Разлика между версии на „Цветан Василев“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
== Биография ==
=== Образование ===
Започва висшето си образование по специалност „Външна търговия“ в Социално-икономическия факултет на университета в гр. [[Лодз]], [[Полша]]. През 1985 г. завършва Международни икономически отношения във [[Университет за национално и световно стопанство|ВИИ „Карл Маркс“]] (сега Университет за национално и световно стопанство). Непосредствено след това Цветан Василев започва професионалната си кариера като научен сътрудник в Института по международна икономика и пазарни проблеми в научното направление „Ефективност на външноикономическата дейност“.<ref>[http://spisanie.manager.bg/broi-120/menidzhmant/nay-skapite-klienti?page=0%2C0%2C0%2C14 Най-скъпите клиенти]</ref> През 1992 г. основава финансово-брокерските компании „Бромак“ и „Фина С“. От 1995 г. до 1999 г. е началник на управление „Валутни операции и ликвидност“ на [[Централна кооперативна банка|ЦКБ]], като от 1997 г. е и член на съвета на директорите на банката. За кратко е началник управление „Пазари и ликвидност“ в ТБ България инвест (сега Банка „Алианц България“). От средата на 2000 г. Василев е Председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка АД, а от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката и Председател на нейния Надзорен съвет. Цветан Василев има редица специализации в областта на финансовия и банковия мениджмънт.<ref>[http://www.corpbank.bg/managment_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2_3.html Цветан Василев, Председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД] на сайта на КТБ</ref> Владее английски, френски, руски и полски език.
Цветан Василев започва висшето си образование по специалност „Външна търговия“ в Социално-икономическия факултет на университета в гр. [[Лодз]], [[Полша]]. През 1985 г. завършва Международни икономически отношения във [[Университет за национално и световно стопанство|ВИИ „Карл Маркс“]] (сега Университет за национално и световно стопанство).
=== Професионална кариера ===
ЗапочваНепосредствено след като завършва висшето си образование по специалност „Външна търговия“ в Социално-икономическия факултет на университета в гр. [[Лодз]], [[Полша]]. През 1985 г. завършва Международни икономически отношения във [[Университет за национално и световно стопанство|ВИИ „Карл Маркс“]] (сега Университет за национално и световно стопанство). Непосредствено след това Цветан Василев започва професионалната си кариера като научен сътрудник в Института по международна икономика и пазарни проблеми в научното направление „Ефективност на външноикономическата дейност“.<ref>[http://spisanie.manager.bg/broi-120/menidzhmant/nay-skapite-klienti?page=0%2C0%2C0%2C14 Най-скъпите клиенти]</ref> През 1992 г. основава финансово-брокерските компании „Бромак“ и „Фина С“. От 1995 г. до 1999 г. е началник на управление „Валутни операции и ликвидност“ на [[Централна кооперативна банка|ЦКБ]], като от 1997 г. е и член на съвета на директорите на банката. За кратко е началник управление „Пазари и ликвидност“ в ТБ България инвест (сега Банка „Алианц България“). От средата на 2000 г. Василев е Председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка АД, а от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката и Председател на нейния Надзорен съвет. Цветан Василев има редица специализации в областта на финансовия и банковия мениджмънт.<ref>[http://www.corpbank.bg/managment_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2_3.html Цветан Василев, Председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД] на сайта на КТБ</ref> Владее английски, френски, руски и полски език.
 
Член е на международния консултативен съвет на Атлантическия съвет на САЩ.<ref>[http://www.atlanticcouncil.org/about/international-advisory-board International Advisory Board], сайт на Атлантическия съвет на САЩ.</ref> Участва като лектор на форуми на Атлантическия съвет като Black Sea Energy and Economic Summit<ref>[http://www.atlanticcouncil.org/news/in-the-news/istanbul-energy-and-economic-summit-2012-navigating-the-euro-crisis-11-15-12-transcript Istanbul Energy and Economic Summit 2012 - Navigating the Euro Crisis: 11/15/12 - Transcript], сайт на Атлантическия съвет на САЩ, 15 ноември 2012 г.{{ref-en}}</ref><ref>[http://www.atlanticcouncil.org/news/event-recaps/energy-and-economic-summit-2012 Istanbul Energy and Economic Summit 2012], Official website of the Atlantic Council {{ref-en}}</ref> и Wroclaw Global Forum<ref>[http://www.europost.eu/article?id=4779 Wroclaw Forum Discusses Growth in Eastern Europe], Europost, 8 June 2012 {{ref-en}}</ref>.
===Виждания по актуални икономически въпроси===
Според Цветан Василев освен общовалидните за всички икономики причини за възникването на кризата – сериозно ограничено производство и потребителско търсене, в ЕС влияние имат и специфични за европейската система фактори.<ref>[http://www.neurope.eu/kn/article/europe-any-light-end-tunnel Europe: Any light at end of tunnel?]</ref>
 
== Награди ==
507

редакции

Навигация