Разлика между версии на „Аляска“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Първите исторически свидетелства показват, че първите европейци, достигнали до Аляска, са дошли от [[Русия]]. Подбудени от [[държавен секретар|държавния секретар]] [[Уилям Сюард]], американският сенат купува Аляска за $7.2 милиона ($1,67 млрд. по днешни цени), а флагът на САЩ е издигнат на [[18 октомври]] същата година. Днес 18 октомври се празнува в щата като [[ден на Аляска]]. Заедно с новия собственик Аляска приема нов календар - [[Грегориански календар|Грегорианския]], и по този начин 6 октомври 1867 (петък) е последван от 18 октомври 1867 (петък).
 
Новата придобивка не се приема добре в старата част на САЩ, където наричат Аляска "безумието на Сюард" и "хладилникът на Сюард" (naнa [[английски]]: ''Seward's icebox''). Аляска отбелязва покупката всяка година на [[Ден на Сюард|Деня на Сюард]], който се пада последният понеделник на март. От [[1867]] до [[1884]] г. Аляска е преименувана на департамент Аляска, а в периода [[1884]]-[[1912]] носи името окръг Аляска. Първият американски администратор на Аляска е [[Владимир Кжижановски]]. На [[8 януари]] [[1900]] г. американският президент [[Уилям Маккинли]] обявява военно положение в щата.
 
На [[7 юли]] [[1958]] г. президентът [[Дуайт Айзенхауер]] подписва указ, чрез който американското законодателство влиза в сила за Аляска. Така се подготвя почвата за приемането на Аляска като 49-тия щат на САЩ, което става на [[3 януари]] [[1959]] г.
Анонимен потребител

Навигация