от Патрис Шеро или лейди Чатърли (2006 г.), от Паскал Феран . Традиции Статии: Ostensions лимузини и Evil изгаряне . Ако Лимузен не е известен като един от най-религиозните райони на Франция, традицията на поклонение и поклонение на светии все още е много присъства в традиционната състояние. Видно ostensions лимузини , традиционните религиозни фестивали провеждат на всеки 7 години, петнадесет градове на Haute-Vienne и Charente, в който бяха организирани шествия с мощи на светци. Този празник датира от 994 година, докато Лимузен, като голяма част от Aquitaine, е изправена пред ужасна епидемия: ерготизъм . Oral литература лимузина, приказки и легенди, е добре проучена, особено в Coissac My Лимузен , списанието Lemouzi и най-наскоро, от фолклорист Roger Maudhuy в Лимузен легенди . Music Основни статии: Traditional Music лимузина и консерватория регионално влияние на Лимож . Chabretaire

Chabretaire Практиката на традиционната музика остава много жив. Видно например създаването през 1971 г. на първите асоциации на взаимното обучение в традиционна музика и танци, Асоциацията на певци на Централния масив, винаги активен, а след това на 1 -ви отдел на традиционна музика и танц в едно CRR във Франция през 1987 г., Лимож , и наличието на много традиционни и фолклорни групи, които вдъхват живот седмични танци и фестивали в региона. Друга музика не е изключение. Събитията често се забелязват, от гледна точка на програмирането и фестивали (на фестивал на франкофонските в Лимузен , на Festival 1001 бележки ...), като културни структури ( оперен театър на Лимож , стопански общински културни центрове, Villefavard на Шато де ла Борие която е седалището на бароков ансамбъл Limoges , Лимож Zenith , поле Mégisserie на Saint-Junien , Fabrègue центъра на Saint-Yrieix-ла-Perche ...) Съвременна музика все по-често представлявана от създаването на специализирани сайтове (барове, театри, фестивали като Veyracomusies или Catalacum) и приемащите асоциации, като Hiero федерация на Лимож . Свързани статия: Music лимузина . Гастрономия


Clafoutis Основна статия: Cuisine лимузина . [Ref. необходими] Лимузен, от зората на модерните времена , е станал жертва на "черен образ", проектирана и peddled, обикновено от парижкия елит. Рабле , например, както и Молиер , La Fontaine , Балзак , и други, са до голяма степен осъдиха неговите пейзажи, неговите обичаи и неговите хора. Нейната гастрономия , разбира се, не е избягал на карикатурата . В този момент прякори като "mâcheraves" или "ядат кестени" изглежда да обобщим сам кулинарното въображение на готвачи суровини. На коренните жители са показали, постепенно се срамувам на чесъна , на орехово масло , на козела и сланината . Също така изглежда, че те са се примирили с произвеждат само храни от селяни , чиито препарати, малцина и осъден на съвсем малък, бяха, в собствените си очи, точно обратното на добър вкус, култивиран, Distinguished и щеше да е в състояние, поради това, да се конкурира с тези на Оверн или Перигор . Това пренебрежителен изображение все пак помогна да изгради регионална идентичност и, в крайна сметка, да се оформи гурме нагласи. Днес, много стадо там в името на носталгия по "доброто старо време", за да най-накрая да опитат естествена храна, произведена от фермата в съседство 31 като бекон супа , milliassous и tourtous на bréjeaude , на колбасите и картофи фрикасе земни ястия, че xix -ти век биха били считани за грубо. Въпреки това, ние не трябва да забравяме, че най-обикновени хора от началото на xx -ти век е все още в борбата за придобиване на хляб пестеливо възложена. Всъщност, Лимузен обикновено е трябвало да заеме една фраза от Шамфор , "повече апетит от вечери." Те научили от ранна детска възраст, за да спаси, не хвърлят нищо. Пестелив манталитет отпечатък желание да спаси най-малките неща и да загубят нищо, бяха в жестовете, разкази и притчи. Ние трябваше да се икономика от този хляб, че не си е губил, тези пайове ядяхме дори мухлясали, това свинска мас, твърде оскъдна в картофи, толкова суха, те задушава честен човек. Икономика супа, ние трябваше да ядат, тъй като бащата е намерил добро. Месо икономика, когато купи на месаря ​​... 32 . Истината, ако тя е по-проста, по-малко присмех, е само по-трогателна. Това е, например, в семейства на селскостопански работници, които ядат на обяд супа вечер затопля редуват с хляб, сирене или картофи, но в които ние никога не са намерени четири неща заедно В тази ... малко дете, който е направил гримаса чинията на бекон супа, рецептата не се е променил ... В тези мъже, които се наслаждаваше на всеки ден картофи и кестени, и както каза Saint-Just , "не се оплакват" ... Или дори и в този стар селскостопански работник будеща емоция с времето му на военна служба, lorsqu'aide готви каша сержанти, той беше месо, както той иска ... Следователно, за да разберем по-добре какво е вярно спецификата на гастрономията лимузина, ние трябва да се опитаме да разберем как, от определени географски данни (бедна почва, суровата зима ...), социални ( селски , емиграция , бедност ...) и културен ( грамотност , за оцеляването на суеверия ...), Лимузен са били в състояние да роди много специалитети, оригинални и разнообразни. Art Културен програмиране в град Лимож често отбележи [от кого?] , би било това на броя и качеството на хотела: всички общински културни центрове, общински оперен театър , Zenith ... Няколко центрове са били инсталирани в последните десетилетия [кога?]  : ферма Villefavard, театър седем хълма Тюл , поле Mégisserie на Saint-Junien , Sédières крепост , замък Борие ... Характерни за района: съществуването на няколко центрове на съвременното изкуство  : на международен център за изкуство и Landscape Vassivière , на Contemporary Art Centre Meymac на ведомствената съвременното изкуство музей Rochechouart , на Регионалният фонд Contemporary Art Лимож, Space Paul Rebeyrolle Eymoutiers.

Спортни клубове [Ref. недостатъчна] С изключение на клуб по ръгби в Brive, на CA Brive , Лимузен, въпреки многобройните лицензианти в различни спортове, е белязана от липсата на големи спортни топ клубове, особено след разочарованията на myhtique Лимож CSP . Клуб по баскетбол, европейски шампион през 1993 г. и напусна през 2004 г. под името на Лимож CSP Elite , да свири в Pro и има за решени да намерят Европа. Колоездене Лимузен е театърът всяка година на професионална сцена колоездене раса, на Тур дьо Лимузен . В 45 -ата издание се проведе през август 2012 г. и е спечелен от японската ездача на френския отбор Europcar , Юкия Arashiro . The Тур дьо Франс многократно е стъпка в Лимузен. Събития Неизчерпателен списък на фестивали Лимузен: Пътуващ Лимузен Corrèze и Haute-Vienne : 1001 Фестивал Notes Corrèze  : Фестивал полета - O'les Festival Chorus - Luzège Festival - фестивал Sédières - Book Fair Brive-ла-Gaillarde - Brive Film Festival - Универсални Orchestrades - Фестивал де ла Vézère - Sacred Music и наследство - музикален беше Св. Robert - Millesources и Dordogne Festival - The Waterfront - Causse z'en навсякъде - Kind на Belou - Tout'art zic'mut - Les Nuits де седеф - Ventadour Estival - фестивал на песни, танци и World Music Sarran - Театрални Collonges - Clown театрален фестивал - Любовта на ниско вратата - Festival Déc'ouvrir Creuse  : Creuse Summer Voice - Music в сърцето на гоблена - фестивал на танци, музика и гласове на света Felletin - очарованието на пълнолуние - Folie думи - Jardins четвъртък Spouze Haute-Vienne  : фестивал на франкофонските Лимузен - Денс Émoi - Read Лимож - Международна изложба на карикатури във вестниците и хумор на Saint-Just-льо-Мартел - Pop Festival в Града - Music Festival на Saint-Yrieix-ла -Perche - Musical Summer Сен Леонар-де-Noblat - Музикални Nights на Heaven - Festival Du Haut Лимузен - Summertime на Chalard - Brass празнува - Catalacum - Bandafolie е - Historocks - K'danses Трад - Musical Encounters Nedde - The път цирк - Запознанства жонгльори на Saint-Priest-Ligoure - Urbaka - Национален фестивал на Bellac - Festival Léon'art - въздуходувки Earth - Labyrinth Voice - Festival Re-Creation е - Festival International дю Pastel - Veyracomusies Creuse и Haute-Vienne  : Текстове разказвачи Creuse и Corrèze  : Paths на любовта Festival Област  : Един ден, село ... в момента на Belle Epoque ... Няколко гараж продажби или бълха пазари се провеждат в годината, в Лимузен. Най-популярни и тези, които се възползват максимално от изложителите са тези чипове Сити до Лимож (180 изложители), Larche (220 Годен.) Allassac (270 Годен.) Argentat (300 Годен.) в Corrèze Panazol (230 Годен.) Ambazac (300 Годен.), Le Palais-сюр-Vienne (220 Годен.) Royères (160 Годен до.) (Haute-Vienne), La Courtine , Ahun , Evaux-ле-Бен , Cheniers (200 Годен.) Marsac Creuse (160 Годен.). Библиография Яник Beaubatie , Как можем да бъдем Лимузен? Périgueux, Fanlac Publishing, 1999. Laurent Bourdelas , Застъпничество за уволнение - Пространство на интимната , Лимож Souny издателство, 2001. Laurent Bourdelas , от земята и изгнание - A Primer литература Лимузен , Лимож, пламенен Publishers, 2008. Бележки и препратки

Бележки ↑ Според рязане [ Архив ] от DATAR , съответстваща на твърда площ Massif Central . ↑ "Това е най-старата база, излизаща от седиментни скали, които основно Лимузен пейзаж: това е този, който блести в кадъра, в земята, в горичката, тресавището на растителни видове" в Атлас пейзажи Лимузен , DREALs - Университет на Лимож, 2005. ↑ Ето какво се появява в 125 -популярни център (31 май 2006 г.): "Последните данни от INSEE потвърждават това: през 2005 г., Лимузен продължава нарастването на населението . Увеличение на ражданията и нетна миграция следователно положителен предполагат, че феноменът започна преди шест години, може би не е просто циклична. Миналата година 7000 бебета са родени от жени, пребиваващи в Лимузен и нови съоръжения, за пореден път, имаше повече заминавания (4000 + човека). Насищане на големите градски райони (Ил дьо Франс, Nord-Pas-дьо-Кале ...), на възобновения интерес към зелените площи и търсят по-добро качество на живот, затова отново изказаха аргументи в полза на Лимузен, дори ако това не е единственият френски региона, който привлича все повече нови жители, отколкото го пусна. Някои неща, които трябва все пак: лимузина население остава най-старият от Франция. " Позоваването [ редактиране | редактирате кода ] ↑ Население в общински1 -ви януари 2011 ↑ Françoise Ardillier-Carras, "Управлението на водите за селското стопанство в Лимузен. Един пример за управление на ресурсите в средното океански планина ", скандинавската , 210 | 2009, 27-42. ↑ France.fr - Лимузен "Waterhouse" [ Архив ] ↑ регион Лимузен - Актуализация на Sports Nature [ Архив ] ↑ а и б пейзажи Атласките Лимузен [ Архив ] , DREALs Лимузен - Университет на Limoges, Лимож, 2005. ↑ The кестен Лимузен [ архив ] ↑ Вълкът в Лимузен, J.-M. Teulière, изд. Lucien Souny 2002 ↑ История на Лимузен [ Архив ] ↑ Edition Furne , 1845 , кн. XIII, стр.. 571 ↑ Jean-Michel Desbordes, границите Lemovices, Aquitania , т. 1, Бордо, 1983. ↑ Tricard Jean Philippe Grandcoing, Chanaud Robert (ред.), Лимузен, държава и идентичност. История проучвания (от древността до двадесет и първи век) , Лимож, PULIM 2006 ↑ Франсоа Оланд начело на кампанията за местните избори през 2008 г., но се отказва от мандата да се справят съветник на председателството на Генералния съвет на Corrèze . ↑ Рене Nicoux избран за депутат в 2008 г., замества André Lejeune почина 09 септември 2009 ↑ Брутен вътрешен продукт (БВП) в региони по текущи цени [ Архив ] - Insee ↑ Безработицата тримесечна локализирани по региони (тримесечна средна - CVS данни) [ Архив ] - Insee ↑ Лимузен Pierre Mazataud, Ouest-France, 1998 ↑ Експонати, France 3 [ Архив ] ↑ замърсена вода Лимож? - Видео на Dailymotion [ Архив ] ↑ The Централния масив, Одил Faure, Ouest-Франция, 2005 ↑ Nationale Supérieure дьо Лион - Eduscol - Planet-Earth [ Архив ] ↑ Insee - Департамент по туризъм, 2005 ↑ туристически Салда 2007 CDT Лимузен ↑ The мъченически Селото привлича посетители 183 856, а центъра на паметта 122 571 души. ↑ http://www.centrefrancepub.com/V2-5/?NumCatalogue=66 [ Архив ] ↑ " Ключови фигури Evolution и структура на населението " [ Архив ] на Insee (достъпен на 1 -ви януари 2014 ) ↑ " 2006 Правна популации региони на Франция " [ Архив ] на Insee (достъпен на 1 -ви януари 2014 ) ↑ " 2011 Правна популации региони на Франция " [ Архив ] на Insee (достъпен на 1 -ви януари 2014 ) ↑ а и б Limousin.doc2010 - Portrait криптирана регион Лимузен [ Архив ] , Регионалния съвет на Лимузен ↑ а , б , в , г , д , F , ж и з общини на градска единица на Лимож . ↑ а , б , в , г , д и F общини на градска единица Brive-ла-Gaillarde . ↑ Тук ние откриваме, че Assouly Olivier , например, се нарича "носталгични храни" ↑ Alain Corbin, относителните недохранени популации лимузини на , по- архаична и модерна в Лимузен xix -ти век , Париж, Марсел River & Ко, 1975 г., том I, стр.. 53-74